tarta - 42848 przepisów (strona:616/2857)

Cytrynowa babka z majonezem 80

cukru wanilinowego 4 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Do jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki(...)proszek do pieczenia, miksując na wysokich obrotach. Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez. Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3 / 4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut – do suchego patyczka. Babkę

niecodziennikpary
Babka marmurkowa z cukinią 58

cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić(...)puszystą, białą masę. Wlać olej, zmiksować. Do masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na wysokich obrotach. Formę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Wlać do niej połowę ciasta, do pozostałej części dosypać kakao oraz dolać 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Babka ziemniaczana 80

kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku czubek noża suszonego imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić(...)masy dołożyć przestudzony boczek i kiełbasę, jajka, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez około 90 minut . Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia

niecodziennikpary
Babka pomarańczowa 64

mąki pszennej 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju skórka starta z 1 pomarańczy Dodatkowo: margaryna na natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pomarańczę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z niej cienką warstwę skórki. Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać sok z pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Keksówkę natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 55-60 minut – do suchego patyczka. Babkę pomarańczową pozostawić przez kilkanaście minut

niecodziennikpary
Pasztet na boczku 69

duże bułki 5 jajek 1 kopiasta łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 4 łyżeczki mielonego imbiru pieprz, sól do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę(...)trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190 o C ( grzałka góra-dół ). Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia

niecodziennikpary
Zapiekanka serowa z kaszą manną 65

szklanki kaszy manny 500 ml mleka 500 g białego sera 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki rodzynek 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę mannę ugotować na mleku, gdy zgęstnieje, odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, przestudzić. Rozdzielić żółtka(...)białek. Żółtka ubić z cukrem na pianę i wraz z rozgniecionym serem i rodzynkami połączyć z przestudzoną kaszą. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki przełożyć przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( góra-dół ), piec 50-60 minut – aż zapiekanka się zrumieni, a wbity patyczek będzie

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 74

ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówek bułka tarta do posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę umyć, pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, zagotować i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia(...)maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę na pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60-75 minut . Po upieczeniu pasztet z kaczki pozostawić w foremkach do całkowitego

niecodziennikpary
Pasztet z jelenia 85

liście laurowe 20 ziarenek kolorowego pieprzu 3 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso jelenia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Cebule obrać. Warzywa włożyć(...)brendy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz imbir, wyrobić jednolitą, gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, na koniec wmieszać pozostałą część świeżej żurawiny. Dwie keksówki wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i nałożyć do nich mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem ok. 60 minut . Pasztet z jelenia wyjąć z piekarnika, pozostawić

niecodziennikpary
Babka jogurtowa 74

proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Miksując na niższych obrotach, powoli wlewać olej(...)aromat. Wsypać połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 55 minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia

niecodziennikpary
Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa 88

cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1 / 2 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: masło lub margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać 10-15 minut na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 60 minut

niecodziennikpary
Pieczeń rzymska z jajkiem 77

pęczek pietruszki 1 czubek łyżeczki chili 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 1 / 2 szklanki mleka margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia się, pod koniec wsypać(...)dodać słodką paprykę, majeranek, natkę pietruszki, chili, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dość długo wyrabiać, aby otrzymać jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 30/10cm wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Połowę mięsnej masy włożyć do keksówki, na środku zrobić dłonią wgłębienie, ułożyć ugotowane na twardo jajka. Przykryć resztą mięsa, docisnąć żeby obie części dobrze się zlepiły, wyrównać wierzch

niecodziennikpary
Luksusowa babka drożdżowa 109

skórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30 o C, wsypać 2 czubate łyżki mąki. Rozmieszać, przykryć ściereczką(...)wchłonięte przez ciasto. Na koniec wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Mleczna babka na białkach 77

bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. W dużej misie miksera ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, miksować do jego rozpuszczenia się i uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej

niecodziennikpary
Ciasto ucierane z rabarbarem 61

szklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z rabarbaru odciąć oba końce łodyg, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki. Jajka wbić do miski do ubijania, wsypać cukier i cukier(...)Następnie w trzech turach wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, każdorazowo krótko i na niskich obrotach wmiksować partię mąki. Formę lub tortownicę (26 cm) natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, na jego powierzchni poukładać kawałki rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 50 minut – do suchego patyczka. Ciasto ucierane

niecodziennikpary
Chlebek bananowy z orzechami 84

mleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej łyżeczki sody 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę. Ucierając dalej na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku. Mąki wymieszać(...)się składników. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać. Keksówkę ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 60-65 minut – do suchego patyczka. Chlebek bananowy z orzechami

niecodziennikpary