Składniki : 200 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 4 zimne jajka 2 łyżki mąki pszennej 350 g twarożku z chrzanem (można też wymieszać twarożek z tartym chrzanem) 8 rzodkiewek kilkanaście czarnych oliwek Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Podgrzewać
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z selera naciowego i pomidorów doprawiona lubczykiem, oregano i suszonymi warzywami, czyli zdrową “vegetą”. Podana ze świeżą bazylią. Zupę na talerzu można udekorować tartym serem np. grana padano, kolorowym pieprzem, jogurtem lub tłustszą śmietaną lub oliwą, która świetnie podkreśli smak pomidorów i bazylii. Pyszna, aromatyczna, polecam także dla dzieci. Do takiej zupy można dodać
Zasmakuj Kuchniwałkiem na stolnicy (podsypanej mąką) w małe krążki. Układamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krążek smarujemy koncentratem pomidorowym (po 1 łyżeczce na porcję), posypujemy tartym serem, papryką, cebulą oraz kiełbasą. Wierzch oprószamy oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 15 minut, tak aby pizze były rumiane
Qchnia po prostuporcje: -6 jaj ugotowanych na twardo -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki masła -1 łyżka majonezu -2 łyżeczki szczypiorku, drobno posiekanego oraz 1 łyżka do dekoracji -1 łyżka tartego chrzanu -kilka kropel soku z cytryny -sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy każde jajko wzdłuż na połówki. Wydrążamy delikatnie żółtka i przekładamy je do miski
I LOVE LIFEdodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam! Ćwikła Składniki: 500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych) 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku) kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz Jak zrobić ćwikłę: Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć na miazgę, przełożyć na sito i odcedzić (najlepiej przez
Codzienne GotowaniePolewa jagodowa: 25 dkg mrożonych jagód 200 ml wody 2 łyżki cukru kryształu 2 płaskie łyżeczki żelatyny Jak przygotować jogurtowy sernik z jagodami . Spód : herbatniki pokruszyć na konsystencję bułki tartej. Kiedy pokruszone, dodać do nich roztopione masło oraz brązowy cukier. Wymieszać po czym przełożyć na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko ugnieść dłonią aby powstała jednolita całość
mecooksdelikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu. Składniki: 300g wędzonego łososia w plastrach 300g śmietankowego serka 2 jajka 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki wody 1 pęczek szczypiorku 3 okrągłe plastry żółtego sera o średnicy 10cm sól pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2-3 ziemniaki (350 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 25 g masła 1 łyżeczka tartego imbiru PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 płaskiej łyżeczce: kurkumy, mielonej kolendry i kminu rzymskiego, szczypta chili w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego
cool and mintyczekolada bardzo elegancko wieńczy całość. Bajaderki w czekoladzie Składniki (na ok 15 sztuk): 2 szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g
Obiad gotowywielkanocny – do jajek i wędlin to sos na bazie majonezu i śmietany (lub jogurtu w wersji fit), z dodatkiem białego chrzanu tartego, doprawiony musztardą, solą himalajska i pieprzem czarnym świeżo mielonym. PRZEPIS NA SOS WIELKANOCNY Składniki na sos wielkanocny: 150 ml majonezu 150 ml śmietany gęstej 18% lub jogurtu greckiego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka musztardy o delikatnym
Dorota Smakujeziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy Schab nadziewany tuńczykiem Lubicie
Ugotowane pozamiataneSuper przepis na kurczaka w chrupiącej panierce. Domowe nuggetsy w panierce jak z McDonald’sa, czy KFC. Bez grama bułki tartej. Panierka jest z orzechów i przypraw. Zdrowa, pyszna i chrupiąca. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 10-12 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak zrobić panierkę jak z KFC Tajemnica chrupkości nuggetsów to panierka
Niedzielny kucharzzupełnie inne niż wszystkie, całkowicie odmiennie i wyjątkowe. Do tych nietypowych pierogów, zachęcił mnie jakiś czas temu Kuba Kuroń, który wrzucił na Instagrama zdjęcie swoich obsmażuchów, właśnie z surowymi, tartymi ziemniakami. No nie sposób było przejść obok nich obojętnie i to właśnie od niego zaczerpnęłam przepis, wiedząc, że będzie idealnie dopracowany. Nie pomyliłam się Artykuł Pierogi z surowymi ziemniakami
NiePieprz.plkawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g) bazylia świeża z doniczki duża ilość tartego parmezanu makaron penne oliwa z oliwek Posprzątałam lodówkę. Po prostu. Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę oraz tego jednego kotlecika mielonego. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy
Z Kuchni Do Kuchnitatarskiego: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku, nie słodki) – ok. 160 g 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (dałam ze słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych
Kulinarne Przeboje