tarty - 13589 przepisów (strona:17/906)

Warzywna tarta 200

Wczoraj w naszym domu było tzn. "czyszczenie lodówki"...no i powstała tarta warzywna z cukinią, papryką, marchewką;)Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, duża cukinia, 3 marchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz,  Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto(...)posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę. W misce ubijamy serek ze śmietanką, jajkami, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na warzywa. My jeszzce

Anioły w kuchni
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 229

kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją  zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem masło(...)minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec jeszcze ok. 30 minut

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 161

łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy razem jeszcze 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Tarta śliwkowa z kokosem 145

mąką do momentu, gdy masa będzie aksamitna - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Zalewamy mieszanką podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut.      Tarta jest nieziemska w połączeniu z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany i listków świeżej mięty. Zdecydowanie odgania jesienne smutki

sama złodycz
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 185

się latem we własnym pocie. Nie pozostaje mi więc nic innego jak trzymać kciuki żeby śnieg szybko nie stopniał. Dzisiejszym ciachem, którym chciała się z wami podzielić jest tarta cytrynowa, już kilka razy przymierzałam się do tego ciasta ale jakoś ciągle odkładałam go na później. Ciesze się, że w końcu udało mi się go upiec bo na prawdę(...)liczyć na zakup nowego, no chyba że jakiś  hojny mikołaj się zgłosi w tym roku. Zobaczymy. Tym czasem proszę was o cierpliwość i polecam pyszną tartę: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta śliwkowa 208

Tarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 kg śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać(...)czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki. Pieczemy 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy śliwki cukrem  Smacznego

Niezły Młynek
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 760

mąki pszennej1/4 mąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wody1 łyżeczka soliZ podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st.5-6 plastrów boczku1 średnia cebula (dodałam od siebie)1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie)2 jajka4 łyżki

bastalena
Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D 219

ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z masła orzechowego.SKŁADNIKIciasto na tarte:25 dag mąki130 g masła zimnego1/3 szkl cukruopakowanie cukru waniliowegojajkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaJak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około

SMYKWKUCHNI
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 187

łyżek otrąb pszennych prażonych10 łyżek bułki tartejpieprz do smakuDodatkowo :3 jajkaolej rzepakowy do smażeniamąka do obtaczania  Filety umyć, osuszyć i dowolnie pokroić a potem posolić. Bułkę tartą wymieszać z otrębami i pieprzem. Jajka rozbełtać z odrobiną soli a mąkę wysypać na talerz. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtoczyć w mące, potem w jajku

Ewa w kuchni
Tarta bananowa 193

właśnie to przekonało mnie, żeby wypróbować coś nowego, a poza tym bardzo lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :)Polecam przepis!SKŁADNIKI:Spód;400 g ciastek HIT czekoladowych80 g masłaBudyń;1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru5 żółtek0,5 litra mleka75 g masłaWypełnienie(...)układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki.Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 211

zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki

Malinowe Pocałunki
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 181

Jedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe(...)siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Tarta z grzańcowymi gruszkami 210

zimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej  strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca

Mia Cucina Sofieta
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 403

naokoło to trzeba było je wykorzystać. Poza tym chodziło za mną ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki(...)podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone

Fabryka pomysłów
Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim 257

Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim Nie wystrasz się długim opisem przygotowywania tarty z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim, bo jest ona naprawdę prosta. Starałam się opisać wszystko najjaśniej jak umiałam, by podpowiedzieć, jak ułatwić pracę. Tatrę przygotowywałam zarówno na większym cieście francuskim (tzw. XXL) i standardowym - i szczerze muszę przyznać(...)niej tak, jak z mniejszego ciasta. Jeśli masz zatem możliwość kupić większe ciasto francuskie - nie wahaj się! Poza tym masy wychodzi na tyle dużo, że spokojnie wystarcza na dwie tarty - i warto je zrobić je od razu, bo znikają w mgnieniu oka! Przepis na tartę migdałową z brzoskwiniami pochodzi z najnowszego numeru BBC good food polska edycja

Moje Qulinaria