Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie
Kuchnia MagdaLenyJajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko
Kuchnia MagdaLenypudru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu bułka tarta do obsypania foremki Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie(...)wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania to obie mąki i rum a także proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. Część ciasta przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki. Do drugiej części dodać maliny i delikatnie wymieszać. Wlać do foremki. Piec około 50 min w temp 175-180C. Po wyjęciu z foremki babkę posypać cukrem
Radość kipiąca uśmiechem.mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne(...)ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut. Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około
Kulinarne przygody GatityOlej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do
Kuchnia MagdaLenyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina
Kuchnia MagdaLenyJednym z najbardziej znanych ciast, które Wielkanocą króluje na włoskich sto ł ach jest Pastiera Napoletana. Tarta na kruchym cieście wypełniona delikatnym i kremowym nadzieniem z ricotty, pszenicy gotowanej w mleku oraz kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej. Zapach i smak ciasta zmieniają się w zależności od przypraw i aromatów użytych podczas przygotowania. W klasycznej recepturze(...)ricotta, le uova sbattute con lo zucchero e la scorza di arancia candita. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Pastiera Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do tarty o średnicy 32 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Ciasto wałkujemy
La grande e la piccola cuocadużych jajek 30 dkg cukru pudru 100 ml oleju słonecznikowego 150 ml wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem(...)łyżki. Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza
mecooksciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka bułka tarta do posypania foremki lukier do polania ciasta *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy(...)mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową *** *** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon *** *** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie
Blog z ApetytemZiemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie(...)truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis
karmelowyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny
Kuchnia MagdaLeny"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale
Kuchnia MagdaLenycytryn, do nasączenia: sok z 2 cytryn, 5 łyżek erytrytolu (3 łyżki cukru), lukier: 250 g eryrtytolu, 30 ml soku z cytryny, masło do wysmarowania formy, buka tarta do wysypania formy Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać sól(...)kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do środka, po wyjęciu będzie suchy. Upieczoną, gorącą babkę wyjąć
królestwo garówDomowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona
Kuchnia MagdaLenyŻyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy
Kuchnia MagdaLeny