tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała ;)! Zapraszam więc – oto pyszna tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechamiSkładniki: foremka 35×10 cm200 g mąki (przesianej)100 g masła (schłodzonego)szczypta soliżółtko1(...)posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plbyć kolorowe i apetyczne. Nie zwraca też zbytniej uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników(...)ryzach.Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej kolacji i podbije niejedno podniebienie. Po prostu musicie spróbować!Czekoladowa tarta z chilli i kardamonemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g masła w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę(...)półka) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę.Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.Woda do ciasto powinna być bardzo zimna.Dodatek sera feta można pominąć.Ocet balsamiczny można zastąpić jabłkowym
Gospodyni MiejskaTarta szpinakowa Dzisiaj zapraszam na pyszną i prostą w wykonaniu tartę szpinakową.Jak nam wiadomo szpinak ma dużo(...)właściwości zdrowotnych i witaminŻle przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :) Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)Składnik ina ciasto ; 2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania4 żółtka1 łyżeczka soli1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia150 g margarynyFarsz
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisem na tartę. Składniki:1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki imbiru 125 g masła łyżka śmietany 2. Nadzienie 5 jabłek skórka otarta z 1 cytryny ew. sok z 0,5 cytryny 3. Kruszonka 4 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 8 łyżek mąki Wykonanie: Wykonanie tarty(...)garnku na wolnym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego i skórki otartej w jednej cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej). Następnie przygotowuję ciasto. Po zagnieceniu placka, przekładam go do formy na tartę i dokładnie ją nim wykładam, po czym nakłuwam ciasto widelcem I wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut. W tzw. międzyczasie sprawdzam jabłka. Lubię, gdy owoce
Taste Of My Daypapryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal bardzo smaczne. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną, do ciasta dodałam majeranek, który daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym(...)pierś z kurczaka. A na wierzchu układamy plastry cukinii. Całość zalewamy kilkoma łyżkami śmietany z jajkiem oraz przyprawami. I wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min. Gdy wierzch tarty jest przypieczony, a ciasto zarumienione, wyjmujemy nasze dzieło i jemy :) Jak każda tarta ta również wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
Taste Of My Dayfrancuskiego 2 łyżki bułki tartej miękkie masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół). Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem. Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim, i dociskamy aby się za sobą połączyły. Możemy do tego użyć wałka(...)momencie. Mięso z sosem wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy około 25-30 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy ciasto nie zarumieniło się zbyt mocno. Upieczoną tartę posypujemy obficie rukolą
Mania Gotowaniaeleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows, które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki, ale w zupełności tak nie jest – ponieważ jedynym dodanym cukrem jest ten, który występuje w piankach i Michałkach®. Dodatek cytryn sprawiają, że tarta jest ciut wytrawna(...)połączonych składnikach robimy dołek, wbijamy żółtka, wlewamy aromat orzechowy, wsypujemy rozdrobnione orzechy i całość jak najszybciej zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie formy do tarty. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na ok.1h. Po upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok.20minut. Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed
Symfonia Smakówosłodę tych przykrych dni, które na szczęście są już za nami, jest coś słodkiego. Przepyszna tarta z moim ulubionym kremem patisserie i żurawinami. Gorąco polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)stawiamy na małym ogniu i cały czas energicznie mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach
Przysmaki Karolkidodają ciekawą nutę smakową (słodką jak diabli). Oczywiście, najlepiej tarta ta smakuje na gorąco, gdy pianki są tak cudownie miękkie, klejące, syczące... Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie autorski od A-Z; współpraca z JOJO; / spód: 250g mąki135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masłaszklanka cukru1 jajko1 żółtko łyżeczka proszku do pieczeniakrem(...)opakowania budyniu waniliowego (w proszku)*200 ml kremówki3 jajka1 żółtko szklanka cukruZ przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtkai jednego jajka szybkozagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm,wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi.Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochemlub fasolą (suche). Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkiwytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie(...)wypieku użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in. potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu); szczypta
Życie na widelcuPonieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-PSkładniki:1 litr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka(...)borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatypiekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, przekroić na 4 porcje(...)podawać. Smacznego!Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę
Stare Garyrazie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło…Tarta cebulowo serowaSkładniki:Spód:200 g mąki pszennej100 g chłodnego masła1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta soliokoło 30-50 ml zimnej wodyFarsz:3 cebule80 g startego żółtego sera2 jajka100 ml śmietany(...)ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie o wymiarach 35×10 cm) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić
UgotujmyTo.pl