tarta - 42848 przepisów (strona:1925/2857)

Omlet owsiany ze szpinakiem i pomidorem 128

porcję : 2 jajka 25g płatków owsianych górskich garść szpinaku kilka listków bazylii duża szczypta soli trochę świeżo mielonego pieprzu 1 niewielki pomidor lub 1/2 większego 1/2 łyżeczki tartego parmezanu (u mnie 5g po zważeniu) szczypiorek lub inne ulubione zioła do posypania 1/2 łyżeczki oliwy do wysmarowania patelni Białka oddzielić od żółtek. Szpinak opłukać i osuszyć, przełożyć do pojemnika rozdrabniającej

Dietolog
Czwartek: Noodle w stylu tajskim z sosem z masła orzechowego 130

ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka tartego imbiru Sok z połowy cytryny 4 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek. Wszystkie składniki dresingu oprócz masła orzechowego, zmiksuj w malakserze. Połową powstałego

Niedzielny kucharz
Szarlotka orzechowo rumowa z słonym karmelem 142

były nim pokryte.  3. Masło utrzeć z pozostałym cukrem i solą. Kolejno wbijać jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać wraz z tartymi orzechami włoskimi. Mąkę naprzemiennie dodawać do masy jajecznej wraz z śmietaną i rumem.  4. Masę przelać do prostokątnej formy, a na masie równomiernie ułożyć jabłka w karmelu. Ciasto pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Kotlety z indyka z serem 139

kotlety z indyka z serem: 1 kg mięsa mielonego z indyka 200 g sera żółtego (u mnie cheddar) 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia olej rzepakowy

Kuchcik gotuje
JAJKA W SOSIE ZE ŚMIETANY Z MAJONEZEM 128

chrzanem. Poniżej mój wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Składniki na jajka w sosie : 5 świeżych jaj 1 mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany (ok.200g) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1-2 łyżki majonezu sól i cukier do smaku dodatki do jajek: kilka listków zielonej sałaty rzodkiewka 1 biała część pora szczypiorek, koperek Przepis na jajka w sosie

Moja Książka Kucharska
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM 116

smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki  Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam  Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem

Zrób to smacznie
Wegańska lazania – lasagne z soczewicą 100

ilością oleju, na spodzie układamy surowe kawałki makaronu, nakładamy warstwę nadzienia i kilka łyżek sosu beszamel. Powtarzamy cały proces aż skończy nam się pomidorowe nadzienie. Wierzch lazanii można posypać tartym serem żółtym (ja nie zawsze go używam, bez sera też ta lasagna jest pyszna ). Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut (ja używam funkcji

Lamarida.pl
Wtorek: Makaronowa sałatka caprese 166

bloga mayihavethisrecipes. Składniki: 2 opakowania mini mozzarelli (700 g) 250-300 g pomidorków koktajlowy 200 g makaronu świderki Duża garść listków bazylii Sól Pesto Garść świeżej bazylii 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 mały ząbek czosnku Garść orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj i osusz pomidorki, następnie wysyp

Niedzielny kucharz
KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 135

domu. Nazwa oczywiście wzięła się od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐 Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy

Kuchnia MagdaLeny
MUFFINKI DYNIOWE 112

gryczanej 3 jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szklanki tartej dyni Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  W misce łączymy przesianą przez sito mąkę pszenną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
SPAGHETTI AGLIO OLIO 127

wtedy gorzki. Gotowy makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do czosnku i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę i całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą. Wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 139

przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np.  NAJPROSTSZA SAŁATKA Z ROSZPONKI  😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego ok. 90 g szynki parmeńskiej ok. 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy

Kuchnia MagdaLeny
GOŁĄBKI WIGILIJNE 247

się różni od moich gołąbków wigilijnych, gdyż w tradycyjnych ukraińskich gołąbkach jest dużo więcej ziemniaków i przeważnie nie ma w nich suszonych grzybów.  Do gołąbków dodaje się surowe tarte ziemniaki, których praktycznie nie czuć, a spełniają rolę spoiwa i wypełniacza.  U mnie gołąbki te zostały trochę podrasowane i  dominuje w nich kasza gryczana z grzybami

Kuchnia MagdaLeny
SZARLOTKA "ZIELONE JABŁUSZKO" 126

lodami 🍨 Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu. I to właśnie dzięki obecności jabłkowego kisielu nadzienie zyskuje zieloną barwę, stąd nazwa "zielone jabłuszko". Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje! Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Szaszłyki z wołowymi klopsikami 81

jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :) Składniki : - około 500 g wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem z jajkiem

Przepisy Mikołaja

Proponowane wyszukiwania