Zapiekane jajka podwójnie pomidorowe 219zapiekamy kilkanaście minut i gotowe. Pychota :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2 spore jajka 2 suszone pomidory 1/2 pomidora malinowego 2 plasterki sera z niebieską pleśnią 2 łyżki śmietany 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 cm świeżej papryczki chilli 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego pieprz, sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suszone pomidory i pomidora malinowego kroimy w niedużą kostkę
DefinicjaSmaku
Zapiekanka warzywna z kaszy jaglanej 226maśle. 300 g kaszy jaglanej wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie warzywa mieszamy razem z kukurydzą i nakładamy na kaszę. Warzywa przykrywamy pozostałą kaszą jaglaną. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej: Kasza jaglana
paapilotkaa
Leniwa wieprzowina 200składników… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Moi domownicy uwielbiają tą potrawę , szczególnie podaną w towarzystwie tartych , marynowanych buraczków " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , może i Wam przypadnie do gustu , a dzięki
Ogrodnik w podróży
Galette orzechowe z owocami 219migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy
bistro mama
Coleslaw- surówka z kapusty 165średnia cebula, bardzo drobno posiekana 4 pełne łyżki majonezu 1 pełna łyżka ostrej musztardy 1 łyżka octu winnego lub estragonowego 4 łyżki mleka lub maślanki 1 łyżka ostrego tartego chrzanu ze słoika 1 łyżka cukru (najlepszy będzie cukier puder) 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki drobno mielonego pieprzu
Karo in the Kitchen
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 288znajdziemy potas, magnez, mangan i bogactwo witamin z grupy B. Oba te warzywa to bogactwo smaku i przy okazji – błonnika. Co można podać do nich zamiast sosu polskiego, czyli tartej bułki zrumienionej na maśle? Majonez to żółtka utarte z oliwą. A sos holenderski – żółtka utarte z masłem. Sos ten jest bazą sosu berneńskiego (z dodatkiem estragonu), maltańskiego (ze skórką
Karo in the Kitchen
Najlepsze klopsy na świecie 238całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko lepka, ale nie wsypujcie już ani kaszy, ani mąki czy bułki tartej. Zwilżamy dłonie wodą i formujemy małe klopsy. Moje zazwyczaj mają około 5cm średnicy i z tej porcji wychodzi ich 20 sztuk. Uformowane klopsy obtaczamy w mieszance kaszy manny
Karo in the Kitchen
Pourlopowy marazm 194pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć ją jakieś 15 min wcześniej, odstawić a następnie porcjami odcisnąć nadmiar wody- i dopiero wtedy zważyć) 200g greckiego jogurtu 1 jajko 100g brązowego cukru 100g białego
les mirabelles
Mini Pizze 225cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy miseczki wykrawamy krążki (mi wyszło 6). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą z oliwek a następnie ketchupem. Posypujemy tartym serem, układamy plastry salami i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Pizzerinki smakują idealnie na ciepło i na zimno. Smacznego
My Culinary Art
Ruska zapiekanka 180Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone) 2 duże cebule 2 kostki twarogu 150 g tartej mozarelli sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Twaróg mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do niego cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dosyć ostre). Naczynie żaroodporne
Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami 197pieczarek, 2 cebule, 45 dag szpinaku (mrożony), 10 dag masła, 2 łyżki mąki, łyżka gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szklanka mleka, pół szklanki wody, 10 dag tartej mozzarelli, tłuszcz do wysmarowania formy . Sposób przygotowania: Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni
Pobite gary Barbary
Zapiekanka ryżowa z warzywami 180Składniki: * 1,5 szklanki ryżu * marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag * 2 cebule * 40 dag pieczarek * łyżka masła * czubata łyżka przyprawy typu vegeta * szklanka kremówki * 15 dag tartego żółtego sera * 2 jajka * tłuszcz do smarowania formy Sposób przygotowania : Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Gdy się
Pobite gary Barbary
Bakłażany faszerowane pomidorami 185Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie
Pobite gary Barbary
Potrawka warzywna 257Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie
Pobite gary Barbary
Pappardelle z kurkami i pancettą 204ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, posypać natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane pieprzem i ewentualnie tartym parmezanem. Partnerem akcji "Włoski tydzień" jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracje