Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTart with figs and pears. Składniki. Spód. 200g mąki 100g cukru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraApetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem! Wyborna! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIktórym muszę uciekać do starej. W ten sposób mój pomysł na remont zakończył się bieganiem po schodach z brytfanką. Jestem udana, nie ma co. Tym czasem zapraszam na pyszną tartę. Składniki ( forma o średnicy 28 cm) ciasto: 200 g masła 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 300 g mąki 3 łyżki śmietany 18% masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe
ciastkarnia na kruchym spodzierazie nie pozostaje jak wkleić zdjęcia do albumu z tegorocznych wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia i zakładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego
Niezły MłynekJedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić
Monia miesza i gotujeDawno nie robiłam wytrawnej tarty. Kupiłam pęczek buraków z botwiną. Część wykorzystałam na botwinkę , a z reszty upiekłam tartę. Tarta z burakami, botwiną i fetą bardzo mi smakowała. Połączenie słodkich buraków i słonej fety to strzał w dziesiątkę. Lubię takie kontrastowe kombinacje. Do tarty dodałam również liście z łodygami. Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki grahamki i nasion sezamu. Wytrawna tarta to idealne danie na obiad czy kolację. U mnie tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić. Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą Składniki
codojedzeniaposmarowac mlekiem i posypac brazowym cukrem.Piec 25 minut na dolnej szynie piekarnika.Podgrzac w malutkim garnuszku konfiture i zaraz po wyjeciu ciasta z piekarnika posmarowac nia morele tworzac glazure.Moja tarte za dlugo przetrzymalam w piekarniku.Trzymajcie sie tych 25 minut,a morele nie beda wtedy tak pomarszczone jak moje.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tart with pecans. Składniki. 2 jajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych 70g orzechów pekanów połówek na wierzch Wykonanie. Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą część(...)wanilii,80g mąki, szczyptę soli, cukier i syrop buraczany, ubijać, aż powstanie gęsta masa. Ciasto posypać posiekanymi pekanami, wylać na nie gęstą masę, a na niej ułożyć połówki pekanów. Tartę piec w temp.220stop.przez 10minut,następnie obniżyć temp. do 170stop.i piec jeszcze 35-40 min. Ciasto wystudzić. Ja podaję z kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami
Kulinarny karnet Christopherawszystkich! Wiem, że blog miał zawierać same zdrowe przepisy, no ale przecież nie można zwariować. Czasem trzeba pozwolić sobie na słodkie przyjemności! :) Dlatego dzisiaj przygotowałam czekoladową tarte z owocami według przepisu Sandry. Tam znajdziecie wszystkie składniki i przepis jak ją wykonać! :) Polecam, bo ciasto jest bardzo pyszne! Miłego wieczoru
Chocolate Stop Temptingwspaniałych przepisów, którymi jeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU: PRZEPIS NA TARTE CZEKOLADOWĄ Z JEŻYNAMI
SMYKWKUCHNISkładniki na spód:2 łyżki śmietany 30% lub 36%1 żółtko200 g mąki pszennej40 g cukru110 g zimnego masłaszczypta soliSkładniki na nadzienie:2 szklanki różnych orzechów1
My Culinary ArtDzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z
Kulinarne przygody Gatity