Brokuł to pyszne i bardzo zdrowe warzywo a to jest przepis tartę z jego dodatkiem. Bardzo smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu przepis. Artykuł Tarta brokułowa z serami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąjest klasycznym mięsem, które się mieli, bo jest bardzo delikatna, ale dla dziecka to idealny wybór. Marchewkę obieramy i dokładnie myjemy. Ja ścieram ja na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków, chcę uzyskać bardzo drobne wiórki, a wręcz „papkę”. Marchewkę dodaję do mięsa. Do mięsa dodajemy również kaszę manną. Jeśli jej nie macie to możecie zastąpić ją bułką tartą. Przygotowane mięso powinno być dość zwięzłe. Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich w postaci podłużnej. Wtedy Wasze dziecko będzie mogło je wziąć w rękę i samodzielnie jeść. W dużym garnku wstawiamy ok. 1,5 litra wody i dodajemy do niego obraną marchewkę, pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Bulion gotujemy przez 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Quiche Lorraine to rodzaj przepysznej wytrawnej tarty. Jest to tradycyjny, francuski przepis, który warto poznać i wypróbować. Quiche jest prosty do zrobienia i smakuje rewelacyjnie. - super pomysł na wyjątkowe danie - dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków - tartę można upiec dzień wcześniej i podgrzewać
AniaGotuje.plDobrze, że zrobiłam z całej porcji, bo jest tak pyszny, że z pewnością będzie hitem świątecznym. Idealny do pieczonych mięs, wędlin czy jajek. W oryginale przepisu były 2 szklanki tartego chrzanu, ale bałam się tej ilości i dodałam jeden słoiczek szklankowy gotowego chrzanu. Przepis dostałam od Regimki, z którą pracowałam w Tarnogrodzie. Reginka miała mnóstwo pomysłów na różne(...)dania, świetnie gotowała i piekła, i jestem w posiadaniu wielu smacznych przepisów od niej. Składniki: ? 5 jajek ? 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% ? 1 słoik chrzanu tartego – 290 g ? 5 łyżek cukru ? 5 łyżek octu 10% ? 2 płaskie łyżeczki soli ? koncentrat buraczany opcjonalnie Wykonanie: ? Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty krem. ? Przełożyć do garnka, w którym dalej
To co kochamdużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżeczek bułki tartej Wykonanie: ? Pieczarki umyć, odciąć trzonki i posiekać je drobno. ? Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle. ? Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka(...)orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. ? Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. ? Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. ? Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut
To co kochamCudowne pierogi z jagodami pachnące słońcem, lasem i pyszną, waniliową śmietaną… To kolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto(...)szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 0,5 kg jagód ? 1 łyżka bułki tartej ? 2 łyżki cukru Do gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Do podania ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Farsz ? Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć. ? Wymieszać jagody razem
To co kochamszczypiorku (do posypania sałatki) 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Jeśli nie lubisz marynowanych pieczarek, możesz z nich zrezygnować lub zastąpić je tartym chrzanem, który sprawi, że sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku. Wielkanocne sałatki z tuńczykiem Tuńczyk jest świetnym składnikiem do przygotowania wielkanocnych sałatek. Pasuje zarówno do mixu sałat i lekkich(...)oleju z ziołami) pokroić w kostkę 1 ogórek zielony pokrojony drobno 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki tartego parmezanu (do posypania gotowej sałatki) sól i pieprz do smaku Parmezan to składnik nieobowiązkowy, jeśli z niego rezygnujesz, to do środka sałatki możesz dodać też pokrojoną w kostkę mozzarellę
RozdomowionaSkładniki/ ok. 10 kotlecików: – 400g mięsa mielonego z indyka – 2-3 ząbki czosnku – 1 duża cebula – 1 łyżeczka bułki tartej – 3 łyżki mleka – garść świeżej mięty bądź czubata łyżeczka suszonej – garść świeżej pietruszki lub łyżka suszonej – 1 łyżeczka kuminu – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/3 łyżeczki chilli – 1 łyżeczka czosnku(...)łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Następnie dodajemy 3 łyżki mleka, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę bułki tartej. Dobrze wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kotleciki a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę. Grillujemy kofty około 10 minut w międzyczasie
