tarta - 42848 przepisów (strona:618/2857)

Ekspresowe pączusie twarogowe 125

Alternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie

Kuchnia MagdaLeny
Kociołek paprykowy z kurczakiem 91

Danie jednogarnkowe z makaronem - gotowe w 20 minut! Szybki i smaczny kociołek z kurczakiem oraz z dużą ilością papryki - czerwonej i żółtej, w sosie pomidorowym. Wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
Odrywany chlebek marchewkowy 120

Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze

Kuchnia MagdaLeny
Fryderyki z niespodzianką 106

Sól ·        Majeranek ·        Papryka ostra ·        Bułka tarta(...)włoski w słoiczku Sposób przygotowania: 1.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem. 2.   Cebulę obieramy drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wsypujemy bułkę tartą oraz szczyptę papryki, wyrabiamy. 3.   Z mięso robimy kotlety, rozpłaszczamy. 4.   Warzywa obieramy i drobno kroimy ( paprykę, ogórki i cukinie) 5.   Układamy na środku mięsa

Kulinarna Chwila
Tartaletki a la Snickers 184

propozycja deseru o smaku słynnego batonika. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła ekstra 60g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta masło do wysmarowania formy 400g masy krówkowej kajmak 140g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 36% 180g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,   wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Orzechy uprażyć na suchej patelni. 3. Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 124

Żurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy

Kuchnia MagdaLeny
Czy czarna herbata jest zdrowa? 107

Gdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy i odtruwający organizm. Obecnie napar z

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie burgery z hummusem 99

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z kaszy manny 82

sztuk placuszków. Wystarczy dla 4-5 osób. Składniki: * 1 szklanki kaszy manny * 2 łyżki cukru * 1.5 szklanki wody * 2.5 szklanki mleka * 1 jajko * szczypta soli * bułka tarta do obtoczenia placuszków * olej do smażenia Ugotowałam kaszę na mleku i wodzie. Dodałam(...)cukier jak już kaszę zdjęłam z ognia. Odstawiłam do ostygnięcia. Kiedy kasza była zimna wbiłam jajko, oprószyłam solą i wymieszałam dokładnie. Łyżką nabierałam masę, wykładałam na wcześniej naszykowaną bułkę tartą i formowałam placuszki, obtaczałam w bułce z każdej strony. Smażyłam na oleju na ciemnozłoty kolor, można również dodać odrobinę masła, jeśli ktoś lubi. Podawałam moje placuszki z konfiturą

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z boczniaków 122

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 76

poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem.  Kiedy pierwszy raz zaserwowałam to danie przyznam, że przy stole nastąpiła nie mała konsternacja, czy to oby na pewno nie jest deser? Składniki na foremkę(...)czarnych oliwek sól pieprz Wykonanie Blaszkę smarujemy cienko olejem. Bierzemy połowę ciasta filo, pojedyncze arkusze smarujemy olejem i układamy, a raczej “marszczymy” warstwowo w foremce formując dno tarty. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na kawałki, listki tymianku siekamy. W misce delikatnie mieszamy truskawki, oliwki, marynowany

Tajemnice Smaku
Smażony camembert. 126

camembert 1 jajko bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Jajko rozbić na talerzyk. Przyprawić solą i pieprzem, rozmieszać. Na drugi talerzyk, wysypać bułkę tartą. Ser obtoczyć w bułce, następnie w jajku i znowu w bułce. Na patelnię wlać olej. Ser ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony

Agusiowe smakołyki
Makaron z szynką i serem 113

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki

Kuchnia MagdaLeny
soczyste, smaczne drobiowo-marchewkowe kotlety mielone... 117

Składniki: mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1 szklanka, smalec wieprzowy 3/4 kostki Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną(...)została z obiadu (dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego) nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka. Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej. Na gorący

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem 118

naleśniki do krokietów: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 płaska łyżeczka soli 3 szklanki mleka 3 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju Dodatkowo: 4 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Do podania: ketchupu z charakterem Gargamel lub domowy czerwony barszcz np. z tego przepisu Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Jednolite ciasto(...)suche dodajemy do niego niewielką ilość powstałego wywaru z gotowania mięsa. Gdy nadzienie jest gotowe przygotowujemy krokiety. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Jajka doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu (na środek), składamy boki i zwijamy w rulon tworząc kształt krokieta. Maczamy każdy

Słodkie okruszki