tarta - 42848 przepisów (strona:1895/2857)

Makaron z łososiem, papryką w sosie śmietanowym 137

dolewamy śmietanę, mieszamy, dusimy całość 3-4 minuty, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, gotowy sos mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem, najlepiej smakuje z tartym serem grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym 115

kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około 70 ml białego wina 1-2 łyżki świeżo tartego chrzanu 250-300 ml wody 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego majeranku (można pominąć) 1 łyżka mąki pszennej 200 ml śmietanki 30% pieprz sól Rozpoczynamy

PatiGotuje
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 160

wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli.  Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek gulaszy. Ilość mąki dodanej do kluseczek, może się różnić, w zależności od tego, jak wilgotne będą bataty. Warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy

cool and minty
Kapusta kiszona w dębowej beczce 78

głąby zjadamy! Dno beczki wykładamy liśćmi kapusty i jabłkami. Kapustę szatkujemy na szatkownicy mechanicznej do większej miski albo do “węborka” … Do poszatkowanej kapusty dorzucamy parę garści tartej marchwi, kminek według uznania i sól. SÓL – 20g na 1kg kapusty Mieszamy ręcznie i przerzucamy do beczki. Ubijamy tłuczkiem każdą porcję. Można wrzucić do beczki dziewicę

Tajemnice Smaku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 78

cukrze, przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i… schowamy do lodówki Składniki 500g łososia surowego ze skórą 150g gruboziarnistej soli kamiennej 30g cukru trzcinowego 30g chrzanu (świeżo tartego lub ze słoiczka) 250g buraczków surowych 40ml śliwowicy 1 pęczek koperku 1 limonka Wykonanie Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem

Tajemnice Smaku
Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca 79

używamy suszonych) 3 żółtka jaj 3 białka jaj 150 g masła 80 g cukru Papier do pieczenia do wyłożenia foremki  lub 1 łyżeczka masła i 1 łyżka bułki tartej POLEWA 100 g cukru pudru 20 g masła 30 g sera białego 5 ml soku z cytryny Wykonanie CIASTO Orzechy nerkowca miksujemy jak najdrobniej.  W dużej misce mieszamy

Tajemnice Smaku
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle… czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i ce 86

jaja 130 ml wody 350 g mąki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO 1 duża cebula 100 g boczku wędzonego, cienkie plastrerki 150 – 200 g sera żółtego tartego (Edamer, Ementaler lub Gouda) Wykonanie CIASTO Szpinak  miksujemy razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Pozostałe składniki na ciasto mieszamy, najlepiej za pomocą miksera razem ze szpinakową masą

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 81

melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz SOS 100 ml wina czerwonego wytrawnego 50 ml octu winnego czerwonego 50 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek

Tajemnice Smaku
Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone podany z jeżynowym kisielem 74

wyobraźni.   Składniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna) 2 duże pomarańcze 5 g świeżego tartego imbiru 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii 10 g żelatyny 250 g mascarpone JEŻYNOWY KISIEL 200 g jeżyn (świeżych

Tajemnice Smaku
SAŁATKA Z SZYNKĄ I ANANASEM 95

plastrach 1 czerwona papryka 1 zielona papryka słoik selera sałatkowego konserwowego 290 g (po odsączeniu 160 g) puszka krojonego ananasa 565 g (po odsączeniu 340 g) 60 g tartego żółtego sera 4 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szynkę kroję w kostkę. Paprykę myję i siekam w niezbyt dużą kostkę. Ananasa i selera odsączam

Zasmakuj Kuchni
Pęczotto z grzybami i boczkiem 105

wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki oleju kilka gałązek tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera) natka pietruszki *do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone grzyby, należy je wcześniej namoczyć i ugotować, a wywar zachować do podlewania kaszy w trakcie

Obiad gotowy
Gnocchi w zielonych warzywach 94

oleju. Dodajemy szczypiorek i groszek. Podsmażamy do zrumienienia gnocchi, ale nie mieszamy zbyt często. Dodajemy masło i przyprawiamy do smaku. Przekładamy na talerze, możemy skropić sokiem z cytryny, posypujemy tartym serem a na wierzch układamy plasterki sera i gotowe. Smacznego ! Dziękujemy Majciu. To danie jest pyszne

Maminek kulinarny
Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą 83

szpinakiem i fetą 300 g makaronu muszle 600 g mrożonego szpinaku 500 ml przecieru pomidorowego 270 g sera feta ((1 opakowanie)) 200 g śmietany 18 % ((1 opakowanie)) 30 g tartej mozzarelli ((lub żółtego sera)) przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, bazylia Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź. Szpinak włóż na suchą patelnię

Przepisy na widelcu

Proponowane wyszukiwania