tarty - 13589 przepisów (strona:9/906)

Tarta z kaszy jaglanej i serem białym 179

Tarta z kaszt jaglanej z białym serem. Cudowna i aromatyczna tarta w sam raz na niedzielny obiad. Robiłam ja pierwszy raz i jestem mile zaskoczona smakiem. Idealnie wszystkie składniki do siebie pasują. Delikatny ser biały z mozzarella i pomidory z kaszą. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki mleka szczypta soli 1 jajko Farsz(...)łyżeczce każdej z przypraw oraz kaszę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem.  Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na średnice naszej formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem by się  nie napowietrzyło. Wkładamy do piekarnika na 20 min. Po upływie 20 min wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie farsz. Przykrywamy je serem mozzarellą

Panda i jej świat
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 189

śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem(...)albo bazylią.tarta ze szparagami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z farszem ziemniaczanym 165

zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza(...)przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z łososiem i kurkami 226

Składniki:Ciasto na tartę:150 g mąki pszennej100 g masła1 żółtko1/2 łyżeczki soliFarsz:300 g filetu z łososia200 g kurek1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami1 cebula2 ząbki czosnkupietruszka bazyliagałązka tymiankugałązka rozmarynu3 jajka3 łyżki tartego parmezanusól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaPrzygotowanie:Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy(...)pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta Snickers 1292

Tarta Snickers...Kruche, maślane ciasto.Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami.A całość oblana gorzką czekoladą.Proste, szybkie i pyszne.Komu kawałek?Zapraszam! Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;200 g zimnego masła;50 g cukru pudru;2 żółtka jaj.Krem:Puszka gotowej masy krówkowej (400 g);400 g solonych orzeszków ziemnych;100 g miękkiego masła.Dodatkowo:50 g gorzkiej(...)masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.Ciasto

Gospodyni Miejska
Mini tarty z kurczakiem 411

Wytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki.Składniki:1  filet drobiowyopakowanie ciasta francuskiego1 pomidor obrany ze skórkikilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczakasól, pieprzoregano, bazyliaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe(...)nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.Tarty

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 219

dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu farszowi tarty. Zapraszamy, oglądajcie i próbujcie... Składniki na półkruchy spód 100 g mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy(...)obrany i pokrojony na kawałki.  Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy

Symfonia Smaków
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 206

książce bohaterką każdego zdjęcia zamiast prezentowanej potrawy była pani Marta, no cóż pewnie taka była koncepcja. Kilka przepisów zwróciło moją uwagę i wśród tych kilku znalazła się ta tarta, więc zrobiłam, pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę(...)migdałów w płatkach Skworcu Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy i zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty i podpiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, po tym czasie wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy

Blondynka Gotuje
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 216

Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej(...)też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 231

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami(...)zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni.  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250 g mąki pszennej150 g zimnego masła 1 łyżeczka soliszczypta cukru1 jajko1 łyżka mlekaNa farsz:3 jajka120 ml śmietany 30%75 g sera

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 376

dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od tarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczeniaSkładniki: opakowanie(...)niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się rozpuści, a brzegi tarty zarumienią wyciągamy i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Tarta cytrynowa 211

cytrynowa to klasyk wśród wypieków. Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam się w niej. Moje kubki smakowe zostały dopieszczone do granic możliwości.Wspominałam ciągle ten smak, ale brakowało mi odwagi, żeby upiec tartę.... Bo jak mi nie wyjdzie ?Aż pewnego dnia zakasałam rękawy i przystąpiłam(...)działania. Udało się !Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni.A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci !Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ):CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej*   80 g cukru pudru*     2 żółtka* 1/2 łyżeczki soku z cytrynyMasło kroimy

kolorowotorcikowo
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 312

tarty. Kusił mnie również fakt, iż jest ona dużo zdrowsza, wartościowsza i zdecydowanie pożywniejsza niż mąka pszenna. Wymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę(...)ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce o grubych oczkach i dokładnie wypełniłam nim blaszkę. Spód podpiekłam przez 20 minut w 180 stopniach C. Tartę nieco ostudziłam, po czym wierzch posmarowałam tapenadą (pastą) z czarnych oliwek tak, aby zakryć całe dno. W tym przypadku nieco ułatwiłam sobie pracę i użyłam gotową pastę ze słoiczka. Mały

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 207

śmietany 30%- 50ml mleka 2,0% tłuszczu- pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany- sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Farsz(...)wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy.    Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku. Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-mleczną i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Smacznego

Sajkofanka smaku
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 287

białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Powstałym ciastem oblepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas(...)wyłożyć równomiernie krem śmietanowo-czekoladowy i posypać ziarnami owocu granatu.Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z odłożonej 1 łyżki rozpuszczonej, białej czekolady.Uwagi do przepisu:Masło w cieście można zastąpić margaryną.Tartę przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.Składniki na formę do tart o średnicy 31 cm.Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.Ciasto jest

Gospodyni Miejska