cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1 / 2 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: masło lub margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać 10-15 minut na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 60 minut
niecodziennikparypęczek pietruszki 1 czubek łyżeczki chili 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 1 / 2 szklanki mleka margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia się, pod koniec wsypać(...)dodać słodką paprykę, majeranek, natkę pietruszki, chili, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dość długo wyrabiać, aby otrzymać jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 30/10cm wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Połowę mięsnej masy włożyć do keksówki, na środku zrobić dłonią wgłębienie, ułożyć ugotowane na twardo jajka. Przykryć resztą mięsa, docisnąć żeby obie części dobrze się zlepiły, wyrównać wierzch
niecodziennikparyskórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30 o C, wsypać 2 czubate łyżki mąki. Rozmieszać, przykryć ściereczką(...)wchłonięte przez ciasto. Na koniec wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparybułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. W dużej misie miksera ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, miksować do jego rozpuszczenia się i uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej
niecodziennikparyszklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z rabarbaru odciąć oba końce łodyg, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki. Jajka wbić do miski do ubijania, wsypać cukier i cukier(...)Następnie w trzech turach wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, każdorazowo krótko i na niskich obrotach wmiksować partię mąki. Formę lub tortownicę (26 cm) natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, na jego powierzchni poukładać kawałki rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 50 minut – do suchego patyczka. Ciasto ucierane
niecodziennikparymleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej łyżeczki sody 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę. Ucierając dalej na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku. Mąki wymieszać(...)się składników. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać. Keksówkę ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 60-65 minut – do suchego patyczka. Chlebek bananowy z orzechami
niecodziennikparyszklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier. Miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać roztopione i przestudzone(...)wlać aromat migdałowy. Mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, partiami wsypywać i delikatnie wmieszać do ubitych białek. Dno i boki keksówki ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, jej nadmiar wysypać. Wlać makowe ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut – do suchego patyczka. W połowie czasu, gdy ciasto
niecodziennikparyszklanki cukru 200 g masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło powoli rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Białka przelać do dużego naczynia, w którym będą ubijane. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie(...)proszkiem do pieczenia, najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały
niecodziennikparyżółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek: 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać(...)użyć do tego robota kuchennego z założoną tarczą do krojenia w cienkie plasterki. Dodać do nich cukier puder oraz cynamon, delikatnie wymieszać. Wykonanie Na podpieczone ciasto rozsypać równomiernie bułkę tartą, która wchłonie sok z renklod. Wyłożyć plasterki jabłek, układając je poziomo, lekko docisnąć. Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparypieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Czekoladowa polewa: 50 g gorzkiej czekolady 100 ml kremówki 30 o / o Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka włożyć margarynę, smalec oraz połamaną czekoladę, dodać kakao, cukier, miód i powidła, wlać mleko. Postawić na małym ogniu, podgrzewać do rozpuszczenia(...)wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować mikserem. Keksówkę (15/20cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C (z termoobiegiem), piec 50-55 minut – do suchego patyczka . Szybki piernik z powidłami
niecodziennikparyCuba Serano 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy polewa czekoladowa lub lukier albo cukier puder do dekoracji Babka kawowa przepis 1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. 2. Nie przerywając ucierania(...)Stopniowo wlewamy wystudzoną kawę. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. 4. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką lub łyżką. 5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C, grzałka góra - dół, przez 55-60 minut albo do tzw. suchego patyczka. Przepisy na babki wielkanocne Babka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczenia pół szklanki zimnego mleka 80 g czereśni suszonych od HELIO 4 łyżki płatków migdałowych od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę(...)dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suszone czereśnie i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze
Izabelawkuchnikogel mogel, opcjonalnie cynamon do smaku i wszystko mieszamy. dodatkowo: tłuszcz do natłuszczenia naczynia bułka tarta do obsypania naczynia wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy makaron z jabłkami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok.170 st. C aż wierzch będzie przyrumieniony, przez
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Mąkę wsypać do miski. Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i wymieszać. Mleko z drożdżami wlać do mąki. Dodać cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia(...)gęste, można dolać trochę letniego mleka. Białka ubić na sztywną pianę i zagnieść z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/2 wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopniu na około godzinę (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy
królestwo garówSzukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje
Kuchnia MagdaLeny