Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 185się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności na początek tygodnia
MarciochaKucharzy
Mule w pomidorach 210mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule. Posypać bazylią, natką pietruszki lub tartym parmezanem. Pyszności
MarciochaKucharzy
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 170szczyptę soli . Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. MammaMia
MarciochaKucharzy
Faszerowane muszle makaronowe 208przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzy
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 189wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem. AHHHHHHHHHH!! Pyszne
MarciochaKucharzy
Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych 277dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzy
Rewelacyjna babka marchewkowa 294marchewki 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 150ml oleju/ masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g rodzynek lub/i orzechy sok z całej cytryny łyżeczka tartej skórki z cytryny polewa czekoladowa i kolorowa posypka Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać ze sobą
MarciochaKucharzy
Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą 301Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do podgrzewanych składników, by pod wpływem ciepła zaczęła się roztapiać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać tartym parmezanem. Smacznego
Moje Qulinaria
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 241odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego (1/3 szklanki) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli opcjonalnie łyżka sezamu do posypania Wykonanie: Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca
Kuchcik gotuje
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 210porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki obrane
KreatywnePiny
Kotlety ziemniaczane z koperkiem 219Witam Was serdecznie i zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane. Bardzo często przygotowuję je z ziemniaków, które zostają z obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka koperku, szczypta soli, szczypta pieprzu, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Ziemniaki przekładam do miski
Tradycyjna kuchnia Kasi
pasztet z selerem 342przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć, ugotować w wodzie, a następnie, po wystudzeniu, obrać
zabawa smakiem
Portobello z winem Marsala 239rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina
mojewypiekiinietylko
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 226się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej i usmażyć Krokiety - autorka zdjęci a Magdalena Witek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 225dłoniach formujemy okrąg, na który nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy i kształtujemy kule wielkości hmmm np. kiwi, taka wielkość jest idealna. Następnie obtaczamy kule w roztrzepanym jaju i bułce tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony i podajemy na gorąco z sosem sojowym i surówką. Możecie również zrobić jakiś inny sos. My czasem robimy
vegetanie