słodko bardziej wolę tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)Składniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto(...)lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy, czyli na 6-7 cm części. Cukinię kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się
Bon Appetit MałgorzatyPyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód ze strony Moje Wypieki rewelacyjny, wykorzystam jeszcze nie raz. Tarta jest niesamowicie smaczna !składniki:kruche ciasto225g mąki pszennej razowej150 g masła, zimnego50 g cukru pudruszczypta soliNadzienie jogurtowe:500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego3 jajka2 łyżki mąki(...)pszennej1/2 łyżeczki wody pomarańczowej3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu na wierzchok 400g owoców - malin i jeżyncukier puder do posypaniaprzygotowanieFormę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, szybko zagnieść
Stare Garyswojego ulubionego, sprawdzonego przepisu. Nie wiem, jak smakował oryginał, wiem za to, że moja tarta wyszła boska! (Nie chwaląc się.)Jeśli gdzieś znajdziecie albo kupicie jeżyny, ta tarta to najlepszy wybór, jakiego możecie dokonać. Serio!Tarta chałwowa z jeżynamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:230 g mąki pszennej20(...)syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować.Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe jeżyny rozłożyć na tarcie, polać sosem.Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Ja wiem, że temat psich kupek może nie za bardzo pasuje do kulinarnego bloga. Ale moim zdaniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzybowy w tym roku obfity :)Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne.Składniki:( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula(...)sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową. Smacznego
kolorowotorcikowowyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam! Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki(...)ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki. Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno
Mia Cucina Sofietacudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować!Tarta cebulowa – składniki:Spód:-200 g mąki-100 g masła (schłodzonego)-szczypta soli-1 łyżeczka ziół prowansalskich-około 50 ml zimnej wodyMasa:-4-5 czerwonych cebul-około(...)najlepiej muscovado)-1 łyżeczka tymianku-4 łyżki octu balsamicznego-2-3 łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru
UgotujmyTo.plwyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru 110 g zimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka Nadzienie(...)minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta
Mania Gotowaniateż być traktowana jako antydepresant. Zawiera bowiem dużo serotoniny. Jakby tego było mało jest także skutecznym środkiem przeciw starzeniu. Odpowiadają za to polifenole, nadające pysznej przekąsce właściwości przeciwutleniających.”Tarta czekoladowa – składniki:Ciasto:150 g mąki100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)50 g cukru1 żółtko1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa masę:150 g masła200 g gorzkiej czekolady3(...)dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść na formę do tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem lub fasolą lub specjalnymi ceramicznymi
UgotujmyTo.plkapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaprzeróżne rzeczy. W dzień ten zajadamy przeróżne pyszności i dobrze się bawimy z przyjaciółmi. Warto czasem zaskoczyć domowników, przyjaciół wykwintną tartą tym razem będzie to tarta z pomidorami, papryką słodką i ostrą w towarzystwie mozzarelli oraz szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak. Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku(...)mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei SKŁADNIKI: SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm, ja robię podwójną porcję na średnicę 30cm)- 1,5 szklanki mąki (185g)- 100 g zimnego masła - 1 jajko- 2 łyżki zimnej mąki - pół łyżeczki
Basia w kuchniwiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado, który nadał jej apetycznego złocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje(...)czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nią masę budyniową i układamy borówki. Temperaturę w piekarniku zmieszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 25 minut. Podajemy po całkowitym wystudzeniu posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityowocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów(...)tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą i nie wysychają. *klasyczny krem pasticcera robi się używając samych żółtek, ja opracowłam „ulepszoną wersję” z dwoma żółtkami i jednym jajkiem
Mia Cucina Sofietajadłam! Za tym stwierdzeniem pójdzie jeszcze fakt, że kremy czekoladowe nie należą do moich ulubionych. Przeważnie smakuje mi tylko czekolada w najczystszej nieprzetworzonej postaci. Natomiast krem czekoladowy w tej tarcie nie jest przesłodzony, a granat doskonale go uzupełnia i dodaje świeżości. Po prostu kwaśny owoc i słodki krem tworzą idealny związek z kruchym ciastem. Musicie spróbować tego ciacha(...)łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tartę
Fabryka pomysłówktóry jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach.Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowymSpód (forma o rozmiarze 20×30 cm):400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko1-2 łyżki(...)spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony. Smacznego Post Tarta ze szparagami
UgotujmyTo.pl