tarta - 42848 przepisów (strona:621/2857)

FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 139

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 155

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 154

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 379

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 113

ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić(...)zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 94

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają

Kuchnia MagdaLeny
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 131

Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka z migdałami 84

szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy(...)śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. 4. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Jeden kawałek ciasta cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Na cieście równomiernie rozsmarować masę bananowo-jabłkową. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim masę, zlepić dokładnie

Danka Pichci
Ciasto kokosowo-maślane 104

Jednak smak jego jest rewelacyjny, mocno kokosowy i słodki. Spód wychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę do tarty o średnicy 30 cm. Co potrzeba na spód: 200 g biszkoptów okrągłych, 100 g masła miękkiego Co potrzeba na masę: 100 g wiórek kokosowych, 250 g masła, 3 jajka(...)zostawiamy do wystudzenia. Biszkopty mielimy w blenderze, przesypujemy do miski, dajemy miękkie masło (100 g), mieszamy łyżką dokładnie, aż składniki utworzą mokrą masę, którą wykładamy spód blachy do tarty. Dokładnie uklepujemy podnosząc nieco boki. Do miski dajemy jajka i cukier, ucieramy na pianę, dodajemy wystudzone masło, ocet, ekstrat waniliowy i wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników, wykładamy

Bułka z Chlebem
Dietetyczna tarta szpinakowa kilkuskładnikowa 72

Tarta od dość niedawna popularnie(...)gości na polskich stołach. Ten francuski wypiek, który jada się zarówno na słodko, jak i słono, składa się z kruchego spodu (drożdżowego lub francuskiego) oraz […] The post Dietetyczna tarta szpinakowa kilkuskładnikowa appeared first on matyldagotuje.pl

Matylda Gotuje
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 220

Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
BABKA BOŻONARODZENIOWA 100

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale

Kuchnia MagdaLeny
Sznycle po wiedeńsku 303

temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli.     Składniki: 3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 2/3 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu olej do smażenia sól, pieprz pół cytryny       *** Plastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko rozbijamy(...)Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Sznycle obtaczamy dokładnie w mące *** *** Następnie moczymy w roztrzepanym widelcem jajku *** *** I panierujemy w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej z masłem lub smalcem i smażymy sznycle po około 2 minuty z każdej strony *** *** Pod koniec smażenia patelnie przykrywamy pokrywką, aby sznycle stały się bardziej pulchne *** *** Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu

Blog z Apetytem
Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie 139

Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka(...)Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru, zapobiega to przyklejaniu się ciasta i nie trzeba go podsypywać mąką co powoduje jego twardnienie. Ciasto przekładam do formy tarta o średnicy 26 cm, ugniatam boki i odcinam resztę ciasta z którego zrobię gwiazdki. Na ciasto wykładam arkusz papieru na który wysypuję fasolę która obciąży nam spód. Piekarnik

wesoła kuchnia