tarty - 13589 przepisów (strona:2/906)

Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 211

następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu.  Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! * Jeżeli używasz okrągłej formy, wypełnij ciasto francuskie całym nadzieniem(...)wetknij w niego jajka i przykryj wierzch ciastem francuskim. Przepis na wielkanocną tartę ze szpinakiem i jajkiem dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki edycja

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 431

słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło mnie do dalszych eksperymentów. Skorzystałam z przepisu Daniela na słodkie tarty, cukier zastępując solą. Farsz(...)całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera

OstryKęs
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 215

stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować(...)przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę

Grunt to przepis!
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 362

śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam!  Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche(...) dokładnie wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 231

cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli;Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 jajka;Sól;Pieprz;Olej do posmarowania blachy.Spos(...)dołożyć paprykę (skórą do góry) i cebule (cebule posmarować po wierzchu olejem) i piec kolejne 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugrillowane warzywa pozostawić do ostygnięcia.Formę do tarty wysmarować maragryną.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki

Gospodyni Miejska
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 376

bardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie(...)zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie z tartą na słono. A tak przy okazji dodam, że mam już pomysł

Fabryka pomysłów
Tarta z gruszką i szpinakiem 209

umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy do rozmiaru formy do tarty. Odrywam jeden papier a na drugim przenosimy ciasto do formy. Odwracamy ciastem w dół, dopasowujemy do tarty i odrywamy papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki(...)tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy

Kolizje Smaków
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 822

500g)1 szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Zagniatamy ciasto z podanych składników.  Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę ( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualne braki na brzegach).   Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię(...)Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy  łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 326

kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach śliwki, lekko kwaskowate, trochę słodkie - całość komponuje się rewelacyjnie! Smaki są doskonale wyważone, i mówię Wam - od tej tarty nie można się oderwać.I tak - byłoby łatwiej upiec po prostu wszystko razem. Ale to już nie byłoby to samo...Tarta sernikowo-miodowa ze śliwkamiSkładniki(...)wyłożyć na tartę śliwki; zupełnie ostudzone lub jeszcze lekko ciepło. Polać powstałym przy pieczeniu syropem.Smacznego!Śliwek radzę upiec więcej. Są doskonałym dodatkiem do wszelkich puddingów czy kremów śniadaniowych, a także gofrów czy tostów na słodko. Znikają błyskawicznie, bo cynamonowo-słodki zapach kusi ogromnie. Mówię Wam - temu nie można się oprzeć...Ciasta kruchego wychodzi na dwie takie tarty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina 439

stopni ale niestety mój gazowy piekarnik nie osiąga tak niskich temperatur więc piekłam ją w trochę wyższej ale krócej… po prostu sprawdzałam czy już jest wystarczająco ścięta… Tarta cytrynowa wg Ricka Steina’a jak przystało na klasykę gatunku jest delikatna i oczywiście kwaskowa. Niestety zgodnie(...)sugestią autora najlepiej ją spożyć pierwszego dnia, bo drugiego zaczyna pękać…. Wiem coś o tym, bo drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)Tarta cytrynowa wg Ricka SteinaSkładniki:Spód:175 g mąki pszennej100 g schłodzonego masła50 g cukru pudru1 żółtkookoło 1 łyżeczki wody (chłodnej)szczypta soliMasa:6 jajek + 1 jajko

UgotujmyTo.pl
Tarta z dynią i kozim serem 199

ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/.I  oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia !Tarta z dynią i kozim seremSkładniki:Ciasto: na formę(...)spód tarty wyłożyć kawałki upieczonej dyni, podsmażoną cebulę i rozdrobniony ser. Posypać wszystko solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmieszać z jajkami i wylać na spód tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać aż masa się zetnie a wierzch będzie miał złoty kolor. Smacznego Post Tarta z dynią i kozim

UgotujmyTo.pl
Tarta z Truskawkami 269

tortowej 100 g zimnego masła1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyok. 300 g truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty(...)studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość.    Moje posty

Słodka Strona
Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 349

Tarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto tarta to znakomity pomysł na ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne owoce sprawiają, że nasza tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie.Prosta Tarta(...)zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem

Słodka Strona
Korzenna tarta z dynią 170

całości niesamowitej lekkości. Tarta wyszła korzenna, dość intensywna w smaku, ale delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzieSkładniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1(...)Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.Przed podaniem ubić kremówkę z cukrem waniliowym, wyłożyć na tartę. Wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.Smacznego!Kto się skusi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 155

zapraszam na zaskakujące, acz klasyczne połączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną ochotę przygotowywać tarty ze wszystkim, z czym tylko się da - zarówno wytrawne, jak i słodkie, więc dzisiaj poszedłem na kompromis - wytrawna tarta ze słodką nutą gruszek.  Do przygotowania(...)Wtedy dodałem jedno jajko, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem i wykleiłem nim naczynie do tarty, zwracając uwagę na konieczność wyklejenia rantów. Ciasto gęsto ponakłuwałem widelcem i umieściłem na 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki

Wyprawy kulinarne