tarta - 42848 przepisów (strona:614/2857)

Żurek na zakwasie 92

duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta cukru 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chrzan tarty kwaśna śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wszystkie warzywa obrać i umyć, ziemniaki dodatkowo pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie(...)kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz cukrem. Jajka przekroić na pół, marchewkę i kiełbasę pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem. Dodatkowo można podać tarty chrzan oraz kwaśną śmietanę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Żurek na zakwasie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Babka z mięsa mielonego 79

szklanki mleka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 szczypty pieprzu cayenne sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, podsmażać 5 minut na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć(...)patelni, bułkę namoczoną w mleku, natkę pietruszki, szczypiorek, musztardę, pianę z białek i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Małą formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą, przełożyć do niej mięsno-warzywną mieszankę. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 70-75 minut. Po upieczeniu mięsną babkę wyjąć z formy. Dodatkowo można

niecodziennikpary
Drożdżowa babka z rodzynkami 91

cukru 1 / 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka 50 g masła 50 g rodzynek skórka starta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: margaryna do formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia(...)Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 84

szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 / 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania keksówek bułka tarta do posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso wołowe i wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w dużą kostkę. Wątróbkę opłukać, osuszyć, usunąć żyłki(...)maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Dwie formy do keksów posmarować margaryną, dokładnie obsypać bułką tartą. Do każdej z nich przełożyć połowę mięsnej masy, wyrównać. Pasztet z mięsa piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 o C (z termoobiegiem). Przestudzić w foremce, wyjąć i przechowywać

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 81

łyżeczka soli 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać(...)mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, powierzchnię wyrównać łyżką maczaną w wodzie, następnie wzdłuż zrobić nacięcie. Dodatkowo można posypać ziarnami. Do piekarnika na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą, rozgrzać

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką 88

mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 100 g zakwasu żytniego 500 ml serwatki (lub wody) 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę, dodać zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny(...)ciepłe miejsce. Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do piekarnika na najniższy

niecodziennikpary
Cytrynowa babka z majonezem 87

cukru wanilinowego 4 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Do jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki(...)proszek do pieczenia, miksując na wysokich obrotach. Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez. Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3 / 4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut – do suchego patyczka. Babkę

niecodziennikpary
Babka marmurkowa z cukinią 63

cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić(...)puszystą, białą masę. Wlać olej, zmiksować. Do masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na wysokich obrotach. Formę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Wlać do niej połowę ciasta, do pozostałej części dosypać kakao oraz dolać 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Babka ziemniaczana 85

kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku czubek noża suszonego imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić(...)masy dołożyć przestudzony boczek i kiełbasę, jajka, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez około 90 minut . Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia

niecodziennikpary
Babka pomarańczowa 71

mąki pszennej 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju skórka starta z 1 pomarańczy Dodatkowo: margaryna na natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pomarańczę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z niej cienką warstwę skórki. Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać sok z pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Keksówkę natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 55-60 minut – do suchego patyczka. Babkę pomarańczową pozostawić przez kilkanaście minut

niecodziennikpary
Pasztet na boczku 77

duże bułki 5 jajek 1 kopiasta łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 4 łyżeczki mielonego imbiru pieprz, sól do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę(...)trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190 o C ( grzałka góra-dół ). Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia

niecodziennikpary
Zapiekanka serowa z kaszą manną 69

szklanki kaszy manny 500 ml mleka 500 g białego sera 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki rodzynek 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę mannę ugotować na mleku, gdy zgęstnieje, odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, przestudzić. Rozdzielić żółtka(...)białek. Żółtka ubić z cukrem na pianę i wraz z rozgniecionym serem i rodzynkami połączyć z przestudzoną kaszą. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki przełożyć przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( góra-dół ), piec 50-60 minut – aż zapiekanka się zrumieni, a wbity patyczek będzie

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 80

ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówek bułka tarta do posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę umyć, pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, zagotować i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia(...)maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę na pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60-75 minut . Po upieczeniu pasztet z kaczki pozostawić w foremkach do całkowitego

niecodziennikpary
Pasztet z jelenia 92

liście laurowe 20 ziarenek kolorowego pieprzu 3 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso jelenia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Cebule obrać. Warzywa włożyć(...)brendy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz imbir, wyrobić jednolitą, gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, na koniec wmieszać pozostałą część świeżej żurawiny. Dwie keksówki wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i nałożyć do nich mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem ok. 60 minut . Pasztet z jelenia wyjąć z piekarnika, pozostawić

niecodziennikpary
Babka jogurtowa 84

proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Miksując na niższych obrotach, powoli wlewać olej(...)aromat. Wsypać połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 55 minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia

niecodziennikpary