tarta - 42848 przepisów (strona:615/2857)

Polędwiczki drobiowe panierowane 70

pierś kurczaka - 1 szt mąka pszenna - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżki płatki kukurydziane zmielone - 2 łyżki jajko - 1 szt sól -szczypta pieprz cayenne - szczypta papryka słodka - 1/2 łyżeczki olej(...)umyta i oczyszczoną pierś dzielimy pod skosem na paski. przyprawiamy mieszanką z soli, pieprzu i papryki. na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wsypujemy mąkę, bułkę tartą i zmielone płatki kukurydziane, dobrze razem mieszamy, można dodać jeszcze szczyptę słodkiej papryki. na patelni rozgrzewamy olej kawałki piersi panierujemy w suchej panierce, w jajku i ponownie

przepisy- Milki
Jajka faszerowane w całości 116

ugotowanych na twardo , kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki roztopionego masła, sól, pieprz, 2 surowe białka, mąka pszenna, spora garść bułki tartej, spora garść tartego twardego sera typu parmezan, tłuszcz do głębokiego smażenia, Jajka obrać ze skorupek. Ściąć wierzchołek jajka. Przy pomocy końcówki małej łyżeczki wybrać żółtko. Wybrane żółtka wymieszać z zieleniną. Dodać roztopione(...)masło, doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnić jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego), przykryć ściętym wierzchołkiem. Jajka obtaczać w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z parmezanem. Smażyć jajka w głębokim tłuszczu

królestwo garów
PULPECIKI Z INDYKA Z MAKARONEM ORZO I SOSEM JOGURTOWYM 66

polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * zmielony udziec z indyka – 750 g * cebula biała – 2 szt * jajko L – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * bułka tarta – 4 łyżki * sól * pieprz * świeży koperek DODATKOWO: * makaron orzo(...)jogurt grecki * sól, pieprz * czosnek * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PULPECIKI: Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, posiekamy koper i bułkę tartą. Wbijamy jajka – wyrabiamy bardzo dokładnie na elastyczną, dobrze formującą się masę. Formujemy pulpeciki. Układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 180C ( obracamy

Ostra na Słodko
Pieczywo bez drożdży 88

Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Gofry z płatków owsianych Gofry bananowe Krakersy z kaszy jaglanej Łatwe do przygotowania batony owsiane Tarta ze szpinakiem Galette z grzybami Tarta z pieczarkami na chlebowym cieście Pizza jaglana   Artykuł Pieczywo bez drożdży pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pasztet z indyka 109

jałowca 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso z indyka oraz podgardle umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego(...)sól, pieprz, a także przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, imbir), całość dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki ( 15/20 cm ) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać jej powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut . Pasztet z indyka pozostawić w formach do całkowitego

niecodziennikpary
Kotlety recyklingowe ( z mięsa z rosołu) 96

łyżki bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić w malakserze. Cebulę obrać i posiekać. Do mięsnej masy dodać 2 łyżki bułki tartej, cebulę natkę i przyprawy. Formować kotleciki (mi wyszło 8 sztuk), panierować w pozostałej bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni można od razu

Krylowa Kuchnia
Cukiniowe ciasto 67

jajka 200 g mąki pszennej skórka starta z jednej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy mąka lub bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić(...)kremową masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny, cynamon, szczyptę soli i startą cukinię, dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę natłuścić, oprószyć mąką lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 35-40 minut , przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto cukiniowe jest suche. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Babka cytrynowa 78

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml soku pomarańczowego 2,5 cytryny 200 ml oleju masło lub margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka wbić do miseczki, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli, ubijać 10-15 minut do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Cytryny(...)przesiać, wymieszać i na przemian z sokiem cytrynowo-pomarańczowym dodawać do ubitych jajek, stale miksując na wysokich obrotach. Na koniec powoli dolewać olej i miksować. Keksówkę natłuścić, posypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika. Babkę cytrynową piec 50-60 minut (grzałki góra-dół) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Krokiety z kapustą i pieczarkami 108

pieczenia olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 kg kiszonej kapusty 1 / 2 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka do obtoczenia bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, wodę, żółtko(...)środka oba boki, tak żeby się stykały, następnie kilkucentymetrowy dół także zagiąć do środka i całość złożyć dwukrotnie, tworząc krokiet. W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim wysypać bułkę tartą, każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce. Krokiety z kapustą i pieczarkami smażyć na patelni na małym ogniu do uzyskania z każdej strony złocistego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Żurek na zakwasie 83

duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta cukru 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chrzan tarty kwaśna śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wszystkie warzywa obrać i umyć, ziemniaki dodatkowo pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie(...)kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz cukrem. Jajka przekroić na pół, marchewkę i kiełbasę pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem. Dodatkowo można podać tarty chrzan oraz kwaśną śmietanę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Żurek na zakwasie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Babka z mięsa mielonego 73

szklanki mleka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 szczypty pieprzu cayenne sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, podsmażać 5 minut na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć(...)patelni, bułkę namoczoną w mleku, natkę pietruszki, szczypiorek, musztardę, pianę z białek i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Małą formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą, przełożyć do niej mięsno-warzywną mieszankę. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 70-75 minut. Po upieczeniu mięsną babkę wyjąć z formy. Dodatkowo można

niecodziennikpary
Drożdżowa babka z rodzynkami 82

cukru 1 / 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka 50 g masła 50 g rodzynek skórka starta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: margaryna do formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia(...)Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 78

szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 / 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania keksówek bułka tarta do posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso wołowe i wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w dużą kostkę. Wątróbkę opłukać, osuszyć, usunąć żyłki(...)maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Dwie formy do keksów posmarować margaryną, dokładnie obsypać bułką tartą. Do każdej z nich przełożyć połowę mięsnej masy, wyrównać. Pasztet z mięsa piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 o C (z termoobiegiem). Przestudzić w foremce, wyjąć i przechowywać

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 75

łyżeczka soli 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać(...)mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, powierzchnię wyrównać łyżką maczaną w wodzie, następnie wzdłuż zrobić nacięcie. Dodatkowo można posypać ziarnami. Do piekarnika na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą, rozgrzać

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką 82

mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 100 g zakwasu żytniego 500 ml serwatki (lub wody) 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę, dodać zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny(...)ciepłe miejsce. Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do piekarnika na najniższy

niecodziennikpary