tarty - 13589 przepisów (strona:19/906)

Tarta grzybowa 195

sól, siekamy dokładnie nożem. Wbijamy jajko szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty wysmarowanej masłem. Po rozłożeniu  ciasto nakłuwamy dokładnie, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy na maśle z dodatkiem

kgwjanczewo
Tarta ze szpinakiem 222

tych, którzy uwielbiają szpinak tak jak ja - to istne niebo :). Wszystkie składniki idealnie się razem komponują i smakują obłędnie. Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić tarty, ale jak już zakupiłam odpowiednią formę postanowiłam się przełamać. No i obawy były niepotrzebne, bo przepis nie jest wcale skomplikowany... a że mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej

KasiekGotuje
Tarta z karmelem i bananami 230

Gostyń 350g 4 dojrzałe banany350 ml śmietany kremówki 36%2 opak. Śmietan-Fixumałe opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę

Świat Ciasta
Tarta Limoncello z persymoną 278

Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach

SzczyptaSmaQ
Mrożona Tarta Malinowa 177

mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody(...)doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze zgęstniał ( przechowujemy w lodówce maks. Do 10 dni). Tartę podajemy ze świeżymi malinami, polana sosem czekoladowymźródło ,, Kuchnia

Anioły w kuchni
Tarta z gruszkami i masą marcepanową! 259

Tadammmm! Obłędna TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam!   SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 321

Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko

głodny alergik
Tarta z gruszkami 216

twarde gruszki  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy z nich ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i układamy w formie na tarty ( średnicy 30 cm) Białka ubijamy na sztywno mikserem. Następnie dodajemy cukier i śmietanę cały czas mieszając masę. Na koniec wsypujemy budyń i wszystko dokładnie mieszkamy. ( można dodać kilka kropel olejku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta ananasowa 194

mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie smarujemy formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę

Aga w kuchni
Tarta serowa 228

sztuk kaparów z zalewy, 10 sztuk zielonych oliwek, 1/2 kiełbasy.Przygotowanie:  Ciasto francuskie zagniatamy i wałkujemy, tak aby było w formie okrągłej. Wylepiamy nim formę do tarty, wylepiając wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Sery kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną, solimy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy kapary, oliwki i kawałki kiełbaski.Pieczemy

Aga w kuchni
Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem 463

post Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z białą czekoladą i mango curd 335

Łasuchu ! ... jesteś tu ? Mam dla Ciebie tartę !Kiedy za oknem buro, coraz zimniej, coraz smutniej, zjedz kawałek ( albo dwa ) ciasta. Proponuję tartę z mango curd, o niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)Składniki( na blachę średnicy około 26-28 cm )CIASTO:* 150 g zimnego masłą

kolorowotorcikowo
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 223

wielka fantazja. No cóż, tak to już ze mną jest...  Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu  :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto:  - 3 żółtka jaja  - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  - pół

Sajkofanka smaku
Tarta jagodowa 281

pół szklanki wrzątku dodatki 3 łyżki dżemu truskawkowego 500 g jagód Przygotowanie: Migdały zblenduj razem z herbatnikami, dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie gładka masa, ułóż nią spód tarty.  W szklance wymieszaj obie galaretki z wrzątkiem ( jeżeli połączysz galaretkę kiwi z malinową powstanie ciemny kolor - fioletowy, dzięki temu masa serowa będzie miała delikatny odcień fioletu

Niezły Młynek
Tarta z czereśniami 247

Post Tarta z czereśniami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z malinami i kremem cynamonowym 226

Post Tarta z malinami i kremem cynamonowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z bakłażanem 223

Najprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia

Pasja Smaku
Tarta kokosowa z bitą śmietaną 248

Dziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła1 żółtko 30 ml lodowatej

Mia Cucina Sofieta
Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem 276

Post Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 201

Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak to rozpoznać) i jak się potem z nimi obchodzić. Poczytałam i uznałam, że spróbuję, najwyżej źle ulokuję te 9,99zł :P bo na taką cenę trafiłam... Danie wyszło(...)bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem

Kolorowy Przepisownik
Tarta z porzeczkami 201

Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam !Składniki na ciasto :350g mąki pszennej100 g margaryny100g cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :2 budynie śmietankowe(...)Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt formy na tartę. Foremkę wysmarować masłem i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto, nakłuć, obciążyć (np. suchą fasolą ). Zapiekamy wstępnie ok. 10 min.W międzyczasie gotujemy 2 budynie na 3 szkl. mleka według instrukcji

charlotte gotuje
Tarta limonkowa 647

Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego(...)serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 limonkaSkładniki na nadzienie:400 g serka na sernik3

Ciastkozercy
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 236

waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie(...)plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe

Mango Papaja
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 239

cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy

Niezły Młynek
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 236

cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem i wiąże się z nią przemiły rodzinny rytuał, o którym opowiem Wam poniżej(...)Jezusa i obdarowali go prezentami. Tradycja przygotowywania ciasta na Święto Trzech Króli kultywowana jest w wielu krajach na całym świecie.  W północnej Francji piecze się okrągłą bądź prostokątną tartę z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem typu frangipane (zwanej we Francji crème d'amande), czyli z migdałów, cukru, masła i jajek. Do nadzienia zwyczajowo wkłada się la fève - małą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z botwinką i fetą 218

którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tarta pomarańczowa 578

Każda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :)Składniki:ciasto:- 500 g mąki- 250 g masła- 140 g cukru pudru- 3 żółtkamasa:- 150 ml śmietany(...)cukru pudru- 4 jajka- 4 pomarańczePrzygotowanie:Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie

Zainspirowana w kuchni
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 411

cechy i smaki, które są dla nas indywidualne i je cenimy,  a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty i ta tarta to mój wymysł, choć mięso musiało być (ach Ci mężczyźni!). Kuchnia po prostu nie może być dla nas nudna. Jako blogerka kulinarna nie mogłam, więc sobie

Fabryka pomysłów
Tarta pełnoziarnista z soczewicą 213

Macie ochotę na tartę pełnoziarnistą?.Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach internetowych, zajrzycie do Skworcu.pl.Ciasto: 1 i 2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki 1/3 szklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl(...)paprykę, mieszamy i smażymy do miękkości. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jeszcze drożdże, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną foremkę na tartę, nakłuwany widelcem i nakładamy masę z soczewicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200C, na 30 minut, aż nadzienie się zestali. Można również dodać kukurydzę aby było jeszcze bardziej kolorowo

Apetyczna babeczka
Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką 261

Ostatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru(...)Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 282

Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka M/L 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku 70 g drobnego cukru nadzienie: 3 łyżki dowolnego dżemu(...)mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej

Ze smakiem i z pasją