tarty - 13589 przepisów (strona:629/906)

Jabłka pod kruchym ciastem 214

Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki. 2 szklanka mąki szklanka cukru pudru 150 gram zimnego masła 3 żółtka pół laski wanilii lub cukier waniliowy  1 łyżka kwaśniej śmietany  6 jabłek Golden Delicjusz  cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki(...)minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach do 50 minut

AZgotuj!
Makaron z mieszanym pesto 233

Pesto zielone czy czerwone ? Jeśli ciężko się zdecydować, najlepiej połączyć oba w jedno :) Składniki (dla 4 osób): - 400 g   makaronu spaghetti pełnoziarnistego - garść pestek z dyni - garść tartego parmezanu - świeża bazylia (z jednej doniczki) - ok. 10 plasterków suszonych pomidorów - kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów - sok z połówki cytryny - sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka - czarne

Corner With Recipes
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i wędzonym łososiem 215

czasu :) Składniki (2,3 porcje): - kilka dużych ziemniaków - 450 g szpinak mrożony - 200 g wędzonego łososia norweskiego - 1 cebula - czarne oliwki - suszone pomidory  - 2 ząbki czosnku - kilka łyżeczek tartego parmezanu - sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon  Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać

Corner With Recipes
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 198

pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa  Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj

Corner With Recipes
Placki z kaszy jaglanej i dyni 185

dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona Kaszę podgrzej na oleju, aż lekko zbrązowieje. Wlej wrzącą wodę i gotuj minimum 15-20 minut pod przykryciem

Corner With Recipes
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 230

marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego  - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki

Corner With Recipes
Słodkie środy - Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami 253

czekoladą i malinami  SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia 250-300 g świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy 700 ml mleka, zagotowujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z kalafiora 221

które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić

na moim stole...
Placuszki z czekoladą i bananem 149

Składniki na ok. 17 placuszków: 1 banan 1 jajko 75 g mąki garść płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru 25 g startej na tarte czekolady olej do smażenia 100 ml mleka Wszystkie składniki zmiksować, rozgrzać olej na patelni i smażyć placuszki. Przepis pochodzi z White Plate

Moja Galeria Smaku
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 175

schabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego

Moja Galeria Smaku
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 236

Farsz: 80 g ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić

Moja Galeria Smaku
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 198

żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka 1 łyżka mąki 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej  40 g tartego żółtego sera Na małej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać połowę sera żółtego. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować

Moja Galeria Smaku
Klopsiki w sosie pomidorowym z quinoa 196

wyjdzie i bez jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka 3 ząbki czosnku, posiekanego 1 cebula, posiekana 700 -800 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki oleju sól, pieprz oregano, bazylia 1. W misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, serem żółtym, posiekanym oregano i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do lodówki

Moja Galeria Smaku
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki 168

zielonych szparagów (odłamujemy końcówki) 30 ml oliwy sól, pieprz 1-2 garści natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas 150 g makaronu spaghetti Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć.  Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Makaron ugotować

Moja Galeria Smaku
Schabowy mocno ziarenkowy 200

Dziś zwykłe kotlety schabowe ale jednak niezwykłe. Bo te zwykłe to są panierowane w bułce tartej przecież a ja mam panierkę z dodatkiem różnych ziaren. Pyszne soczyste kotlety z chrupiącą panierką można podać z ulubionymi dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni