tarta - 42848 przepisów (strona:1924/2857)

Barszcz biały na zakwasie 126

białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej wersji wykorzystuje pęto surowej kiełbasy) 2-3 suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 ząbek czosnku (lub około 1 łyżki tartego chrzanu) 80 ml śmietany do podania: ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubszym dnie. Następnie dodajemy umyte i pokrojone

Słodkie okruszki
Ciasta wielkanocne - baby, mazurki, serniki 124

serdecznie zapraszam :) Babki : babka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka kakaowa babka migdałowa na drożdżach babka ponczowa babka sernikowa babka serowa babka szafranowa babka z tartego ciasta budyń orzechowy mazurki : mazurek czekoladowo kajmakowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy z orzechami mazurek migdałowo pomarańczowy mazurek migdałowy mazurek migdałowy makaronikowy mazurek orzechowy mazurek różany mazurek z polewą czekoladową

królestwo garów
Zapiekane piersi z kurczaka faszerowane brokułami, papryką i mozzarelą. 2366

stron chwilę przesmażyć aby zamknąć pory i aby pierś była soczysta.  Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 1 świeży brokuł - 1 papryka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200g tartej mozzarelli - 100 g sera żółtego - pół łyżeczki oregano - pół łyżeczki czerwonej słodkiej  papryki - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz - wykałaczki Sposób przygotowania:   Brokuł myjemy i gotujemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Quesadilla z kurczakiem 172

łyżki oleju do smażenia – 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – 1/3 szklanki kukurydzy z puszki – papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań – 130-150 g tartej mozzarelli – 2 duże tortille – pszenne lub pełnoziarniste – domowe pyszne  guacamole do podania – śmietana do podania – świeża kolendra do podania Przygotowanie: Kurczaka pokrój w małe kawałki

nietylkopasta.pl
Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado 116

otarta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy, czyli 6 łyżek lub sok wyciśnięty ze średniej wielkości pomarańczy 2 łyżki sosu hoisin 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Dresing 1 łyżka majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki siekanej drobno bazylii – około 4 kopiastych łyżek 1/3 szklanki drobno posiekanej pietruszki ¼ szklanki posiekanego szczypiorku

Niedzielny kucharz
Piątek: Krem z groszku Nigelli Lawson 146

uświadomiliśmy sobie jak łatwo popaść w stereotyp. Nigella: piękna, znana i bogata. Czego chcieć więcej? Wszystkiego. Składniki: 450 g mrożonego groszku Ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki listków mięty Sok z połowy cytryny Skórka starta z połowy cytryny Mozzarella Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej oliwę w rondlu. Wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż

Niedzielny kucharz
Sałatka z wątróbką z dorsza 122

obrać, pokroić w ćwiartki. Wątróbki osączyć z oleju, większe kawałki pokroić.  Sałatę porwać, wyłożyć na talerze. Na sałatę wyłożyć wątróbki dorsza, jajka, ciabattę, kiełki. Posypać pestkami słonecznika i tartym serem. Składniki sosu wymieszać. sosem polać sałatkę. Smacznego

Obiad gotowy
Tortille z kurczakiem i warzywami (grillowane) 128

hortex  #odmatkinatury Składniki: 3 placki tortilli 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy/oleju pęczek dymki 1 op. mrożonych warzyw na patelnię z koperkiem od Hortex 3 łyżki tartego żółtego sera 3 łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Przygotowanie: Pierś kurczaka nacieramy solą, pieprzem, słodka papryką oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy oliwę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Czwartek: Pęczotto z grzybami i groszkiem 131

najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz recznikiem papierowym, posól, popieprz, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw mięso do gorącego piekarnika. Piecz przez

Niedzielny kucharz
Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 149

Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki cukru (5 g) szczypta pieprzu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Składniki na sos: 1 marchewka (waga po obraniu

KulinarneImpresje.pl
Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis 133

żurek wegetariański Składniki: trzy duże cebule, olej, pół korzenia selera, 200 gramów boczniaków, trzy ząbki czosnku, około 300 ml zakwasu na żurek, 100 ml śmietany 18 proc., łyżeczka tartego chrzanu, majeranek, sól, pieprz. Zrób tak: żurek gotujmy tylko w z prostych składników, musimy więc wyciągnąć z nich maksimum smaku. Trzeba je skarmelizować – to nasz sekret żurku wegetariańskiego. Składniki

Kulinarna Polska
Surówka z buraków z sosem chrzanowym 113

BURAKÓW Z SOSEM CHRZANOWYM Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym: 2 buraki 3 marchewki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (lub więcej) chrzanu tartego szczypta soli 2 łyżki orzeszków piniowych (lub pestek słonecznika) Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym: Buraki i marchewki obieramy, myjemy. Buraki i marchewki ścieramy na tarce jarzynowej

Dorota Smakuje
Środa: Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto 125

gesty możecie rozwodnić go kilkoma łyżkami wody spod makaronu. Ten genialny w swej prostocie przepis jest autorstwa Melissy Clark . Składniki: Pęczek bazylii Pęczek mięty 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy Pół opakowania makaronu spaghetti 200 g mozzarelli w zalewie Garść nasion dynii Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj

Niedzielny kucharz
Pizza z łososiem i pomidorami 173

gorącej wody - szczypta soli - szczypta cukru - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki *reszta składników - 50-60 dag surowego łososia - 6 pomidorków koktajlowych - garść oliwek (u mnie z anchois) - 2 duże garści tartego sera żółtego (gouda, edamski) - kilka łyżek passaty pomidorowej lub ketchupu - garstka szpinaku - pieprz cytrynowy - łyżeczka oliwy - rozmaryn i lubczyk Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej

W poszukiwaniu inspiracji
Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą 632

świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania