Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na
Kuchnia MagdaLenyLeczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce
Kuchnia MagdaLenyPomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników
Kuchnia MagdaLenyBarszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz
Kuchnia MagdaLenyGdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale
Kuchnia MagdaLenySałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota
Kuchnia MagdaLenyObowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję(...)suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaziemniaczanej 70 g ksylitolu Mąki przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Dodajemy żółtka oraz posiekane chłodne masło. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, wykładamy nim spód formy na tartę lub innej o średnicy ok. 25 cm, wraz z bokami na wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez(...)mąką ziemniaczaną. Z białek ubijamy pianę dosypując partiami ksylitol. Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z truskawkami. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15-20 minut. Tartę kroimy po ostudzeniu. **jeśli zamiast ksylitolu użyjecie cukru, piana będzie bardziej sztywna, a po upieczeniu bardziej przypominała bezę, niż piankę Dzieląc tartę na 8 części, jedna porcja ma ok. 266 kcal
KucharzycaŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na
Kuchnia MagdaLenyNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenyKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są
Kuchnia MagdaLenyChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka
Kuchnia MagdaLenySkładniki na 9 sztuk: 3 bardzo duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo 1 kg!) 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz bułka tarta 2-3 jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić wzdłuż na 2 części). Mięso(...)średnim ogniu). Usmażone dewolaje przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rozbijanie i nadziewanie filetów Etapy zwijania dewolajów Panierowanie - mąka, jajko i bułka tarta. Czynność panierowania powtórzyć Smażenie
UgotowaćPlacki, które stały się HITEM w moim domu! Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki
Kuchnia MagdaLeny