posiekane ząbki czosnku 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżka kolendry (u mnie suszona) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina tymianku 2 łyżki oleju / oliwy 3 łyżki tartego żółtego sera (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Do miski przełożyć mielone mięso, ryż, zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, tymianek i ewentualnie ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kule
Kuchnia domowa Aniłyżeczka papryki słodkiej – 3/4 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki soli – 1/3 łyżeczki pieprzu – 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: – 1 awokado – 1 limonka – garść tartego żółtego sera – kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu – listki kolendry – drobno posiekana ostra papryczka Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju na dużej, głębokiej
Be Fit Be Strongpodsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezane (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu ) Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
I LOVE LIFEliście laurowe, suszone 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku, suszonego 1 łyżeczka tymianku, suszonego 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego ½ łyżeczki cukru 1 ½ łyżeczki musztardy 1 ½ - 2 łyżeczki chrzanu, tartego 1500 g wody Do naczynia miksującego wsypać jałowiec, dodać czosnek, ziele angielskie, sól, goździki, liście laurowe, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn i cukier, zmiksować 20 s/obr. 6. Dodać musztardę
Moje domowe kucharzeniedrobno cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy niewielkie kulki, jeśli ciasto jest zbyt miękkie można je najpierw schłodzić w lodówce. Każda kulkę obtaczamy w mące lub bułce tartej. Kulki możemy spłaszczyć by otrzymać kotleciki lub usmażyć jako chrupiące kuleczki. Przygotowane kulki sukcesywnie smażymy z każdej strony na rumiano, na rozgrzanej oliwie. Odsączamy na papierowym ręczniku. Możemy
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i zdrowo ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 mała cukinia 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 3 młode cebulki ze szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką
Delusional Trinezdrowia warto wydać trochę więcej. Ciasto orzechowe: Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego – demerara 20 dag orzechów włoskich 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Orzechy zmielić w chopperze lub blenderze na sypką mąkę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając partiami dodawać
Przepisy BabciSkładniki 2-3 łyżki jogurt naturalny 2 duże marchewki 4-5 plastry ananasa dojrzałego świeżego ,lub z puszki 1 łyżka chrzanu tartego ze słoiczka sól ,pieprz i miód,lub cukier do smaku- --- u mnie sol odkwaszająca tu miód Wykonanie Marchewkę obrać ,zetrzeć na tarce w słupki . Ananasa obrać wyciąć środek i pokroić w kawałki. Połączyć marchewkę
w mojej kuchniSkładniki 2-3 łyżki jogurt naturalny 2 duże marchewki 4-5 plastry ananasa dojrzałego świeżego ,lub z puszki 1 łyżka chrzanu tartego ze słoiczka sól ,pieprz i miód,lub cukier do smaku- --- u mnie sol odkwaszająca tu miód Wykonanie Marchewkę obrać ,zetrzeć na tarce w słupki . Ananasa obrać wyciąć środek i pokroić w kawałki. Połączyć marchewkę
mojej kuchnijest to przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. Indyjskie pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym są bardziej miękkie niż polskie, przygotowuje się je bez dodatku bułki tartej, dlatego nie ma jej w tym przepisie. Zamiast przypraw podanych w przepisie na sos można dodać mieszankę tandoori masala. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym czyli tandoori kofta korma to dość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat 6 łyżek tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Odcedź. Krok 2 W międzyczasie. Umyj brokuła szparagi. Podziel brokuła
Niedzielny kucharznaprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują o ich smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym
Niedzielny kucharzsera koziego (roladka) – 8 plastrów 100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej Garść rukoli lub innej sałaty Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Zalej je niewielką ilością zimnej
Niedzielny kucharzpomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki
Niedzielny kucharzłyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski
Niedzielny kucharz