tarta - 42848 przepisów (strona:638/2857)

Babka z białek z rodzynkami 113

porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy -szczypta soli -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)** *olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny **swoją polewę zrobiłam rozpuszczająć 2 tabliczki mlecznej czekolady z 50ml mleka(...)czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania. Smacznego

Zielona Kuchnia
SERNIK KAJMAKOWY Z POPCORNEM (TEST PIEKARNIKA PAROWEGO) 124

Sernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników  oraz polewą z kajmaku i popcornem. Wyjątkowy w smaku! Bardzo kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANE MUSZLE MAKARONOWE Z SEREM I OWOCAMI 159

Makaron z serem i owocami to danie z mojego dzieciństwa. Jednak tutaj nie będzie to typowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji

Kuchnia MagdaLeny
Amerykański makaron serowy , pyszna rozpusta 84

duża cebula sos serowy : 3 łyżki mąki mleko ( około 0,5 l ) 1/2 kostki masła 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki tartego sera czedar 3 łyżki tartego sera masdamer lub inny o wyrazistym smaku 1 łyżka tartego parmezanu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka syropu klonowego lub melasy ( może być tez miód ) sól , biały pieprz

Ogrodnik w podróży
Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami 98

łyżeczka soli łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy SKŁADNIKI NA WIERZCH: 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki kilka plastrów pepperoni żółty tarty ser opcja: mała cebulka posiekana w talarki pomidorowy sos do pizzy wg tego przepisu dodatkowo: oregano, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz oliwa Możecie także przygotować sos pomidorowy wg przepisu(...)blaszce do pizzy (u mnie średnica 32 cm) polaną równomiernie lekko oliwą. Formuję okrągły placek, pamiętając o wyższych brzegach pizzy. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i posypuję oregano. Rozsypuję tarty ser (jeśli wybraliście cebulkę to posypcie ją na ser), następnie układam równomiernie paprykę, pieczarki i pepperoni. Wszystko posypuję lekko ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej

Zasmakuj Kuchni
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 116

Nietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #32 - RZEŻUCHA 102

Rzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 109

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny

Kuchnia MagdaLeny
Lasagne z kozim serem 122

Składniki /1 porcja: -5 płatów makaronu typu lasagne -½ małej cukinii -150 g sera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię(...)żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając

I LOVE LIFE
BAJADERKI 191

Bajaderki to świetny sposób na pozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny

Kuchnia MagdaLeny
Restaurant Week 117

zjeść dobre jedzenie. Do syta. Porcje zdecydowanie dla głodnych gości. Jako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim(...)którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi

Kucharzyca
Jajka smażone w skorupkach 134

takiej formie. na tyle zrobiły furorę, ze prawdopodobnie będą się pojwiać z różnym wypełnieniem. Składniki (4 porcje) -8 jaj -pęczek szczypiorku albo koperku -4 łyżki masła -bułka tarta -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostrym nożem przekroić je delikatnie na pół, uważając by skorupki nie popekały. Białka i żółtka przełożyć do miski, rozgnieść lub rozdrobnić. Szczypiorek(...)umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do jajek razem z dwoma łyżkami miękkiego masła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymeiszać. Tak powstałą masą napełnić połówki skorupek. Wierzch "zapanierować" bułką tartą. Smażyć na roztopionym maśle. Podawać na ciepło. Smacznego

Zielona Kuchnia
Babka marchewkowo-pomarańczowa 136

cukru 3 jajka 150 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórki pomarańczowe Helio 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru masło i bułka tarta do posypania formy Jajka utrzeć(...)cukrem aż masa zrobi się biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka. Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru

MojaQchnia.pl
FORSZMAK LUBELSKI 121

Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na

Kuchnia MagdaLeny
Babka migdałowa z kajmakiem 129

soli 2 czubate łyżki kajmaku orzechy lub patki migdałowe do ozdoby masło i bułka tarta do wysmarowania formy Małą formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą połamaną na kawałki w kąpieli wodnej (czyli w misce postawionej na garnku z gotującą się małą ilością wody) lub na możliwie najmniejszej mocy

Poezja smaku