Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa znalazłam na blogu Co Do Jedzenia składnikiczerstwe pieczywo, nie ma znaczenia jakieczosnek, według smakunatka pietruszki lub inne
Stare GaryNie od dziś wiadomo, że otręby są zdrowe, mają dużo błonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię
Ewa w kuchniAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob
głodny alergikSkładniki:5 gałązek rabarbaru2 szklanki mąki200g margaryny1 torebkę cukru waniliowego1 jajko1 szklankę cukru2 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków migdałowych1 łyżka wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudruPrzepis:Rabarbar
Emcia PichciNie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy
Smaczna PyzaDziś na blogu czysto męska sprawa, bo chrzan jest uwielbiany głównie przez mojego męża i głównie on się nim delektuje. Powiedzieć, że jest miłośnikiem chrzanu
Delicious Titbitsproblemu. Nawet nie potrzebujemy miksera ani żadnych innych sprzętów kuchennych tylko piekarnik :) Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza przy obecnej pogodzie, gdzie nadmiar witaminy C na pewno nam nie zaszkodzi :) Tarta cytrynowo - limonkowa Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (tradycyjnie wymieszałam pół na pół mąkę żytnią razową i pszenną) 3/4 kostki zimnego masła 6 łyżek cukru żółtko Składniki na masę(...)mały kubek śmietany mały serek homogenizowany naturalny 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego sok z półtorej cytryny Na wierzch: limonka cukier kryształ do posypania kilka listków mięty Tarta cytrynowo - limonkowa Siekamy mąkę z masłem, cukrem, żółtkiem i 5-ma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Tarta cytrynowo - limonkowa
Pyza i Surówkaprzestygnięciu łatwo ją się kroi. Tarta ze szparagami i kozim serem Składniki: Ciasto na tartę okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych szparagów 100 g koziego sera typu feta 50 g utartego sera(...)wylej na nadzienie. Na końcu całość posyp utartym żółtym serem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie tarta jest już dobrze ścięta i łatwo się kroi na porcje
codojedzeniasię namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC(...)budyniową przekładamy na półkruchy spód (nie wyjmujemy go z formy), wyrównujemy powierzchnię. Na kremie układamy opłukane i osuszone maliny. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki. Tarty z owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta
mojewypiekiinietylkoUwielbiam wytrawne tarty , a tarta z łososiem i brokułami to jedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy(...)minut. Wtedy też lepiej się kroi. Tarta z łososiem Składniki: okrągła forma o średnicy 28 cm i wysokim boku Spód do tarty 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie 1 brokuł, ok, 300 g 300 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę 10 cm pora, drobno pokrojonego
codojedzenia