tarty - 13589 przepisów (strona:649/906)

Risotto z krewetkami i chilli 154

około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.  Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać  łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści. Risotto wyłożyć

MarciochaKucharzy
Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 151

się ładnie zarumieni.      W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności na początek tygodnia

MarciochaKucharzy
Mule w pomidorach 177

mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.  Posypać bazylią, natką pietruszki lub tartym parmezanem. Pyszności

MarciochaKucharzy
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 135

szczyptę soli .  Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany  al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.  MammaMia

MarciochaKucharzy
Faszerowane muszle makaronowe 173

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 156

wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem. AHHHHHHHHHH!! Pyszne

MarciochaKucharzy
Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych 238

dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Rewelacyjna babka marchewkowa 256

marchewki 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 150ml oleju/ masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g rodzynek lub/i orzechy sok z całej cytryny łyżeczka tartej skórki z cytryny polewa czekoladowa i kolorowa posypka Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać ze sobą

MarciochaKucharzy
Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą 271

Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do podgrzewanych składników, by pod wpływem ciepła zaczęła się roztapiać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać tartym parmezanem. Smacznego

Moje Qulinaria
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 203

odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego (1/3 szklanki) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli opcjonalnie łyżka sezamu do posypania Wykonanie: Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca

Kuchcik gotuje
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 176

porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki obrane

KreatywnePiny
Kotlety ziemniaczane z koperkiem 192

Witam Was serdecznie i zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane. Bardzo często przygotowuję je z ziemniaków, które zostają z obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka koperku, szczypta soli, szczypta pieprzu, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Ziemniaki przekładam do miski

Tradycyjna kuchnia Kasi
pasztet z selerem 295

przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć, ugotować w wodzie, a następnie, po wystudzeniu, obrać

zabawa smakiem
Portobello z winem Marsala 179

rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina

mojewypiekiinietylko
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 184

się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej i usmażyć Krokiety - autorka zdjęci a Magdalena Witek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata