tarta - 42848 przepisów (strona:622/2857)

Ciasto z pomarańczową nutką 116

tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Dodatkowo: ewentualnie cukier puder do posypania masło lub margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i chwilę ucieramy, następnie wsypujemy(...)mieszamy je z utartym ciastem. 3. Cisto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, ale jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremki. 5. Gotowe kroimy

Izabelawkuchni
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 108

gałki, może z niej zrezygnować. Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Ja formę po prostu wykładam papierem do pieczenia. Wierzch można oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut. Aby góra pieczeni pozostała delikatna

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOKTAJL DYNIOWY Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM 170

Koktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety ryżowo-marchewkowe 91

połówkach (w zależności od wielkości) aż będą lekko twarde i odstawiamy, aby ostygły. Przestudzone marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Do większej miski wkładamy odmierzoną ilość ugotowanego ryżu i starte marchewki. Mieszamy i dodajemy siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy

Lamarida.pl
TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM 119

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych! Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku

Kuchnia MagdaLeny
Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem 163

się także jako szybka kolacja. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 150g szynki (bardzo dobrze nadaje się również kiełbasa krakowska, zawijaski są bardziej aromatyczne) 150g tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli 5 łyżek ketuchpu 1 jajko opcjonalnie przyprawy np. bazylia oregano Przepis: Piekarnik nastawić na 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować warstwą ketchupu(...)obsypać przyprawami, Na cieście ułożyć plastry szynki, wierzch posypać tartym serem, Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższej krawędzi, Rolę pokroić na 1,5 – 2 cm pasy, tak aby powstały zawijaski, Zawijaski rozłożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, Piec około 20 minut. Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 119

Filety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem

Kuchnia MagdaLeny
BRZOSKWINIOWY PUSZEK W PUCHARKACH 120

Brzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z GRUSZKAMI 96

miękkiego masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka) 1 pomarańcza 2 gruszki, umyte, obrane, posiekane w plastry masło i bułka tarta do formy blaszka o wymiarach: 26 x 28 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na tortownicę(...)średnicy 26 cm lub formę o wymiarach: 26 x 28 cm. PRZYGOTOWANIE: Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę. Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej

Zasmakuj Kuchni
Kruchę ciasto ze śliwką i budyniem 123

wymiarach około 23x23cm): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta doi wysypania formy Na nadzienie: 500g śliwek węgierek 500ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego nasiona z połowy laski wanilii 3 łyżki cukru   Zaczynamy od zrobienia ciasta – na stolnice wysypujemy(...)rondelku. Gotujemy do chwili uzyskania budyniu o konsystencji gęstej śmietany. Ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.   Ciastem z lodówki wyklejamy dno i boki formy, do około 2 centymetrów wysokości. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i układamy rozcięciem do góry na dnie

Smaczna Strona
Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 95

pomidorowego – 1 pieczarka – oregano, papryka ostra – garść rukoli – parmezan – oliwa Surowy kalafior rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy łyżkę tartego parmezanu i posiekany koperek lub natkę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy otrzymaną masę i rozsmarowujemy na wzór okrągłej pizzy. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika(...)prosciutto cotto, pokrojoną w plastry pieczarkę i porozrywaną na kawałki mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15-18 minut. Podajemy ze świeżymi listkami rukoli, posypujemy tartym parmezanem i skrapiamy oliwą. Smacznego! Artykuł Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Pierogi leniwe bezglutenowe (na mące ryżowej) 127

kolejny pomysł na nieco zdrowszą wersję leniwych pierogów. Tym razem wersja bezglutenowa na mące ryżowej. Poniższe pierogi są błyskawiczne do przygotowania i najlepiej smakują podane z bułką tartą podsmażoną na maśle.  Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na leniwe pierogi: - tradycyjny przepis:  https://ugotowac.blogspot.com/2017/02/leniwe-pierogi-z-samego-sera.html - z dodatkiem gotowanych ziemniaków:  https://ugotowac.blogspot.com/2016/12/pierogi-leniwe-z-ziemniakami.html - na mące pełnoziarnistej(...)posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia wszystkich pierogów). Ugotowane odcedzić. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem. Wyrabianie masy Wygląd pierogów przed i w trakcie gotowania

Ugotować
Pieczony kurczak w panierce 134

jogurtu 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku zmiażdżony albo drobno posiekany szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz bułka tarta dodatki: chlebki pita sałata warzywa (ogórek, pomidory, rzodkiewka ) Wykonanie: Wymieszać majonez, jogurt, miód, majonez, czosnek, paprykę, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części(...)paski, obtoczyć w sosie,  który został w misce. Odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania. Po godzinie wyjąć kurczaka, na talerzu wysypać bułkę tartą i obtoczyć każdy kawałek kurczaka.  Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

Smaczny zeszyt
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 157

włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki(...)ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano

Bułka z Chlebem