własnych potrzeb :) Schabowe: przyrządzamy je jak zwykle, tj. rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron a następnie panierujemy kolejno w mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól
My simple kitchenzewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą. I szybko znikają;) Składniki: 25 dag mąki 10 dag bułki tartej 15 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 20 dag cukru 10 dag masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe
My simple kitchenwody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka majeranku Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz
My simple kitchenProste śląskie placki na każdą okazję. Kiedyś z biedy obecnie jako szybki deser dla dzieci. Moja wersja prosta, ale w bogatsze można dodać jabłka np tarte tzw apfelmus. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśmietanki 30 % 1/4 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka
Smakowite Daniaząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren owoców jałowca 1/2 bułki 100 g masła gałązka rozmarynu 3 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz 200 g boczku 2 łyżki bułki tartej Każde z trzech mięs kroimy w kostkę. Następnie kroimy na mniejsze części obrane cebule i podsmażamy na maśle. Pokrojoną wątrobę odkładamy na bok. Boczek i podgardle podsmażamy. Dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyciastek "gwiazdki" delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego). Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w tarcie makowej na zimno
My Chcemy Jeśćzwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy w piórka
My Chcemy Jeśćlipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć. Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćporcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku 4 żółtka 3 łyżki masła 2 łyżki mascarpone Łyżka oliwy Około 20-30g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką
Kolizje Smakówpieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki. Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i obsmażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzydodatkiem imbiru. Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu i daje wyjątkowy smak i zapach. Składniki: -1,5 kg truskawek -0,5 kg cukru -2-3 dkg świeżego, tartego imbiru Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy, przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Kiedy dżem zgęstnieje dodajemy utarty świeży imbir i gotujemy
Maminek kulinarnypojemników, to zależy kiedy kanapki podamy. Szkoda się denerwować, bo trudno oszacować czas przygotowania, i samego komponowania, prawda? Smarujemy kanapki masłem, nakładamy pasujące do siebie składniki. Posypujemy na koniec tartym serem żółtym, ale to już przed samym podaniem. Sól i pieprz również przed podaniem, bo kanapki wilgotnieją pod wpływem soli.Kroimy na kawałeczki. Smacznego! Na zdjęciach kanapki w fazie przygotowania
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 brokuły 1 seler naciowy 0,5 kubka tartego parmiggiano reggiano sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 kostki serka topionego Gouda 2 litry wody Przygotowanie: brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, selera kroimy na mniejsze części, wstawiamy do gotującej się, osolonej wody kiedy będą miękkie, blendujmey nie odcedzając wody, dodajemy serki topione oraz starty parmezan, dokładnie mieszamy, ciągle
Luźna Kuchniaszarlotkach to polecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę
Tradycyjna Kuchnia