tarty - 13589 przepisów (strona:639/906)

Karp smażony na głębokim tłuszczu 160

kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie godziny 4. W międzyczasie kroimy dużą cebulę, oraz przygotowujemy panierkę z bułki tartej i mąki. 5. Po dwóch godzinach zaczynamy smażyć przygotowanego karpia. 6. Wlewamy na patelnię olej i po nagrzaniu się oleju zaczynamy smażyć karpia posypując go pokrojoną cebulą, następnie przykrawamy

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowa szarlotka na biszkopcie 249

chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę Jabłka na szarlotkę

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu 139

Ostatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki rybne z karpia w pikantnym sosie 107

Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka i kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. Wykonanie sosu: Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 158

alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy/ placki z cukinii 154

Proste, szybkie i smaczne placki.  Składniki: 1 cukinia 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Pieprz i sól czosnkowa do smaku ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą, odcedzić z namiaru soku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką

Tradycyjna Kuchnia
Oładki ziemniaczane z makiem 139

Oładki to smażone placuszki z tartych ziemniaków i mąki. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 25 dag maku, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować i gorące Utłuc, a drugą połowę zetrzeć na tarce.  Sok odcisnąć, połączyć z ugotowanymi ostudzonymi ziemniakami, dodać jajko, mak i sól do smaku. Wyrobić masę dokładnie. Formować placuszki

Tradycyjna Kuchnia
Zupa czosnkowa w bake rollsami zamiast grzanek 144

Przepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku  200 ml śmietany 30%  majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie

Tradycyjna Kuchnia
Krucha tarta z owocami przykryta słodką pianką 125

Bardzo prosta w wykonaniu. Owoce, ułożone na tarcie mogą być dowolne, wg uznania. Ja użyłam jeżyn. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 5 dag margaryny palmy 10 dag cukru pudru 5  ugotowane żółtka Składniki na nadzienie: 40 dag czarnych jeżyn ( mogą być mrożone) 3 białka 12,5 dag cukru pudru Wykonanie: Z podanych składników zagnieść

Tradycyjna Kuchnia
Placki z kaszą 223

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy kurczaka kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 200

młodej kapustki będzie w sam raz! :) Potrzebujemy: 4 plasterki polędwiczki z królika, bądź kawałek innego dobrego mięska mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie

MamaOskarka
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 139

wyczuwalne. Jeżeli kapusta będzie za kwaśna dodajemy troszkę cukru. Jeżeli chodzi o przygotowanie klusek to sprawa jest troszkę bardziej tajemnicza. Przepis jest banalny gdyż kluski te robi się z tartych ziemniaków do których dodaje się mąki i już. Tutaj należy pamiętać, aby nie odsączać utartych ziemniaków. Po prostu bierzemy miskę z utartymi ziemniakami i dodajemy mąkę i mieszamy. Cały

Kulinarna Patilogia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 191

lubicie na ostro lub łagodnie. Masa nie powinna być ani zbyt „zbita” ani za „luźna”. W razie potrzeby możecie dodać wody lub bułki tartej. Właściwa konsystencja jest wtedy, kiedy masa nie przykleja się do rąk. Aby uformowac pieczeń najłatwiej jest wziąć kawałek papieru do pieczenia szerokości formy w jakiej będziecie piec pieczeń. Na papierze rozprowadzacie

Kulinarna Patilogia
Makaron z pesto i mozzarellą 168

makaron odcedzamy zostawiając odrobinę wody, przekładamy go do miski, dodajemy pesto, pokrojone na ćwiartki kulki mozzarelli i świeże listki oregano. Wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy oliwą  z oliwek, posypujemy tartym serem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Talerz smażonych warzyw 133

twarde, niezbyt dojrzałe pomidory, tymianek pęczek dymki, 5 bulw topinambura, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia 6 jajek, 14 łyżek bułki tartej, 10 łyżek mąki pszennej, masło lub oliwa do smażenia, Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki. Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie

królestwo garów