wykorzystywać w kuchni dodając do różnych potraw. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 20 sztuk świeżych liści pokrzyw, 1/2 cebuli 1/2 cukinii, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego z hurtowni Rafex, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pokrzywy drobno siekam nożem. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiwstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym jogurtem greckim) 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie), pieprz kolorowy świeżo mielony
Kuchnia po mojemumałą kostkę 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę: 1/2 szklanki tartej bułki 1 jajko roztrzepane Przygotowanie: W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni
karmelowysłońcu. Ale na samym początku była Lasagne Bolognese. Składniki: (na 4-5 porcji) 8-10 płatków lasagne- w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego bądź brytfanny 200-250 g tartego parmezanu- opcjonalnie tyleż samo sera żółtego startego np. gouda. (Z racji tego że miałam braki zaopatrzeniowe tym razem użyłam sera typu gouda 150 g i 50 g parmezanu
KreatywnePinydodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego
paapilotkaazielonymi szparagami. Śmietanowo- serowy sos doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami. Polecam :) SKŁADNIKI 350g tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów 2 małe cebule 200g śmietany 30% 200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej
Moje Kuchenne Rewelacjekilku kanapek! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! Domowe pesto z rukoli - przepis: Składniki: 50 g rukoli 15 większych listków bazylii ok. 1/2 szklanki oliwy 10 dag orzechów nerkowca 3-4 łyżki tartego parmezanu sól do smaku Domowe pesto z rukoli - jak zrobić? Rukolę i bazylię umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Listki umieścić w blenderze kielichowym. Parmezan zetrzeć na tarce o małych
Moje Qulinariakilka kropel zimnotłoczonego oleju z pestek dyni (Boże! Jakie to dobre! Użyłam oleju z firmy Oleofarm) Wszystko razem układamy na talerzu, posypujemy ziołami i przyprawami. Na koniec kilka nitek tartego sera i niebianski olej! :D Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkacebule 12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Śledzie i bułkę grubo pokroić i wrzucić do miski. Jabłka obrać, pokroić
W kuchni wieczoremsosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią do tego makaron i już
Delicious Titbitsformy do zapiekania. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli. Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Zapiekankę można posypać tartym serem i zapiec. zastawa
królestwo garówprzepiórki, 2 łyżki brandy, 1 łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest
królestwo garówdorada, 150 ml śmietany 18%, żółtko, 50 g chrzanu tartego, sok z cytryny, sól, pieprz, Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć z obu stron
królestwo garówpstrągi, sok z cytryny, sól, pieprz, 300 g pieczarek, 300 ml śmietany 18%, 2 żółtka, masło, 60 g tartego parmezanu Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę
królestwo garówwówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się wstydzić :) * - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach
królestwo garów