Tarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej(...)dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada się zaraz po upieczeniu
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki . Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm: 195 gr mąki tortowej(...)piekarnika, tylko w zamkniętym studziłam przez całą noc, dzięki czemu nie popękała. Wstawić do lodówki na 2 godziny, podawać z bitą śmietaną, posypaną cukrem pudrem np. z malinami. Smacznego! Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa
moj przepis nasię coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: dynia, ok 0,5kg mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki śmietany, jajko, przyprawy Wykonanie(...)Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny
Taste Of My Dayzależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu -tarte Czaniecki -masło -czosnek -oliwa z oliwek -sól -seler naciowy natka -parmezan tarty dość sporo -mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej -przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy Wykonanie(...)brakuje. Jedni ją wolą słodszą, drudzy chcą, by miała kwaskowaty i nie mdły smak- stąd Sumak u mnie! Możesz doprawić oliwą z oliwek. Ugotuj makaron TARTE Czaniecki w osolonej wodzie. Odcedz. Do miseczki przełóż krem z dyni, dodaj kleksa ze śmietany. Na wierzch Tarte Czaniecki … Listek bazylii doda całości rumieńców.. Można zasiadać przy pysznym kremie
Z Kuchni Do KuchniDawno tarty nie było (cóż za oklepany tekst już na tym blogu). I dawno nic z koprem włoskim nie wyczyniałam (to też niedługo stanie się kolejnym powtarzającym się tekstem). Ale kocham koper włoski za anyżkowy smak, jedyny w swoim rodzaju. Kocham tarty. I pokochałam to, że w wersji bezglutenowej są równie kruche i pyszne. Pełnia miłości(...)dzisiaj u mnie w domu Składniki na spód tarty: 125 g mąki owsianej 90 g masła 1 duże jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę. Gdy ciasto za bardzo się
gutfutroku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tyle z wikipedii. Ja mówię mniam!!! Składniki(...)razem posiekać.Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min.Tarte tatin: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Ja swoją tartę piekłam w niezawodnych naczyniach Cazuela. Więc ilość jabłek będzie uzależniona od wielkości naszej patelni. Więc na patelni, naczyniu (w którym możemy piec w piekarniku) umieścić cukier i wodę. Podgrzewać
Malinowe PocałunkiTarta Tatin to kolejny deser, który dodałam do mojej akcji "Historia na talerzu".Tarta powstała na skutek przypadku i roztargnienia jednej z sióstr Tatin, Stephanie. Obie kobiety prowadziły hotel Tatin w miejscowości Lamotte-Beuvron we Francji.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryrozmachałam się przy dodawaniu mąki i wyszła mi niemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy(...)Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym. [Źródło: Wikipedia] Przepis na idealne ciasto na tartę poniżej.Składniki na 2 porcje ciasta (na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka): 600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze
Grunt to przepis!jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone i parę kropli aromatu waniliowego. Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI(...)SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalneDała więcej cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście. Powodzenia! Składniki: na kruche ciasto(...)marnujmy ich... ) 2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby , jak taki cukier zrobić) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na resztę tarty 350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny) 125 gramów tartej bułki 125 gramów śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna) 2 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię? Miałam ochotę na tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo(...)jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było
Moja Delicjapomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 140 g cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki kremu – dekoracja: - 150g serka mascarpone - 2 figi - 40g cukru pudru Forma do tarty 25 cm. Przygotowania naszej tarty zaczynamy od upieczenia dyni. Do tarty użyliśmy dyni hokaido, którą kroimy na kawałki i wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika(...)temperatury 200 stopni. Dynię pieczemy ok. 20 minut, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy spód tarty. Do robota wrzucamy mąkę oraz cukier puder i razem mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę
Kuchenne WariacjeChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była(...)smak będzie za słaby, doprawić bardziej . Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz szpinakowy przełożyć na podpieczony spód. Tartę ze szpinakiem i serem Gruyere wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. The post Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli(...)zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4 Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka
SzczyptaSmaQkiedy potrzebuje pewności , że mi wyjdzie na 100%. Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik.I sprawdziłam moje kulki- idealne...! Chrupiące z wierzchu, upieczone w środku i miękkie. Ugotowałam MAKARON CZANIECKI TARTE w osolonej wodzie. Na każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół(...)włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny do tego dania. Rosół wyśmienity, rozgrzewający i wywołujący miłe wspomnienia, a dodatek mięsa w postaci pieczonych kulek – miękkiego, soczystego i aromatycznego...dodał całości klasy, wykwintności i postawił przysłowiową kropkę nad kulinarnym
Z Kuchni Do Kuchni