Lubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :) Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól 1 łyżeczka cukru
Jemy Pijemydość mocnym ogniu krótko (3-4 min.) na złoto, wrzuciłam kotlety do żaroodpornego naczynia i bez przykrycia dopiekałam ok. 20 minut. Podawałam z zieloną fasolką w obsmażonej tartej bułeczce i śmietankowymi kartofelkami z koperkiem. Mmm...! Pyszne to było, mówię
Kuchnia Prezydentowejszpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę szpinaku, na to kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie
Kuchnia Prezydentowejpodane w przepisie. Ale całość - rewelacyjna! Dziękujemy, Pyzo! :) Prezydent z Prezydentową. Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu paccheri 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (nie dawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy : 400 g obranej
Kuchnia Prezydentowejbulionu warzywnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie) świeża lub suszona bazylia Cebulę podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, dodać pomidory, dusić
Kuchnia Prezydentowejzupa to nie obiad, dopóki nie zrobicie sobie "Kwaśnego Klopsa"! :) Składniki: (przepis od Kasi z moimi modyfikacjami): KLOPSIKI 250 g mięsa mielonego mieszanego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki śmietanki 30% ZUPA
Kuchnia PrezydentowejTrzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze miało miejsce 13 lat temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać temperaturę tłuszczu
Kuchnia Prezydentowejżółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej) 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno z mąką, dodajemy cukier, żółtko i sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, wstawiamy do lodówki
Kuchnia Prezydentowejsera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu Sos pomidorowy: puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu
Kuchnia PrezydentowejPyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty
Moje domowe kucharzeniekońcu natrafiłam na kilka fajnych przepisów i tak wyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki
Kuchenne Wariacjeparze i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy jajko i żółtko z cukrem na kogel mogel i dodajemy wanilię. Następnie mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na końcu dodajemy tarte migdały i mieszamy. Kokilki natłuszczamy masłem i oprószamy kakaem. Gotową masę wlewamy do 2/3 wysokości kokilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 20-35 minut
Kuchenne Wariacjezrobić A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w folię
Kuchenne Wariacjeniedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Czytaj więcej
Wiem co jemżeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się go na Wigilię niczym u nas karpia. W Niemczech często jest
Wiem co jem