tarta - 42848 przepisów (strona:620/2857)

FILETY Z KURCZAKA A'LA PIZZA 131

Świetny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany

Kuchnia MagdaLeny
soczyste kotlety mielone z łopatki wieprzowej... 442

Składniki: łopatka mielona wieprzowa bez kości 80 dag, cebula smażona 1 sztuka, smalec 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz(...)mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, zimna woda 1 szklanka, smalec 1/2 kostki Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodać tartą bułkę, usmażoną cebulę, paprykę, pieprz mielony, kucharka, wody wlać w trakcie wyrabiania aby masa była kleista, nie sucha. Na patelni stopić smalec i na gorącym smalcu smażyć kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 91

Podróbka tradycyjnych flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest

Kuchnia MagdaLeny
Galette ze śliwkami i płatkami migdałowymi 116

Galette ze śliwkami to pyszne kruche ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli. Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu(...)stopni około 30-40 minut. Na kilka minut przed końcem włączyć tylko dolne grzanie, spód musi być chrupiący i wypieczony. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Będziecie do tej tarty wracać nie jeden raz:) Smacznego:)   Artykuł Galette ze śliwkami i płatkami migdałowymi pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Deser z galaretek i śmietany 99

galaretki cytrynowej 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 8 herbatników  8 łyżek zaparzonej rozpuszczalnej kawy naturalnej 200 g borówek  2 mandarynki liofilizowane truskawki lub tarta czekolada do dekoracji 2 - 4 łyżeczki ulubionego alkoholu (opcjonalnie, tylko dla dorosłych) Jak zrobić deser z galaretek i śmietany? Kolorowe galaretki rozpuścić oddzielnie, używając mniej o 100 ml wrzącej(...)kolorowej galaretki, po kilka borówek i warstwę z bitej śmietany. Na śmietanę znów kawałki galaretki, borówki i śmietanę. Wierzch udekorować kawałkami galaretki, borówkami, mandarynkami i pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami lub tartą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu lub pozostawić do schłodzenia. Zobacz również: deser z mango i banana

Kuchcik gotuje
CHEESE BALLS 197

Cheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie

Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 117

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które

Kuchnia MagdaLeny
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczne 88

mąki krupczatki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta świątecznego: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy(...)następnie wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt pomarańczowy i sok i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka

Izabelawkuchni
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 116

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 146

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z

Kuchnia MagdaLeny
wigilijne placki z brukwi, ziemniaków ze śledziem w śmietanie... 107

sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony(...)dodać jajka "M", sól, pieprz, majeranek, ziemniaki niech dobrze odciekną. Wodę z ziemniaków delikatnie wylać i osad mąki ziemniaczanej dodać do brukwi z ziemniakami. Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko, Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony. Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczna babka makowa 73

drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto(...)rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej *** *** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony *** *** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy

Blog z Apetytem
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 96

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety orzechowe 155

kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze

Korniszonki
Krokiety orzechowe 129

kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze

Gotujemy i jemy