tarty - 13589 przepisów (strona:651/906)

Krokiety z kapustą i pieczarkami. 196

zawsze naleśniki smażymy z jednej strony mocniej.  Naleśniki faszerujemy pamiętając, że jaśniejsza strona ma być na zewnątrz. Zwijamy jak klasyczne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na patelnię lekko zwilżoną oliwą i opiekamy z każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy

vegetanie
Frykasy z jajek 241

jajek są bardzo wdzięczne i kolorowe, zachęcające do ich wykonania, spójrzcie sami... Jajka nadziewane łososiem w szynce Składniki: 5 jajek 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz świeżo zmielony szczypiorek do dekoracji  10 plasterków szynki 2 łyżki kawioru czarnego szczypiorek

kgwjanczewo
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 239

cebula biała, posiekane drobno 300g szpinaku baby 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie

Mia Cucina Sofieta
Chrzanowa zupa krem z przepiórczym jajem i natką pietruszki 169

Składniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka szczypta gałki muszkatołowej 3/4 szklanki mleka kokosowego 3-4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki Warzywa obieram, myję i kroję niedbale w kostkę. Gotuję w bulionie 15-20 minut. Do miękkości warzyw

Mango Papaja
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 252

gałka muszkatołowa do doprawienia Mleko zagotować i odstawić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę. Wymieszać i zasmażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Wymieszać z tartym serem. Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji

Pełny talerz
Jaja faszerowane w skorupkach podsmażane na maśle 235

ugotowanych na twardo 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 łyżki masła 1 łyżeczka śmietany sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka klarowanego masła do smażenia Jaja ugotować na twardo, ostudzić, nie obierać. Każde jajo przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połówki, uważając by nie uszkodzić skorupki. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jaja

Pełny talerz
Pęczotto z grzybami leśnymi 218

Wyciągnąć łodyżki tymianku. Ok. 5 minut przed końcem gotowania grzyby dodać do kaszy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane pęczotto zdjąć z płyty wymieszać z 2 łyżkami tartego sera Bursztyn i łyżeczką masła. Podzielić na porcje, posypać natką pietruszki i pozostałym serem. Podawać od razu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Baranek Wielkanocny migdałowy lub zajączek 168

przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g  PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.  Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać.  Do wymieszanych

Kuchnia Danusi
Kremowa zupa chrzanowa 247

mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka

Monia miesza i gotuje
Tagliatelle z Pieczarkami i Słodko - Ostrym Sosem 245

maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Baranek Wielkanocny migdałowy 198

wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy  SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g  PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.  Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać.  Do wymieszanych

Kuchnia Danusi
Kotlety de volaille 602

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony jest w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso

Marta Gotuje
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 258

zwykle u mnie zapisałam wszystkie rzadziej stosowane przepisy , a tych codziennych nie. Nadrabiam zaległości. Ogórkowa z kiszonych ogórków ( tartych) , z ziemniakami na kurczaku i warzywach zakwaszona dodatkowo wodą z kiszenia ogórków. Czas : 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka z kurczaka 5  dużych kiszonych ogórków ( smacznych) 1  marchewka 1/2  pietruszki kawałek selera ( wielkości pietruszki) 1/3 białej części

Buniabaje w kuchni
Żurek 177

tegorocznych Świąt. Składniki: - 5 surowych białych kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu; - sól, pieprz; - 1/4 szklanki śmietany 30% - majeranek; Wykonanie: Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru

dom-agi.pl
Pieczone kotlety wegetariańskie, Pulp fiction 269

małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru (lub mały kawałek świeżego, starty na tarce

Qlinarnie i Qlinarnie