morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu
Niedzielny kucharzłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli 1 szklanka borówek Mokre składniki 1 duże jajko 1 szklanka tartej cukini (średnia cukinia) 1 szklanka mleczka ryżowego lub mleka 2 łyżeczki ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do misy półtorej szklanki mąki
Niedzielny kucharzpołowy cytryny + 2 łyżeczki soku 1 ząbek czosnku 4 anchois z oleju 3 łyżki kaparów ja miałam duże ale mogą być takie małe 1 szklanka zielonych oliwek 30 g tartego parmezanu ok 350 g makaronu (spaghetti, linguine) sól, pieprz do smaku Instructions Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Bułkę rozdrobnić na okruszki ( najlepiej w melakserze), wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko
Cooking for Emilyminut. Ziemniaki obieram i siekam w drobną kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję do miękkości ziemniaków, przyprawiam do smaku. Podaję z natką. Na talerzu można posypać ją także tartym parmezanem. SMACZNEGO Zainspirowana przepisem: OlgaSmile.com
Zasmakuj Kuchnidrugie śniadanie, lunch czy kolację z lekką sałatką. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3-4 jaja w zależności od wielkości 1 cukinia 300 gram słodkich ziemniaków 80 gram tartego parmezanu cebula ząbek czosnku sól i pieprz do smaku tymianek lub koperek olej Cukinię zetrzeć na tarce dodać pół łyżeczki soli, odstawić na bok aby puściła wodę. Pokrojoną w kosteczkę
AZgotuj!zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobną pizzę, postępując według dalszych kroków(...)zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pizzą. Komentarz jest zbędny, pizza to pizza. Po drugie: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. I to moim ulubionym! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Tak naprawdę powyższy przepis można konfigurować na setki sposobów. Podmieniać sos na śmietanowy, ziołowy lub używać samej oliwy, kombinować z serem, w końcu używać dowolnych dodatków
Proste-przepisy.plzaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków(...)pizzy. Ile razy w życiu jedliście pizzę? A calzone? Ano, właśnie. Spróbujcie, bo warto! Po drugie: jest kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już
Proste-przepisy.pljajka 3 szkl. mąki 2 szkl. mleka 2 szkl. gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól Dodatkowo: 500 g pieczarek 3 małe młode cukinie 150-200 g tartego żółtego sera 1 łyżka masła + do wyłożenia na wierzchu naleśników Sos beszamelowy – opcjonalnie: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 1/2 szkl. mleka 1 żółtko sól, pieprz gałka
Smaki Na Talerzuwzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na cienkie paseczki. Umieszczamy go w misce, lekko solimy i przez chwilę ugniatamy dłońmi, aby nieco zmięknął. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce. Jabłka obieramy trzemy na dużych oczkach tarki, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość mieszamy
Smaki Na TalerzuBardzo dawno temu pokazywałam już podobną surówkę ( KLIK ), tym razem przedstawiam nieco łagodniejszą wersję. Składniki: 3 średnie marchewki 1 małe jabłko 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku) 2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru odrobina soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka
Kuchnia domowa Aniindyka 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej olej do smażenia Sos czosnkowy: 8 ząbków czosnku 1 łyżka masła klarowanego 3 łyżki mąki 250 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego lub wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Kuchcik gotujeposiekanymi ziołami. Dodajemy do warzyw i mieszamy do połączenia. Gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy parmezanem- tartym lub wiórkami
Kuchnia w czekoladzieszczelnie zamykanym pojemniku, ponieważ dłużej zachowają świeżość. Z przepisu możecie przygotować babeczki albo klasyczne ciastka. Babeczki kruche 300 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 125 g masła 80 g tartej czekolady lub dropsów czekoladowych 1 opakowanie cukru waniliowego ((16 g)) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj do uzyskania
Przepisy na widelcupół porcji ciasta z tego przepisu -> KLIK 3-4 łyżki sosu do pizzy* 6 plastrów świeżego ananasa bez skóry (ok 5mm grubości) 100g szynki dojrzewającej 100g ricotty 30g tartego parmezanu świeża bazylia ostra papryka pieprz ciasto na pizzę rozwałkuj i przełóż na blachę sos do pizzy dopraw ostrą papryką i posmaruj nim ciasto posyp sos 2/3 parmezanu, nałóż
SandraFrej.comkuskus lub orzo – 2 filety z piersi kurczaka lub indyka (+ ulubiona przyprawa do drobiu, u mnie gyros) – 140g kukurydzy z puszki – 6 plastrów ananasa – 30g tartego żółtego sera – 2 łyżki słonecznika – 1 łyżka majonezu – 1 łyżka jogurtu naturalnego, greckiego – sól, pieprz Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka
Be Fit Be Strong