tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Dodatkowo: ewentualnie cukier puder do posypania masło lub margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i chwilę ucieramy, następnie wsypujemy(...)mieszamy je z utartym ciastem. 3. Cisto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, ale jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremki. 5. Gotowe kroimy
Izabelawkuchnigałki, może z niej zrezygnować. Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Ja formę po prostu wykładam papierem do pieczenia. Wierzch można oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut. Aby góra pieczeni pozostała delikatna
Codzienna kuchnia niecodziennaKoktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni
Kuchnia MagdaLenypołówkach (w zależności od wielkości) aż będą lekko twarde i odstawiamy, aby ostygły. Przestudzone marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Do większej miski wkładamy odmierzoną ilość ugotowanego ryżu i starte marchewki. Mieszamy i dodajemy siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy
Lamarida.plUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych! Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku
Kuchnia MagdaLenysię także jako szybka kolacja. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 150g szynki (bardzo dobrze nadaje się również kiełbasa krakowska, zawijaski są bardziej aromatyczne) 150g tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli 5 łyżek ketuchpu 1 jajko opcjonalnie przyprawy np. bazylia oregano Przepis: Piekarnik nastawić na 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować warstwą ketchupu(...)obsypać przyprawami, Na cieście ułożyć plastry szynki, wierzch posypać tartym serem, Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższej krawędzi, Rolę pokroić na 1,5 – 2 cm pasy, tak aby powstały zawijaski, Zawijaski rozłożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, Piec około 20 minut. Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxFilety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem
Kuchnia MagdaLenyBrzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno
Kuchnia MagdaLenymiękkiego masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka) 1 pomarańcza 2 gruszki, umyte, obrane, posiekane w plastry masło i bułka tarta do formy blaszka o wymiarach: 26 x 28 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na tortownicę(...)średnicy 26 cm lub formę o wymiarach: 26 x 28 cm. PRZYGOTOWANIE: Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę. Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej
Zasmakuj Kuchniwymiarach około 23x23cm): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta doi wysypania formy Na nadzienie: 500g śliwek węgierek 500ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego nasiona z połowy laski wanilii 3 łyżki cukru Zaczynamy od zrobienia ciasta – na stolnice wysypujemy(...)rondelku. Gotujemy do chwili uzyskania budyniu o konsystencji gęstej śmietany. Ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem z lodówki wyklejamy dno i boki formy, do około 2 centymetrów wysokości. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i układamy rozcięciem do góry na dnie
Smaczna Stronapomidorowego – 1 pieczarka – oregano, papryka ostra – garść rukoli – parmezan – oliwa Surowy kalafior rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy łyżkę tartego parmezanu i posiekany koperek lub natkę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy otrzymaną masę i rozsmarowujemy na wzór okrągłej pizzy. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika(...)prosciutto cotto, pokrojoną w plastry pieczarkę i porozrywaną na kawałki mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15-18 minut. Podajemy ze świeżymi listkami rukoli, posypujemy tartym parmezanem i skrapiamy oliwą. Smacznego! Artykuł Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongkolejny pomysł na nieco zdrowszą wersję leniwych pierogów. Tym razem wersja bezglutenowa na mące ryżowej. Poniższe pierogi są błyskawiczne do przygotowania i najlepiej smakują podane z bułką tartą podsmażoną na maśle. Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na leniwe pierogi: - tradycyjny przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2017/02/leniwe-pierogi-z-samego-sera.html - z dodatkiem gotowanych ziemniaków: https://ugotowac.blogspot.com/2016/12/pierogi-leniwe-z-ziemniakami.html - na mące pełnoziarnistej(...)posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia wszystkich pierogów). Ugotowane odcedzić. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem. Wyrabianie masy Wygląd pierogów przed i w trakcie gotowania
Ugotowaćjogurtu 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku zmiażdżony albo drobno posiekany szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz bułka tarta dodatki: chlebki pita sałata warzywa (ogórek, pomidory, rzodkiewka ) Wykonanie: Wymieszać majonez, jogurt, miód, majonez, czosnek, paprykę, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części(...)paski, obtoczyć w sosie, który został w misce. Odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania. Po godzinie wyjąć kurczaka, na talerzu wysypać bułkę tartą i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
Smaczny zeszytwłoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki(...)ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano
Bułka z Chlebem