Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 500g pieczarek 2 duże cebule 150g tartej mozzarelli 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany 18% sól 1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na rozgrzanym maśle do momentu odparowania wody z pieczarek. Studzimy, mieszamy
Szefowa kuchniozdobą Świątecznego stołu. Można je również przygotować na inne okazje, wtedy wystarczy jaja przekroić na pół. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 10 listków świeżej bazylii 2 łyżeczki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz Jaja przekroić na pół w tzw. ząbek, wydrążyć żółtka. Bazylię i czosnek
Słodki Zakątekjagielnik z brzoskwiniami, który wzbogaciłam smakowo, odżywczo i kolorystycznie kurkumą Całość bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom. Polecam! Z jaglanych ciast polecam również takie z truskawkami , rafaello . Dla amatorów tart polecam tartę Snickers , a dla fanów ciasta z brzoskwiniami polecam taki tort makowy . Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych górskich
Lamarida.plstudzimy i odkładamy do miseczki. Naczynie o prostym dnie (może to być salaterka lub niewielka tortownica) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Następnie posypujemy tartym ziemniakiem i lekko solimy i posypujemy pieprzem, kładziemy cienką warstwę majonezu. Startą marchewkę znów zieleninkę , smażony kurczak, majonez, posiekany w drobną kostkę ogórek, znów marchewkę majonez i na koniec ziemniak
Gotowanie jest łatweProsta i szybka w przygotowaniu, niesamowicie smaczna. Składniki: 6 jajek 1 puszka białej fasoli 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, do smaku doprawiając solą i pieprzem
R'n'G KitchenPropozycja na zbliżające się święta. Prosta, ale pyszna sałatka, z brokułami, dojrzałym pomidorem i perfekcyjnie ugotowanym jajkiem. Z obłędnym sosem z musztardy francuskiej, miodu, majonezu i tartego czosnku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1 dojrzały pomidor malinowy 1/2 brokuła 2 jajka DRESSING 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy
cool and mintyFARSZ : 500 g kiełbasek pysznych lub innych 250 g pieczarek podsmażonych sól, pieprz do smaku 100 g sera tartego 1 łyżka ketchupu 1 jako do posmarowania pasztecików sezam do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolilodówce dobrze na nią wpłynie :) Wielkanocna sałatka warstwowa SKŁADNIKI - 250 g zielonego groszku - 250 g kukurydzy - 1 por - 250 g sera żółtego w kawałku - 300 g czerwonych buraczków tartych - 300 g selera - majonez - jajko i szczypiorek do dekoracji - pieprz, sól do smaku Z racji, że jest to sałata warstwowa, wszystkie składniki musimy przygotowywać osobno. Groszek, kukurydzę i czerwone buraczki
Związek na patelnizyciezesmakiem.net/2018/03/20/jajka-faszerowane-wedzonymi-szprotkami/ Dzisiaj przedstawiam przepis na kolejne pyszne jajka z farszem z chrzanu i pora. Szybkie, smaczne i bardzo wiosenne! Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki tartego świeżego chrzanu lub chrzanu konserwowego, zielony kawałek pora – wedle uznania 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka przekrawamy na pół. Żółtka przekładamy do miski, białka układamy na półmisku
Życie ze smakiemdodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła łyżką na środku wylanego do blaszki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną
Podróż w kulinariamakaronem może być podana zarówna na obiad czy kolację. Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo 5 plastrów szynki kilka suszonych pomidorów w zalewie 1/2 puszki groszku konserwowego garść tartego sera 2 szklanki makaronu świderki majonez pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem. Osączamy, studzimy. Szynkę i suszone pomidory kroimy w grubą kostkę. Łączymy z groszkiem
Słodki Zakątekzniknęło w mig. Polecam, na pewno Wam posmakuje. Miłego dnia :-) Składniki pasta: 5 jajek L 1 awokado 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki dobrego gatunkowo majonezu 1 kopiata łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka) sól pieprz Dodatkowo: 4-5 placków tortilli u mnie szpinakowa świeża rukola 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na drobno. Awokado obieramy, usuwamy pestkę
kruche babeczkiMazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka Mazurek z podkarpackiej wsi Kłodawa przypomina popularną w regionie kruszonkę, czyli tarte kruche ciasto. Świąteczna wersja ciasta składa się z 3 warstw, z których środkowa zawiera kakao. Pomiędzy warstwami znajduje się dżem, piana z białek, a także orzechy z migdałami. Mazurek z Kłodawy to proste ciasto z niewyszukanych składników, które jednak warte jest miejsca
Trzeci talerzpietruszki 100 g świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak
codojedzenia