tarty - 13589 przepisów (strona:628/906)

Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 205

cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce

Salonik smaków
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 180

tymianek) - mielona słodka papryka   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka

Kuchnia co dnia
Wafle z masą orzechową 174

Wafle z masą orzechową Składniki: - paczka wafli suchych okrągłych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 1 czubata łyżka naturalnego kakao - 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich Przygotowanie:   Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas

Kuchnia co dnia
Ciasteczka migdałowe 153

Ciasteczka migdałowe Składniki: - 20 dag tartych migdałów   - 2 białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam

Kuchnia co dnia
Jajka w sosie tatarskim 160

Jajka w sosie tatarskim Składniki: - jajka - majonez - jogurt naturalny - ogórki konserwowe - grzybki marynowane - 1 łyżeczka chrzanu tartego - szczypior - mielony czarny pieprz - sól Męta&Cytryna Royal Brand (składniki: sól, mięta, esencja cytrynowa) Przygotowanie: Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie. Jaja gotuję

Kuchnia co dnia
Kasza pęczak a'la risotto 125

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej

AZgotuj!
Gazpacho ogórkowe 163

Składniki: 2 świeże ogórki kubek jogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko 1 łyżka tartego chrzanu ( jeśli jest dostępny) natka z pietruszki pół pęczka koperku 3 łodygi selera naciowego ząbek czosnku marchewka kilka kostek pokruszonego lodu sól, pieprz Gazpacho ogórkow e Przygotowanie: 1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki. 2. Seler naciowy pokrój

AZgotuj!
Sezonowe risotto z kurkami z lasu 147

Risotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach

AZgotuj!
Tatarskie naleśniki 206

szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona w kosteczkę i uduszona na oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam

AZgotuj!
Smażony makaron z woka z łososiem 193

kawałki łososia owinąć w Pomysł na Papirus Winiary makaron ryżowy czerwona papryka papryczka Habanero 2 cm tartego świeżego imbiru cebula w piórka ząbek czosnku marchewka pokrojona w paseczki dymka 3 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezonowego 1 łyżeczka octu ryżowego sałata  Łososia przygotuj według przepisu Winiary  Pomysł

AZgotuj!
Przystawka z szybko smażonych kalmarów 127

dobre. Składniki: duży oczyszczony świeży kalmar kilka gałązek świeżej natki pietruszki pół szklanki białego wytrawnego wina sól czosnek 1 łyżka oleju skórka z tartej cytryny  Na rozgrzany olej wrzuć pierścienie kalmara, smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Wlej wino, niech zaczyna odparowywać, dodaj zmiażdżony czosnek, sól. Na koniec dodaj natkę i wykładaj na talerz

AZgotuj!
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 131

niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek lub panczetta 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku  plaster sera korycińskiego  Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek

AZgotuj!
Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią 135

wody 5 łyzek oliwy z oliwek pół łyżeczki soli szczypta cukru Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy i rozłóż nadzienie Nadzienie: 250 gram ricotty 1 jajko 50 gram tartego parmezanu łyżeczka oregano Zawiń brzegi ciasta formując zakładki Zgrilluj cukinię Zgrilluj białą włoską cebulę Wstaw do piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach  Porcje placka polałam

AZgotuj!
Faszerowany bakłażan 138

Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto   szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku  olej do podsmażenia  oregano do smaku   boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki

AZgotuj!
Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem 151

łyżka maku 2 łyżki oliwy z oliwek  140 ml mleka 25 gram miękkiego masła 1 łyżeczka trzcinowego cukru sól i pieprz 100 gram łososia wędzonego 100 gram tartego parmezanu mleko do posmarowania wierzchu 3 jaja Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane

AZgotuj!