tarty - 13589 przepisów

Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 202

bazie mleka i syropu z malin z tego przepisu.  Można również upiec samą tartę z tego przepisu i wyłożyć tartę bitą śmietaną, czy inną zimną masą i udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta(...)nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem, zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 30 minut.  Przykrywamy tartę papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy. Po upieczeniu schładzamy tartę w lodówce, aby masa budyniowa nie wypłynęła. Tarta gotowa, pyszna i zdrowa. The post Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta brokułowa z kurczakiem 1995

formie do tarty owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Na następny dzień zaraz po powrocie z pracy i nagrzaniu piekarnika, włożyłam taką tartę od razu do pieczenia. Jak się okazało tarta wyszła taka, jaka być powinna, więc zawsze jest to jakiś sposób jeżeli nie macie za dużo czasu w dany dzień. SKŁADNIKI Na ciasto (średnica tarty(...)mniej jej damy, tym mniej ciasto będzie się lepić. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.  Formę do tarty wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć

Passions hobbies life
Tarta kawowa 1435

będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno(...)zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika

Smakołyki Bereniki
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 180

! A wszystko zaczęło się od idealnego ciasta na tartę... Gdy łapie mnie stosowny nastrój i potrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU). Często stosuję zasadę pod tytułem(...)masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy na tartę Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.  Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką

Grunt to przepis!
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 258

wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8  łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego(...)doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja tarta po 8 min. była gotowa.W międzyczasie naszykować kolejny placek. Moja druga tarta była posypana dodatkowo

Stare Gary
Tarta ze szparagami 159

Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał na FB-ku zdjęcie swojej kolorowej tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to  super szybka, bardzo prosta i  pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella(...)arkusza, formujemy na papierze do pieczenia tartę o kwadratowym kształcie, formujemy wokół ok 2 cm. brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-jajeczną, a następnie układamy zielone szparagi, tworząc szachownicę. W każdą kratkę wkładamy zwinięty plasterek szynki, na środku tworzymy jakby rozetkę z pomidora, gdzieniegdzie układamy paski pomidora. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bawarska tarta ze śliwkami 282

takiej użyłam foremki 24 cm i 6 foremek na tartaletki. Ale czy duża tarta czy małe tartaletki i tak wszystkie smakują wspaniale Mam nadzieję, że ta bawarska tarta ze śliwkami zagości na stałe na polskich stołach bo jest naprawdę pyszna Bawarska tarta ze śliwkamiSkładniki:1,5 łyżeczki drożdży instant lub 9 g świeżych drożdży375(...)koniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się nie spalił. Oczywiście małe tartaletki będą wymagały krótszego czasu pieczenia. Smacznego Źródło: Cook step by step, praca zbiorowaPost Bawarska tarta ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta półkrucha ze śliwkami 321

tapecie" tarta na słodko. Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy(...)opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.  W połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić...Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy

Grunt to przepis!
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 476

tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową konsystencję, jest aksamitna i totalnie rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi(...)Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie ścięty przy lekkim dotknięciu palcem. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.Ostudzoną tartę wsadź do lodówki na minimum 6 h, najlepiej na całą noc. Po tym czasie posmaruj wierzch tarty dyniowo-pomarańczowym curdem i udekoruj według uznania. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta cebulowa 259

sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil(...)płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić ją kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wystający poza

Wyprawy kulinarne
Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. 189

pomidorowym tygodniu nie powinno zabraknąć tarty z pomidorami. A  właściwie tarty na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Prosty przepis: Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Pieczenie w piekarniku 15 minut. Potrzebne nam będzie: Ciasto na pizzę lub ciasto francuskie(...)łyżka kaszki manny. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik do temperatury 200 °C. Natrzeć masłem formę do pieczenia. Rozłożyć w niej ciasto na tartę. Ponakłuwać widelcem. Posypać 1 łyżeczką kaszki manny. Pokroić pomidory w cieńkie plasterki. Rozłożyć je równomiernie na dnie tarty, tak by zachodziły na siebie. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Pokroić w plasterki ser kozi. Rozłożyć

MODA NA BIO
Domowa bułka tarta 205

nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje zatem ,by przygotowac bulke tarte samodzielnie w domu.Przeczytajcie dlaczego.Bulka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bulki pszenne lub suchary,ewentualnie pszenne pieczywo.Tak bylo jeszcze calkiem niedawno,lecz teraz w bulce tartej dostepnej(...)torebce i zuzywam np. do kotletow mielonych.Na bulke tarte potrzeba jednak nieco wiecej surowca.Kupuje zatem jednorazowo 12 bulek i produkuje wlasna bulke tarta.Skladniki na okolo 450 g bulki tartej:12 bulekblender z samoostrzacymi sie nozamiWykonanie:bulki pokrojone w plastry ulozyc na blaszce do pieczenia i pozostawic do wyschniecia.Bulki moga spokojnie schnac pozostawione na blacie,jednak tuz przed zmieleniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta limonkowa 254

szklanki mąki pszennej 100 g pokrojonego masła (pół kostki) 2 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 duże, ekologiczne jajko szczypta soli Tarta limonkowa – nadzienie: 1 i 1/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego 1/2 szklanki soku z limonek (125 ml – sok z ok. 3 sztuk) 4 żółtka ekologicznych jajek skórka starta z dwóch(...)przestudzony spód, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem, odłożoną skórką z limonki oraz tartą, gorzką czekoladą. Post Tarta limonkowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta z malinami 170

torebek (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 400 gram malin, 200 ml gęstej śmietany 36%, 4 jajek, 1 limonki, szczypty cynamonu, 100 gram mlecznej czekolady. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru(...)niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę na 35 minut. Stugramową tabliczkę czekolady umieściłem na kilka minut w zamrażarce, aby czekolada stwardniała. Po wyjęciu czekolady zmieliłem ją drobno za pomocą blendera. Następnie, po upływie 35 minut od umieszczenia tarty w piekarniku wyjąłem ją i posypałem równomiernie zmieloną czekoladą. Tartę ponownie umieściłem

Wyprawy kulinarne