zawsze naleśniki smażymy z jednej strony mocniej. Naleśniki faszerujemy pamiętając, że jaśniejsza strona ma być na zewnątrz. Zwijamy jak klasyczne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na patelnię lekko zwilżoną oliwą i opiekamy z każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy
vegetaniejajek są bardzo wdzięczne i kolorowe, zachęcające do ich wykonania, spójrzcie sami... Jajka nadziewane łososiem w szynce Składniki: 5 jajek 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz świeżo zmielony szczypiorek do dekoracji 10 plasterków szynki 2 łyżki kawioru czarnego szczypiorek
kgwjanczewocebula biała, posiekane drobno 300g szpinaku baby 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie
Mia Cucina SofietaSkładniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka szczypta gałki muszkatołowej 3/4 szklanki mleka kokosowego 3-4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki Warzywa obieram, myję i kroję niedbale w kostkę. Gotuję w bulionie 15-20 minut. Do miękkości warzyw
Mango Papajagałka muszkatołowa do doprawienia Mleko zagotować i odstawić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę. Wymieszać i zasmażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Wymieszać z tartym serem. Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji
Pełny talerzugotowanych na twardo 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 łyżki masła 1 łyżeczka śmietany sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka klarowanego masła do smażenia Jaja ugotować na twardo, ostudzić, nie obierać. Każde jajo przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połówki, uważając by nie uszkodzić skorupki. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jaja
Pełny talerzWyciągnąć łodyżki tymianku. Ok. 5 minut przed końcem gotowania grzyby dodać do kaszy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane pęczotto zdjąć z płyty wymieszać z 2 łyżkami tartego sera Bursztyn i łyżeczką masła. Podzielić na porcje, posypać natką pietruszki i pozostałym serem. Podawać od razu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzprzepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych
Kuchnia Danusimnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka
Monia miesza i gotujemaśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych
Kuchnia DanusiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony jest w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso
Marta Gotujezwykle u mnie zapisałam wszystkie rzadziej stosowane przepisy , a tych codziennych nie. Nadrabiam zaległości. Ogórkowa z kiszonych ogórków ( tartych) , z ziemniakami na kurczaku i warzywach zakwaszona dodatkowo wodą z kiszenia ogórków. Czas : 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka z kurczaka 5 dużych kiszonych ogórków ( smacznych) 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera ( wielkości pietruszki) 1/3 białej części
Buniabaje w kuchnitegorocznych Świąt. Składniki: - 5 surowych białych kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu; - sól, pieprz; - 1/4 szklanki śmietany 30% - majeranek; Wykonanie: Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru
dom-agi.plmałych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru (lub mały kawałek świeżego, starty na tarce
Qlinarnie i Qlinarnie