batatów krótko i wyciągaj zaraz jak tylko wypłyną na powierzchnię. Przepis pochodzi z menu na tydzień 5 obiadów z 4 składników i mniej Składniki: 2 średniej wielkości bataty ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki mąki ziemniaczanej Kilka łyżek mąki uniwersalnej Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj bataty, przekrój wzdłuż na połowy, wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut
Niedzielny kucharzwydaje się świetnym rozwiązaniem 😉😋 Składniki (na 4 porcje): 2 średnie ziemniaki duża marchewka pietruszka plaster selera liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego ok. 10 cm pora ok. 150 ml tartych ogórków kiszonych 3 gałązki natki pietruszki sól pieprz łyżka śmietany olej do smażenia Warzywa obrać. Ziemniaki, marchew i seler pokroić w kostkę podobnej wielkości. W garnku o grubym dnie
Weekendy w domu i ogrodzieporcje) -700 g marchwi -200 g ziemniaków -1 cebula -700 ml bulionu -500 ml pełnotłustego mleka -2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki curry -60 g parmezanu (tartego lub pokrojonego w wiórki) -natka pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obrać i posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę
Zielona Kuchniakrokieciki Porcje 12 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 25 minut Składniki 0,5 kalafiora (same różyczki - ok. 500 g) 1 jajko duże 0,5 szklanki sera długodojrzewającego tartego np. parmezan lub grana padano 1 łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 0,5 łyżeczki bazylii suszonej 1 szczypta pieprzu Sposób przygotowania Kalafiora rozdrobnić
Modern Cave Girlwciąż dość niskie, na obiad postanowiłam przygotować ten boloński sos, lekki sos z mielonego indyka i sosem pomidorowym. Jako makaron wybrałam klasyczny karbowany tortiglioni , który na koniec posypałam tartym parmezanem! Wybrałam mielone mięso z indyka, które bardzo pasuje do tego rodzaju potraw. Przedstawiam nasz przepis na pyszny sos bolognese z indyka. Składniki dla 3 osób na sos boloński
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębulion lub wodę oraz dodaję koncentrat, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku. Podaję do pieczywa lub jako samodzielne danie dobrze rozgrzane, udekorowane natką. Bigos na talerzu można posypać tartym parmezanem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimielonego faszerowane warzywami i wędzonym boczkiem polane aromatycznym sosem. Prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku 0,5 niedużej cukinii 0,5 papryki czerwonej 1 niewielka cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka
Krokusowy Domkapusty bok choy 250 g pieczarek ½ szklanki mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebulka lub szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki tartego imbiru Szczypiorek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w szerokiej patelni. Polędwiczki osusz, pokrój w cienkie paski, wyłóż na rozgrzany olej. Smaż
Niedzielny kucharzkońca. Oryginalny przepis znajdziecie w jego książce „Wege”. 2 porcje: 1 większy por, tylko jasna część 1 większy ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego 150 g makaronu spaghetti Pora kroimy na cienkie plastry. Czosnek siekamy drobno. W rondelku rozgrzewamy oliwę
Kucharzycaszybki i prosty dodatek do kanapek. składniki na 3 porcje 1 wędzona makrela 240 g puszystego serka twarogowego śmietankowego 1 jajko ugotowane na twardo 2- 3 łyżki tartego chrzanu pęczek szczypiorku z dymki czarny pieprz sól przepis Z makreli usuwamy ości a następnie kawałki ryby umieszczamy na talerzu i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym przekładamy do miski
Smakowite Daniadaję pół na pół około. Skórka nada faworkom niepowtarzalnego smaku. Nie oderwiecie się od nich. ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 szczypta soli 1 płaska łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu 2 łyżki płaskie jogurtu greckiego cukier puder do oprószenia Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, skórkę pomarańczową, spirytus, jogurt. Ciasto zagniatam rękoma
wesoła kuchniazdaniem jest on najlepszy do takich dań. Specjalnie wybrałam ser w plasterkach. Ma on być wyczuwalny w farszu, poza tym z łatwością go pokroicie. Nie trzeba się bawić w tarcie na tarce. Nie polecam tu serów typu mozzarella, bo mogą całkiem wypłynąć z pasztecików. Ciasto i farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. Do tak przygotowanych
Słodkie okruszkibardzo chrupiące i świetne do dipów Smakują i na zimno i na gorąco . składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 szklanki prażonej cebulki 1/2 szklanki panierki panko lub bułki tartej, ale z panko będą bardziej chrupiące, bardziej delikatne 1 jajko 3 łyżki słodkiego sou chilli 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól i chilli do smaku Filety pokrój w kształt, który
Ogrodnik w podróżyupieczonego batata i cieciorkę oraz odsączoną fasolkę. Zamieszaj i duś na wolnym ogniu 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wegetariańskie chili podawaj z awokado, tartym serem, łyżką jogurtu. Smacznego! Artykuł Przepis dnia: Wegetariańskie chili pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz