łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii 2 łyżki przecieru pomidorowego z ziołami opakowanie tartej mozzarelli opakowanie mrożonych warzyw 400g (użyłam mieszanki włoskiej z papryką, cukinią, brokułami, kukurydzą,marchewką i cebulą) natka pietruszki Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię to w robocie kuchennym
Mienta blogczyli tzw ćwikła. Najlepsza jest przygotowana ze świeżo ukopanego, następnie starkowanego chrzanu, ale jeśli z jakichś powodów nie macie dostępu do świeżego korzenia chrzanu, możecie go zastąpić zakupionym chrzanem tartym, możliwie najostrzejszym. Składniki: 0,5 kg buraków 5 dag korzenia chrzanu sól, cukier, ocet Wykonanie: *Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. * Buraki gotujemy do miękkości
Z Majeczką w kuchniposypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżki majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 4 łyżki posiekanego szczypiorku kilka kropel soku z cytryny sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka
Szalona Kuchnia Ewelinyciasta na naleśniki zmiksować, usmażyć na oleju Naleśniki nadziać, zawinąć w krokiety ( podwijając brzegi do środka) i obsmażyć na oleju na patelni. Można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej jak ktoś chce mieć więcej kalorii
Smaczny zeszytpomidorowej 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii sól pieprz SKŁADNIKI PIZZY: 250 g sera tartego mozzarella (1 pizza) salami kabanosy czerwona cebula ser feta 1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy i po chwili dodajemy
karolgotujeszpinak. Tym razem jako dodatek do farszu na pierogi. W połączeniu z serem mozzarella wyszły wyśmienite. Zróbcie i przekonajcie się Składniki: 300 g młodego szpinaku (BABY) 200 g tartego sera Mozzarella 1-2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 350 mąki pszennej ½ łyżeczki soli 30 miękkiego
Kuchnia u Krysiposmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLenypalcami (3 x co 20 minut). Przed samym pieczeniem nakładamy na ciasto top z cukinii, cebuli, itd. przygotowany wcześniej. Można też wszystko posypać niewielką ilością parmezanu czy innego tartego sera. Focaccię piekłem ok. 15-17 minut na grubej stali (7 mm), nagrzanej wcześniej 40-50 minut do temperatury 250°C. Można piec również na kamieniu lub blasze piekarnika. Piekłem
Przepisy na domowy ser i chlebjajka 150ml ciepłego mleka skórka otarta z 1 pomarańczy 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 łyżek kremu czekoladowego 65g orzeszków ziemnych niesolonych masło do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej Polewa czekoladowa: 100g białej czekolady 100g śmietany 30% 25g miodu 5g żelatyny 40ml wody Dekoracja: jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach świeże kwiaty kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego
Szalona Kuchnia Ewelinyzamrażarki na 30 minut. Pokrój, przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. * Moja gotowa masa wydawała mi się za mokra, zapewne wina namoczonych daktyli. Ale dodane 3 łyżki bułki tartej załatwiły sprawę
Lejdi of the houseprzepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem
Kulinarne przygody Gatitykiełbasy 3 liście laurowe 4 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego 5 kuleczek rozgniecionego pieprzu ziarnistego 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki octu 50 gram suszonych grzybków Sól do smaku mąka, woda, śmietana 18% do zaprawienia na koniec Przygotowanie: W małym rondelku gotujemy
Życie zaczyna się w kuchniSyrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni Syrniki owsiane Syrniki ze szpinakiem Składniki (na 8 sztuk): 200g twarogu 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki tartego sera garść szpinaku (dałam mrożony) 2-3 listki czosnku niedźwiedziego szczypta soli mąką do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt, sos Szpinak porwać lub pokroić na mniejsze kawałki
Obiad gotowy