tarty - 13589 przepisów (strona:11/906)

PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 203

Dlaczego? Z biegiem czasu wyjaśnię na łamach bloga, co się święci i jaka była tego przyczyna. Ale póki co, częstuję pyszną i banalnie prostą tartą.  PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM /własny;/ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozcieram z mąką, proszkiem i cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję zimnej wody i zagniatam elastyczne, jędrne ciasto.Następnie wylepiam nim formę do tarty, posypaną delikatnie mąką. Nakłuwam ciasto widelcem dość dokładnie i gęsto. Na powierzchni  wykładam kawałek folii aluminiowej i wysypuję ceramiczne kulki do pieczenia. Zabieg ten zapobiegnie rośnięciu ciasta

W kuchni Karmel-itki
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 185

Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym.Tu perfekcjonizm nie jest wymagany,bo im bardziej nieforemnie rozwalkujemy ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta śródziemnomorska - quiche. 316

Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem(...)czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta

Z butelką mleczka w tle
TARTA Z TRUSKAWKAMI 192

truskawek 2 galaretki truskawkoweWykonanie:Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie> rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto> widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy do obciązenia> groch, zapiekamy 15 minut w 170 st. Po tym czasie zabieramy papier z> grochem(...)zapiekamy jeszcze 15 minut.Studzimy. Gotujemy budynie z mlekiem. Studzimy, miksujemy na gładko z margaryną.> Wykładamy na spód od tarty. Truskawki kroimy wplastry, wykładamy na> masę budyniową, na wierzch wylewamy przygotowaną wg przepisu na> opakowaniu galaretkę

Z Majeczką w kuchni
Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami 193

miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po upływie czasu ciasto wyciągamy, wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.Masa serowo-aroniowa:400 ml jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu2 jajka3 lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej1/2 szkl. brązowego cukru3 kopiaste łyżki(...)dżemu ŁOWICZ z aroniiSkładniki zblenderować, odstawić na kilka minut.Nadzienie przelewamy na jaglany spód i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Na upieczonej tarcie układamy mrożone jeżyny.Śniadaniowa tarta na instagramie

Czarnawisienka
Tarta bananowo-malinowa 204

Pyszna tarta z owocami do kawyTarta bananowo-malinowa SKŁADNIKI:  CIASTO mąka 250 gr śmietana kwaśna 1 łyżka cukier puder 100 gr margaryna 150 gr żółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka(...)truskawkowa - 1 opak maliny leśne banan - 1 szt listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną

Kuchnia Danusi
Tarta z... 136

figami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być(...)czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min.W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi oraz szynkę.Wstawiamy na piekarnika "na oko" po 15 min warto przyjrzeć się tarcie.Nie powinna piec się dłużej niż 30min.Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 288

minut, aż nieco zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło(...)wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła) pieczarki 1,5 zł cebula 0,2 zł jajka 1,4 zł śmietana 0,8 zł olej, przyprawy 0,1 zł Koszt całego dania: 9 zł Porcja

Obiad za dychę
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 264

prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego sera gruyère. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. My byliśmy(...)startym na tarce o drobnych oczkach serem. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Na cieście równomiernie rozkładamy szpinak, zalewamy masą jajeczną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż brzegi tarty

Obiad za dychę
Drożdżowa tarta z cukinią i chorizo 192

szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy* centymetrowy pasek drożdży* pół szklanki ciepłej wody* szczypta soli* szczypta cukru* łyżka oliwy z oliwekDodatkowo : sos pomidorowy, grillowana cukinia, plasterki chorizo, tarty ser żółty  Przygotowanie :Drożdże rozetrzeć(...)cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika

Magiczne Życie Marty
Tarta limonkowa z czekoladą 161

limonek* skórka otarta z 3 limonek* pół tabliczki mlecznej czekolady*2 łyżki żelatyny* pół szklanki wrzątku Przygotowanie :Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty. Ugnieść i zostawić na godzinę w lodówce. Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać(...)mascarpone i dobrze wymieszać. Dodać cukier, sok i skórkę z limonki. Wymieszać dokładnie z żelatyną i odstawić do przestudzenia, na 10 minut. Dodać pokrojoną czekoladę, całość wylać na spód tarty. Odstawić na godzinę do lodówki. Posypać wiórkami z czekolady i limonki. To moja propozycja na lutowy Przepis miesiąca - Tarty deserowe i wytrawne

Magiczne Życie Marty
Tarta z czekoladą i orzechami 546

Tarta z dużą ilością czekolady i orzechów to istna rozpusta ! Wiem, że jest mocno kaloryczna, ale przecież nie trzeba od razu zjadać dużego kawałka :D Taka tarta powstała wczoraj nie tylko u mnie. Piekła ją też Agnieszka z najsmaczniejsze.pl . Chociaż mieszkamy w jednym mieście to jakoś ciężko nam umówić się w tej samej kuchni i popełnić(...)białą bo jakoś wydawało mi się, że całość będzie zbyt wytrawna a wolimy słodsze rzeczy. I myślę, że dobrze zrobiłam więc podaję wszystkie składniki dokładnie tak jak ich używałam.  Tarta jest dość prosta do zrobienia a  jestem pewna, że zachwyci Waszych gości tak samo jak nas. Zainspirował nas TEN przepis chociaż u mnie niewiele z niego zostało

Smaczna Pyza
Rustykalna tarta z jabłkami 192

podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Rozwałkować je i delikatnie ułożyć na blaszce (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą). Na patelnię wsypać cukier. Dodać łyżkę ciepłej wody. Teraz należy cały czas mieszać cukier, do momentu, gdy powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry(...)palnika. Dodać cynamon i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy pochłania ona soki, które puszczają owoce. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 35 minut.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 198

kostki masła 1 żółtko szczypta soli  Ciasto należy szybko zagnieść  i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek(...)piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu trochę koziego sera i zapiekać jeszcze przez 5 minut.  Tarta najlepiej smakuje, kiedy po wyjęciu z piekarnika damy jej odpocząć przez 15 minut

Kulinarne Inspiracje
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 151

Składniki na ciasto tarty: 3/4 kostki masła 1,5 szklanki mąkiżółtkopłaska łyżeczka soliZagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki(...)dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta

Bon Appetit Małgorzaty