Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas
Kuchnia MagdaLenyKremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyPyszny pomysł na naleśniki na słodko... z serem oraz z białą czekoladą i jagodami. Białą czekoladę oraz jagody znajdziemy zarówno w nadzieniu twarogowym, jak i na
Kuchnia MagdaLenySkładniki: mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy(...)skwarkami 5 łyżek Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka. Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony
W Mojej Kuchni LubięJagody leśne (czarne borówki) ceni się nie tylko za walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie
Kuchnia MagdaLenyProste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej z przepysznym nadzieniem polecają się na obiad. Naleśniki wykonane są z mąki ryżowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz mleka ryżowego. Takie
Kuchnia MagdaLenyPolecam serdecznie POTRZEBUJEMY 1 kubek kaszy jaglanej 1 cebula 1 marchew 1 jajko 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą) Kilka pieczarek 1 łyżeczka papryki słodkiej Bułka tarta do posypki Pieprz i sól Szczypiorek Olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe masło roztapiamy na patelni(...)udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety. Po uformowaniu smażymy je z obu stron na gorącym oleju. Polecam też przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora
Fleksitarianizm.plKuleczki a'la rafaello z sera białego z dodatkiem wiórek kokosowych oraz świeżych malin. Pyszne domowe pralinki - tylko 6 składników! Są tak kremowe i delikatne
Kuchnia MagdaLenymascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania galaretki wiśniowej Dodatkowo: Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy całkowicie uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Piana ma być ciągnąca(...)Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, mascarpone oraz śmietanfixem. Wykładamy krem na środek gniazdek, a na bokach robimy ozdobne rozetki. Na wierzchu układamy tężejącą frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą
Kuchnia w czekoladzienajprostsza jaką można zrobić tarta z owocami ! Aby ją upiec nie potrzebujesz nawet formy. Wystarczy Ci kawałek papieru do pieczenia i podstawowa szuflada z wyposażenia piekarnika. Pyszna tarta na słodko! - bez użycia foremek do wypieków - przepis nawet dla początkujących - opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.plkokosowa : białka 5 szt, cukier 200 g, sok z cytryny 1 łyżka, kokos 100 g, dodatkowo: porzeczki czerwone 500 g, mąka ziemniaczana 4 łyżki, cukier 4 łyżki, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz całe jajko i mleko. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz(...)połączenia. Porzeczki myjemy, odsączamy na sitku mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy, posypujemy bułką tartą i wysypujemy porzeczki. Wierzch przykrywamy ubitą pianą. Ciasto pieczemy w 170 st,C przez ok 1 h do suchego patyczka. Po 15 min. pieczenia ciasto przykrywamy papierem
kulinarne odsłony patimagiczna pasta ,a jest to pasta a raczej płyn do smarowania blaszek,foremek do pieczenia.Wystarczy posmarować blaszkę pastą i nie potrzeba posypywać mąką czy bułką tartą ani nie potrzebny papier do pieczenia.Polecam, zróbcie,bo warto, ciasto pięknie rośni i po upieczeniu pięknie odchodzi od blaszki.Poniżej znajdziecie kilka uwag z bloga Danusi, zajrzyjcie na bloga Moje wypieki(...)Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie” wypieku. 11. Wypieki są wolne od okruchów, obecnych przy tradycyjnym smarowaniu formy z oprószaniem bułką tartą. 12. O tym przepisie ponoć wspominała Dolly Parton w filmie „Stalowe magnolie”. 13. Ta pasta, to niezawodny przyjaciel w kuchni, warto mieć zawsze ją w lodówce . 14. Idealnie
Moje domowe kucharzenieSernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy
Kuchnia MagdaLeny