tarta - 42848 przepisów (strona:624/2857)

KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 156

Gruszki to bardzo popularne owoce w Polsce. Cenione są za swoje walory smakowe i dość uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się do jedzenia na surowo, ale

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU) 213

Sprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka.  Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła

Kuchnia MagdaLeny
CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ 186

Chłodnik, czyli zupa na zimno to świetne rozwiązanie na obiad w upalny dzień! Jednym z prostszych chłodników jest chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz dużej ilości

Kuchnia MagdaLeny
Kluseczki z twarogu i kaszy manny 188

znalazłam w jakiejś gazecie. Robi się je błyskawicznie, są w zasadzie trójskładnikowe i nie ma w nich mąki. Kluseczki są pyszne ze śmietaną, jogurtem, masłem czy zrumienioną bułką tartą. Polecam spróbować odsmażonych klusek kolejnego dnia. Są przepyszne. W treści podaję szacunkową ilość kaszy manny, poniewać jej ilość w dużej mierze zależy od wielgotności sera jaki dodacie do klusek(...)kaszy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, które formujemy w wałeczki. Wałeczki tniemy na kluseczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia Podajemy z bułką tartą, śmietaną lub owocami. Artykuł Kluseczki z twarogu i kaszy manny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA) 195

Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na

Kuchnia MagdaLeny
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 152

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 157

Pomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników

Kuchnia MagdaLeny
BARSZCZ OGÓRKOWY 168

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz

Kuchnia MagdaLeny
LEMONIADA TRUSKAWKOWA - 2 PRZEPISY 159

Gdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale

Kuchnia MagdaLeny
WYPASIONA SAŁATKA Z BROKUŁAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 248

Sałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota

Kuchnia MagdaLeny
Maślany bigos z młodej kapusty 144

Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję(...)suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z pianką 144

ziemniaczanej 70 g ksylitolu Mąki przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Dodajemy żółtka oraz posiekane chłodne masło. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, wykładamy nim spód formy na tartę lub innej o średnicy ok. 25 cm, wraz z bokami na wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez(...)mąką ziemniaczaną. Z białek ubijamy pianę dosypując partiami ksylitol. Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z truskawkami. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15-20 minut. Tartę kroimy po ostudzeniu. **jeśli zamiast ksylitolu użyjecie cukru, piana będzie bardziej sztywna, a po upieczeniu bardziej przypominała bezę, niż piankę Dzieląc tartę na 8 części, jedna porcja ma ok. 266 kcal

Kucharzyca
ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 181

Łazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na

Kuchnia MagdaLeny
WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 199

Nadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych

Kuchnia MagdaLeny
KUKURYDZIANKI 227

Kukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są

Kuchnia MagdaLeny