tarty - 13589 przepisów (strona:654/906)

Bułeczki drożdżowe na słodko 463

mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE  Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka  mieszamy z 2  łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami

W kuchennym oknie Ewy
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 226

kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki

VioletoweKucharzenie
Nadziewane skrzydełka 229

bigosem. Składniki: - 7 skrzydełek - 400g chudego gotowanego mięso, może być z rosołu - natka pietruszki według uznania - sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek - do smaku - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżki bułki tartej - 3 jajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula -  garstka suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki, te cienkie kostki można zostawić, ale ja lubię

Tanio szybko zdrowo
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 221

warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki 300 g kaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła oliwa z oliwek Składniki na pieczone buraczki: 2-3 duże buraczki 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu szczypta tymianku Dodatkowo

My Culinary Art
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 418

pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem pochodzi

Poezja smaku
Sos do hamburgerów 257

dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny. Pysznie przyprawiony curry i musztardą. Smacznego !   Składniki: 2 łyżki majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego; 1 łyżka musztardy; 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka); 1 łyżka pikantnego ketchupu; 1 łyżeczka soku z cytryny; 2 łyżeczki białego cukru; 3 łyżeczki oliwy; 1/4 łyżeczka curry; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki

Gospodyni Miejska
Pate, czyli Pasztet (nie zajęczy) z karkówki z dodatkiem pieczarek i sera gouda :) 259

pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może być mielony) ½ kg wątróbek (drobiowych) 30 dag pieczarek 30 dag sera gouda 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 czerstwa bułka 1 ½ łyżeczki soli Około ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki Mięso jeśli jest w całości to mielimy maszynką. Razem

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 257

ciasta makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił. Najlepiej upiec Lazanię wcześniej, tzn. kilka godzin przed spożyciem, wówczas zyskuje bardziej jednolitą konsystencję, a przed samym podaniem

Smakowy Raj
Domowy chrzan babci Marty 146

szklanka wody 3 łyżki octu 10% spirytusowy 1 łyżka cukru Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy ocet i jeszcze raz zagotowujemy. Gotową zalewę studzimy. Obrany chrzan trzemy bardzo drobno na tarce lub malakserem. Uwaga: chrzan najczęściej jest tak ostry, że wylewa się przy nim dużo łez, dlatego najlepiej trzeć go przy otwartym oknie. Ugotowane jajka kroimy

Smakowy Raj
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem 241

zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu podajemy. Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno

Smakowy Raj
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 205

smażenia Dodatkowo można dodać: Natkę pietruszki Szczypiorek koperek 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki), trzemy na grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką soli i pozostawiamy na około 15 – 30 minut, by puściła sok. Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych

Smakowy Raj
Sernik królewski 277

wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Ciasto na spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności(...)masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, na co najmniej pół godziny

Smakowy Raj
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 372

szklanki śmietanki 30% 100 + 50 g fety około 60 g sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku lub świeżo tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Umyte ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj je w wodzie przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Kasza jęczmienna z papryką 229

minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego

kgwjanczewo
Kopytka dyniowe 230

cóż... nie zmarnują się. Potrzebne nam (na wykarmienie 5 osób i kolejne 2 dni konsumowania w samotności): - 6 średnich ziemniaków - szklanka puree z dyni - 2 jajka - 6 łyżek tartego ementalera - gałka muszkatołowa - ostra papryka mielona - pieprz - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 opakowania mąki ziemniaczanej - kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od ziemniaków) Przygotowanie:  Ziemniaki obrać, umyć i ugotować

W poszukiwaniu inspiracji