tarty - 13589 przepisów (strona:641/906)

Zupa ogórkowa z soczewicą 197

myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania

Kolorowy Przepisownik
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 130

Coś w sam raz na sezon truskawkowy. Proste i bardzo smaczne. Delikatna ricotta, bita śmietana i truskawki - a wszystko to na kruchej tarcie

Milion Smaków
Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana 130

Dziś polecam przepis na zapiekankę z świeżych kalafiorów i ziemniaków. Dodatek tartego parmezanu dodaje ciekawego, serowego posmaku. Posypana świeżym szczypiorkiem jest fajną opcją na wiosenną kolację

Milion Smaków
Kotlety mielone inaczej 107

Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania

Milion Smaków
Łosoś pieczony w folii 148

Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni

Milion Smaków
Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków 134

wygląda niepozornie ale zapewniam, że pozytywnie Was zaskoczy - zarówno smakiem jak i pożywnością. Świeża fasolka szparagowa, młode polskie ziemniaczki, odrobina podsmażonej szynki parmeńskiej - całość zapieczona w śmietanie z dodatkiem tartego parmezanu z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku. Po wyjęciu z piekarnika wygląda naprawdę apetycznie a smakuje rewelacyjnie. Danie może być potraktowane jako samodzielny obiad. Jeżeli, tak jak ja, odczuwacie ciągły

Milion Smaków
Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe 123

rewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest

Milion Smaków
Mini pulpeciki drobiowo ciecierzycowe 213

ciecierzycy, ja użyłam  mąki od Indian Bazaar pół łyżeczki ziaren czarnego sezamu, ja użyłam od  Indian Bazaar , ja użyłam od  Indian Bazaar łyżka bułki tartej, np. od Oleofarm ze złocistym lnem mielonym, do kupienia  TUTAJ szczypta mielonego kuminu, ja użyłam od  Indian Bazaar Udko oddzielamy od kości, usuwamy skórę i mielimy

MamaOskarka
Pesto szpinkowo-bazyliowe 157

będziemy mieli ochotę, Jest to dość duża porcja, ale można schować do słoika i wykorzystać później. Szybkie i pyszne zielone pesto... Składniki: 150 g szpinaku baby  8 łyżek tartego parmezanu 25 g świeżej bazylii 2 małe ząbki czosnku 100 g orzechów nerkowca 180 ml oliwy z oliwek ok. 1 łyżeczki soli (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie składniki wrzucamy

Delicious Titbits
Kotlety drobiowe 195

Zainspirowana przepisem Ewy  Kotlety pożarskie  postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka

W kuchennym oknie Ewy
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 217

zawsze dobra ;).  Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut Porcje: forma 23 cm Składniki: ok.  350-400 g rabarbaru, 300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki marchewki tartej na drobnych oczkach, 3 białka, 1 jajko, 8 łyżek oleju Kujawski "Cytryna i bazylia", sok i skórka otarta z połowy pomarańczy, 10 łyżeczek cukru pudru trzcinowego, 1-2 łyżki

SzczyptaSmaQ
Klops pieczony z kaparami 149

Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej :) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mały słoiczek kaparów musztarda sól olej Cebule obrać i podsmażyć na oleju. Wystudzić. Kapary odsączyć

Polska Zupa
Jajko w kokilce ze szpinakiem 243

zrobić od czasu do czasu... Dziś wersja ze szpinakiem! Składniki: 1 jajko 1 garść młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz szczypiorek / młoda cebulka 1 łyżka tartego żółtego sera Sposób wykonania: 1. Szpinak opłukać, osuszyć, udusić na patelni z odrobiną oleju i zmiażdżonym czosnkiem. 2. Kokilkę posmarować masłem, na dnie ułożyć szpinak, dodać przekrojone na połówki

Kuchnia domowa Ani
Golonka z indyka pieczona z warzywami 192

indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku 2 ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka

Poezja smaku
Pyszna pomidorówka 213

estragonu. Nie zapomniałam o aromatycznej bazylii i koperku! Na koniec oliwa z oliwek. Dodajemy nasze Danie Babci Zosi. Zamykamy pokrywke i gotujemy na malutkim ogniu. Zupa gotowa! Podana z tartym parmezanem, nabiera śródziemnomorskiego charakteru i nie zapominajmy ,iż parmezan jest bardzo zdrowy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni