ciepło. U mnie danie dla czterech osób, ale w większej porcji może z powodzeniem zastąpić obiad :) Składniki : - warzywa na patelnię ( 700 g ), - ser mozzarella z ziołami, - około 50 g tartego żółtego sera, - około łyżki masła, - 2 - 3 łyżki mąki, - sól, pieprz, - zioła prowansalskie, - olej, - pomidorki koktajlowe. Wykonanie : Warzywa podsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Mozzarellę zetrzeć
Przepisy Mikołajasoli, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - pół łyżeczki pieprzu, - po 1/3 łyżeczki ziaren kolendry i kminku ( utłuczonych w moździerzu ), - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty, - jajko, - 3 łyżki bułki tartej. Sos : - jogurt naturalny grecki, - natka pietruszki, - świeża mięta, - szczypiorek, - sól, pieprz. Wykonanie : Składniki na kofty dokładnie połączyć i odstawić na noc do lodówki. Sos również przygotować dzień wcześniej
Przepisy Mikołajaokoło 250 g ugotowanego makaronu typu nitki, - około 200 g paluszków krabowych, drobno pokrojonych, - 3 łyżki koperku, - czerwona papryka pokrojona w kostkę, - 1/2 cebuli posiekanej, - około 40 g żółtego, tartego sera, - 2 jajka, - około 2 - 3 łyżki mąki, - mielony czarny pieprz, sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Makaron można trochę przesiekać nożem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić. Masę włożyć
Przepisy MikołajaRady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy pomocy widelca. 2. Do buraczków możesz dodać również tarte jabłko lub posiekaną cebulkę. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, do smaku możesz je doprawić octem lub kwaskiem cytrynowym. 3. Jeśli z buraczków wycieknie dużo soku, wystarczy, że po wierzchu
Kulinarny S.O.S.fasolę, bulion lub wodę i gotuj pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj zielone liście i pieczywo. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro th.sub { padding
wiecejwarzyw.plzagościły piemonckie smaki:) Danie proste,łatwe do zrobienia o niesamowitym smaku. A wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:) Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia bulionu drobiowego. Składniki na ciasto: 100 g tartego parmezanu 1 jajko 2 ziemniaki 20g czerstwego pieczywa lub w wersji bezglutenowej pieczywa bezglutenowego lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie
Cytryna&Co.dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki
Cytryna&Co.podsmażoną cebulą i pieczarkami jest gęsty i bardzo aromatyczny. Składniki na pulpety (wyszło 11 sztuk): 500 g mielonej karkówki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej + 100 ml wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano (polecam zioła Skworcu ) ----------------------------------- oliwa z oliwek do podsmażenia pulpetów Składniki
Smak mojego domumało sycąca). Jeśli mam być szczera, to napiszę tak – zrobiłam je z ciekawości, ale raczej nie prędko zdecyduję się na powtórkę. 4 jajka około 40-50 g tartego parmezanu sól, pieprz Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy starty parmezan i delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy pianę i nakładamy
Smaki Na Talerzułyżki oleju Pęczek szczypiorku 200 g krewetek koktajlowych 4 plastry chudego boczku albo prosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut. Krok
Niedzielny kucharzciepło jako danie obiadowe. Polecam Składniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka słodka, curry sznurek Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek
słodkie i nie tylko historie kulinarnejajka do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Do suchych składników dodać mokre składniki wraz z tartymi jabłkami i miodem i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, posyp posiekanymi migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut
karmelowyłyżeczki suszonej bazylii sól, pierz do smaku KLOPSIKI 800 g mięsa mielonego z indyka 2 garście świeżego szpinaku ok 60-70 g 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki bułki tartej 1 cebula 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 mozzarella w kulce Instructions Cebule (obie) drobno pokroić. 4 ząbki czosnku drobno
Cooking for EmilyTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 filety bez skóry z miruny Ok 10 pieczarek 2 czerwone cebule 15g tartego parmezanu Sok z ½ cytryny Sól, pieprz do smaku Odrobina świeżego lub suszonego tymianku Rukola, oliwa do podania Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety delikatnie myjemy i osuszamy
Kuchnia w czekoladzienaszykowany szpinak sprawdzi się też super jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako dodatek do obiadu 300-350 mrożonego szpinaku, w liściach lub grubo siekanego, nie może być mocno rozdrobniony ½ szklanki drobno
Karo in the Kitchen