tarta - 42848 przepisów (strona:640/2857)

Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 100

Jednym z najbardziej znanych ciast, które Wielkanocą króluje na włoskich sto ł ach jest Pastiera Napoletana. Tarta na kruchym cieście wypełniona delikatnym i kremowym nadzieniem z ricotty, pszenicy gotowanej w mleku oraz kandyzowanej sk ó rki  pomarańczowej.  Zapach i smak ciasta zmieniają się w zależności od przypraw i aromatów użytych podczas przygotowania. W klasycznej recepturze(...)ricotta, le uova sbattute con lo zucchero e la scorza di arancia candita. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Pastiera Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do tarty o średnicy 32 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Ciasto wałkujemy

La grande e la piccola cuoca
Babka marmurkowa 94

dużych jajek 30 dkg cukru pudru 100 ml oleju słonecznikowego 150 ml wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem(...)łyżki. Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza

mecooks
Wielkanocna babka drożdżowa z makiem 102

ciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka bułka tarta do posypania foremki lukier do polania ciasta       *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy(...)mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową *** *** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon *** *** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie

Blog z Apetytem
Inspiracje na Wielkanoc 2019 161

Ziemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami   Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie(...)truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis

karmelowy
POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE 113

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 201

"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale

Kuchnia MagdaLeny
Babka cytrynowa 105

cytryn, do nasączenia: sok z 2 cytryn, 5 łyżek erytrytolu (3 łyżki cukru), lukier: 250 g eryrtytolu, 30 ml soku z cytryny, masło do wysmarowania formy, buka tarta do wysypania formy Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać sól(...)kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do środka, po wyjęciu będzie suchy. Upieczoną, gorącą babkę wyjąć

królestwo garów
CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU 166

Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona

Kuchnia MagdaLeny
HERBATY NATURALNE PURE LEAF 109

Żyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy

Kuchnia MagdaLeny
PRZEPIS: DOMOWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 173

mącznych ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku dodatki do pierogów z ziemniakami: stopione, świeże masło i tarty parmezan masło z przyrumienioną bułeczką skwareczki z boczku podsmażonej cebulki maślanka, kefir, zsiadłe mleko, mleko kwaśna, gęsta śmietana posiekany szczypiorek Przepis na pierogi z ziemniakami: Krok 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować(...)minuty od chwili, kiedy wypłynął na powierzchnię Ugotowane pierożki wyjmować łyżką cedzakową, polać masełkiem i posypać utartym parmezanem. Pierożki z ziemniakami można też okrasić masełkiem i zrumienioną bułką tartą albo skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką. Smacznego :) Domowe pierożki z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Czarna babka-Hit! 133

gorzka, a tak jest taka jak trzeba-nie przesłodzona. Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną. Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki!   Wypiek który będzie nowością(...)mleko, olej, ekstrakt z pomarańczy, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół.  Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym

Wanilia i Kardamon
Wiosenne serowe kulki 132

zielonej wiosny i lata. SKŁADNIKI 250 g twarogu ricotta 200 g zielonego groszku Hortex mała cebula 1 jajko szczypta soli 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól(...)wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości jajka Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej Ułożyć na papierze do pieczenia Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarnika do uzyskania złotego koloru SMACZNEGO :) Przepis dodany do akcji kulinarnej

zielonacukinka
Sernik Capri- przepis Pani Danuty Sługocka z przyślij przepis 137

miałam 40 g budyniu waniliowego 2 łyżki kaszy manny 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietany 18 procentowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miękkiego masła bułka tarta wszystkie składniki mają być w temp pokojowej   wykonanie Jajka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę .Następnie dodać miękkie masło 1 kostka, serek Capri oraz(...)zmielić. Sparzone rodzynki osączyć na sicie i wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia oraz kaszą manną po czym dodać do ciasta, krótko miksować. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto ciasto i piec przez 45-50 min w temp 180 st .Wypiek studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej

Moje Wyroby
KUCHENNA APTEKA #30 - BIAŁA FASOLA 99

Fasola biała należy do roślin strączkowych i posiada ona kilka odmian, a do najpopularniejszych należą fasola jaś oraz perłowa. Jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów

Kuchnia MagdaLeny
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 156

Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym

Kuchnia MagdaLeny