tarty - 13589 przepisów (strona:626/906)

Buraczki zasmażane 200

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BURACZKI ZASMAŻANE Składniki: - słoiczek buraczków tartych - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1-2 łyżki masła - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy buraczki i czosnek. Podsmażamy. Doprawiamy solą

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 199

Sól, pieprz ·          Sok z 1 i ½ cytryny ·          Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku ·          4 jajka ugotowane na twardo ·          2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy

Smaki Ewy
Omlet z cukinią i pomidorami 189

ewentualnie solą i dusimy na patelni. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, 2 łyżki mleka, przyprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Energicznie roztrzepujemy widelcem. Na koniec dodajemy po łyżce tartego sera. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażymy pod przykryciem, aż cała masa się zetnie. Zdejmujemy na talerz, na połowę nakładamy wcześniej przygotowany farsz i przykrywamy drugą

Smaki Ewy
Tradycyjna zupa cebulowa 163

dodajemy mąkę i przez minutę smażymy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek ( naczynia ), kładziemy grzanki na zupę, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Zapiekamy aż ser się przyrumieni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 195

łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą, nakładamy ½ wymieszanych warzyw z kurczakiem. Przysypujemy tartym serem, ponownie kładziemy makaron, warzywa i ser. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 40 minut. Można podawać z ketchupem

Smaki Ewy
Barszcz czysty do picia 172

podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Koncentrat barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką

Smaki Ewy
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 216

weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów z dzika w leśnym sosie, podanych z pęczotto żurawinowym i soczewicą oraz marynowaną kapustą i tartym burakiem, ale oferta zmienia się często w zależności od okazji i sezonu. Personel „Gniewka” zawsze się stara (c hoć powiem szczerze, że nie zawsze mu to wychodzi ). Nigdy nie czekaliśmy

Smaki Ewy
Sałatka z wędzoną makrelą, czerwoną fasolą i kiełkami 214

obieramy, pozbywamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.  Ogórki kroimy w słupki. Fasolę po wyjęciu z puszki, przepłukujemy zimną wodą. Po odcedzeniu umieszczamy w sałatce razem z serem tartym. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy. Na sałatce układamy kiełki. Na ogół nie ma konieczności doprawiania solą, gdyż makrela jest solona jak i ogórki. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 219

cząbru 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki posikanego koperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki

Smaki Ewy
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 340

minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie szklanką wycinamy koła. Pozostałe fragmenty ciasta zbieramy

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidorowy pilaf z bobem i koperkiem 164

ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowany bób oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z ćwiartką limonki i tartym parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Krokiety z sosem pieczarkowym 228

Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z pieczarkami. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować ok 15-20 min. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem. Zagęścić

Gaździnka warzy
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 284

kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem 264

łyżce oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. Pulpety: 300g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli garść bułki tartej 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę

Fabryka pomysłów
Ogórki kiszone na zupę (tarte) 352

Ogórkowa to zupa, która najlepiej smakuje w chłodne, zimne dni. Aby jesienią/zimą przyspieszyć przygotowanie zupy ogórkowej - latem przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy.  Składniki: 3 kg dużych ogórków  kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu

Ugotować