tarty - 13589 przepisów (strona:16/906)

Tarta z kruszonką i śliwkami 260

goście już stoją przed drzwiami a w domu nie ma nic słodkiego ta tarta jest idealnym kryzysowym wyjściem . *** Tarta z kruszonką i śliwkami *** 200g mąki  100g masła 2 żółtka  50 g cukru pudru  3 łyżki mleka miseczka śliwek kruszonka: 50g mąki  50 g cukru  50 g masła 1. Zagnieść ciasto

ciemna strona patelni
Bezglutenowa tarta rustykalna z jagodami 281

Zdrowsza i przepyszna wersja tarty rustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :) 130 g mąki kasztanowej 45 g mielonych orzechów laskowych łyżka cukru pudru łyżeczka cynamonu żółtko 40 g masła płaska łyżka śmietany 12% szklanka jagód 0/5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów

Mienta blog
Tarta czekoladowa z ricottą 194

masło. Wyrabiamy i kładziemy na dno tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy tartę z tortownicy.Polewa: W kąpieli wodnej mieszamy kremówkę z cukrem i dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszamy aby uniknąć przypalenia czekolady. Ogrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady i pozostawiamy do ostygnięcia(...)uzyskania 163-165 stopni). Na papierze do pieczenia za pomocą łyżki puszczamy nitki karmelu formułując siateczkę z karmelu. Pozostawiamy do zastygnięcia, delikatnie zdejmujemy z papieru i układamy na ochłodzonej tarcie. Ważne! Karmel najlepiej układać dopiero przed podaniem, ponieważ chłonie wilgoć z otoczenia, a że jest z cukru rozpuzcza się.Bon Appetit!/ przepis zaczerpnięty z "Czekolada" Academia Barilla

Pudełko rozmaitości
(Przed)świąteczna tarta z malinami 290

jest z nimi ściśle związane (polecamy je na cały rok), ale przedstawiamy je w typowo świątecznym wydaniu, które pozwoli mu idealnie wkomponować się w pięknie udekorowany stół. Tarta z malinami, bo o niej mowa, może być jednym z najsmaczniejszych odskoczni smakowych, gdy wokół panuje karp. Składniki:150 g mąki + 3 łyżki20 g kakao25 g cukru pudru3 jaja(...)wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat :) Życzymy smacznego!P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Tarta ananasowa 237

Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1), tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując

Świat Ciasta
Tarta z malinami i borówkami 273

cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem..Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce. Na schłodzony krem wysypać owoce.Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę.Uwierzcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 402

szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki na formę o średnicy 24 cm:200 g bezów400 ml śmietany kremówki1

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 350

spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Można również zwykłą blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto przykryć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 236

zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila, tarta gotowa :).Składniki:250 g mąki z kaszy jaglanej*2-3 łyżki melasy z karobu50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimnoskórka otarta z 1 pomarańczy4 łyżki soku z pomarańczyszczypta soli(...)orzechy laskowe i suszony kokos do posypaniaZ mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180oC przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem

Food Square
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 209

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche(...)wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna

Food Square
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 211

piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw(...)czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami 241

więc była to już kwestia skomponowania dodatków. Efektem tego jest pyszna, delikatna tarta z dodatkiem świeżej bazylii, cukinii i oliwek. Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią i oliwkami:1 opakowanie ciasta francuskiego1 kulka mozzarelli100 ml kwaśnej śmietanygarść świeżych liści bazyliikilka czarnych oliwek1/3 cukinii2 jajkasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Tarta z mozzarellą i pomidorami 192

Zapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:)Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula(...)pieprz Wykonanie;Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę.  Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą

Anioły w kuchni
Tarta rabarbarowa 179

DZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;)Składniki;Ciasto; 20 dkg mąki, 8 łyżek cukru pudru, 12 dkg masła, sól, 4 dkg sproszkowanych migdałów, Nadzienie; 2 łyżki brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 200 l śmietanki kremówki, 2 żółtka, jajko, 10 dkg cukru, 25 dkg rabarbaru, Wykonanie;Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.  Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę

Anioły w kuchni
Tarta szpinakowa 222

wszechstronne warzywo jest pełne witami i antyoksydantów. Szpinak absolutnie pyszny do ciast, zapiekanek,tart...ta tarta ucieszy Twoją rodzinę. Będzie się cieszyc każdym kęsem i może przekona się do szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;)Składniki; płat ciasta francuskiego, porcja mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól. pieprz, Wykonanie;Wylepiamy

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania