Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i namoczoną w mleku (odciśniętą) bułką. Łączymy z jajkiem, żółtkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Bulion mieszamy z sosem i skrobią. Zagotowujemy (cały czas mieszając), zmniejszamy płomień wrzucamy kotlety i dusimy pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G KitchenLato to czas wspaniałej botwinki, która uwielbiam pod każdą postacią np. w barszczyku , w Chłodniku litewskim , w jajecznicy , omlecie , tarcie czy pizzy . Dzisiaj na obiad zrobiłam barszcz w pożywnej wersji z młodymi ziemniakami i młodą włoszczyzną – przepyszny wyszedł! Koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ Składniki na barszcz ukraiński z botwinką: 500g ziemniaków młodych cebula 2 ząbki czosnku
Dorota SmakujeSpróbujcie koniecznie! Składniki (2-3 porcje): 150 g szynki ze spiżarni Balcerzak 150 g boczku wieprzowego wędzonego 5-6 plastrów ananasa 200 g makaronu rigatoni lub penne duża garść tartej mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sos: pomidory w puszce średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz
Moja pasja smakumorskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu
Niedzielny kucharzłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli 1 szklanka borówek Mokre składniki 1 duże jajko 1 szklanka tartej cukini (średnia cukinia) 1 szklanka mleczka ryżowego lub mleka 2 łyżeczki ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do misy półtorej szklanki mąki
Niedzielny kucharzparmezanu lub maślano-czosnkowymi, pycha! Zawsze znika. Dodatek grillowanych cząstek piersi kurczaka, fajnie ziołowych, soczystych i sera feta to coś co w sałatkach szybkich uwielbiam. Gotową sałatkę można posypać tartym parmezanem, dodać suszone pomidory. Sałatka zyska dodatkowy smak. Dopełnieniem jest sos jogurtowo-czosnkowy, świeżo posiekany koperek i szczypiorek. Aromaty jak nic wspaniałe:-) Sałatka pyszna i już! Zamiast sosu jogurtowego
Zasmakuj Kuchnimarchewką, włoszczyzna, śmietana 12% lub 18 % - 330 g, 3 litry zimnej wody, sól i pieprz. ziele, liść. 2. Klops- 500 g mielonej szynki, jajko, przyprawy, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/3 kost. smalcu. -- -- -- Wszystkie składniki oprócz śmietany wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu ~20 min. -- Z mięsa robimy solidne klopsy lub klopsiki i smażymy na patelni
chleba naszegocukini0,25 szkl mąki pszennej70 g tartego parmezanu2 jajka2 ząbki czosnku1 łyżeczka soli olej do smażenia Cukinię umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Połączyc ze sobą wszystkie składniki i wymieszać. Smażyć na oleju
Polska ZupaCały czas szukam pomysłów na urozmaicenie dań z fileta. Oto ostatni pomysł:). 2 filety z kurczaka 4 jajka 100g tartej mozzarelli sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka masła 1. Flety kroimy na 2 części, delikatnie rozbijamy. Posypujemy z dwóch stron solą i przyprawami. 2. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mozzarellą
Szefowa kuchniprzekąską. Ser rozpuszcza się na plastrach bakłażana, a parmezan i bazylia nadaje smaku. Bakłażan zapiekany z caprese 1 bakłażan 2 kulki mozzarelli 2 pomidory 1 pęczek bazylii 10 g tartego parmezanu Przyprawy: sól, bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Blaszkę posmaruj oliwą, ułóż na niej plastry bakłażana i posyp je przyprawami. Włóż blaszkę
Przepisy na widelcudobrze nie smakuje jak domowe pesto. POTRZEBUJEMY Dość gęsto upakowaną szklankę świeżych liści bazylii (25 g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii (25 g) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek Odrobinę soli i pieprzu PRZYGOTOWANIE Orzeszki musimy lekko zarumienić na gorącej, suchej patelni, by dodatkowo wydobyć z nich orzechowy smak. Kiedy ostygną, wszystkie składniki mieszamy
Fleksitarianizm.plpomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki
Niedzielny kucharzłyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski
Niedzielny kucharzskwarkami i/lub zrumienioną cebulką. Druga propozycja podania jest taka, że zostawiamy psioczę do całkowitego wystudzenia. Następnie formujemy z niej kulki, obtaczamy w panierce np. z ciecierzycy czy bułki tartej i smażymy na tłuszczu
Życie zaczyna się w kuchni