I LOVE LIFEśrednie cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 do smażenia cebuli i 2 do kotletów 1 jajko 2 łyżki bułki tartej do środka + ok 2-3 łyżek do obtoczenia kotletów 1 łyżeczka kuminu skórka z połowy cytryny sól, pieprz do smaku SOS 250 ml jogurtu(...)dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut (można pominąć ten etap ale schłodzona masa jest bardziej zwarta). Z masy ulepić kotleciki ( mi wyszło 13 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Przygodować sos: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Kotlety podawać z sosem. Pasuje też sałatka z pomidorów lub ogórków
Cooking for Emilykawałkach w zalewie - duży słoiczek - czerwona papryka okrojona w paseczki - aromatyczny ser żółty pokrojony w kosteczkę- taki jaki lubicie ( np. prvolone piccantem ricotta stagionata piccante ) - spora garść tartego parmezanu lub pecorino - garść siekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - ziarenka czarnuszki - oliwa z oliwek Sałatka z tortellini Jak zrobić sałatkę z tortellini? Sałatka z tortellini na szczęście(...)wody, wyłóż na duży półmisek, niech sobie stygną. Możesz dosmaczyć je oliwą z oliwek. Dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, serek w kostkach i posyp natką pietruszki, papryką, parmezanem tartym i czarnuszką. Jeszcze trochę oliwy i gotowe! Naprawdę szybko, prosto, smacznie! Sałatka z tortellini L'insalata di tortellini. Come fare una gustosa e nutriente l'insalata di tortellini. L'insalata
Z Kuchni Do KuchniZielona szakszuka – pomysł na coś pysznego! Składniki (2 porcje): 1 cukinia, 1/2 cebulki, 4 łyżki zielonego groszku konserwowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego sera parmezan, 4 jajka , szczypta soli , pieprzy, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw siekamy cebulkę i przesmażany ją na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, odsączony(...)pomidorowy. Całość mieszamy. Następnie robimy na środku patelni miejsce na jajka i wbijamy je w wolne miejsce. Przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy, aż jajka się zetną. Na koniec posypujemy danie tartym parmezanem. Aby szakszuka była jeszcze bardziej zielona, to przed podaniem polecam posypać ją posiekaną natką, świeżą kolendrą lub szczypiorkiem! Smacznego! Jedna porcja to: około 297 kcal Białko
Natka Pietruszkiciasta (u mnie babka) 100 g. herbatników 100 g. czekolady gorzkiej 50 g. masła 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella) Do obtoczenia: orzechy tarte Wykonanie: Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy czekolada zacznie się roztapiać, najlepiej zdjąć z gazu(...)wlać do miski z ciastem i herbatnikami. Dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i od razu, obtaczać je w tartych orzechach. Mogą to być wiórki kokosowe, lub drobno posiekane orzechy. Co macie pod ręką. Bajaderki przechowywać w lodówce
Agusiowe smakołykiznikają z talerzy w mgnieniu oka :) 3 porcje 3 pojedyncze filety z kurczaka każdy o wadze około 120 g około 70 gramów cienkich plasterków chorizo około 100 g tartego żółtego sera 3 cienkie plasterki masła Marynata 3 łyżki oleju roślinnego przyprawa do kurczaka Panierka Panierka panko 1 jajko 1 łyżka oleju mąka do panierowania Olej wymieszać(...)obficie filety z kurczaka i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie każdy kawałek mięsa rozbić jak na kotlety na każdym ułożyć plasterki chorizo, posypać tartym żółtym serem i położyć plasterek masła. Boki mięsa założyć do środka i zwinąć w roladkę. Tak przygotowane roladki panierować kolejno w mące, jajku rozbełtanym z łyżką oleju i panierce
Andzia Pichciaromatyczne kotlety z halibuta i sera! Doskonały pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Bardzo szybkie i proste do przygotowania, a do tego bez smażenia. Dzięki dodatkowi tartych serów – które w trakcie pieczenia rozpuszczają łącząc wszystkie składniki – z pozornie niezbyt zwartych placków powstają piękne kotleciki. Nadają się one zarówno na redukcji czy stabilizacji wagi(...)dziecięcym menu. Składniki – kotlety z halibuta i sera (16 sztuk) 600 g filetu z halibuta 50 g c ebuli czerwonej 2 jajka 200 g mixu serów tartych – tutaj: gouda, ser z przyprawami i ziołami, dojrzewający feuer i emmentaler koperek natka pietruszki sól kłodawska , pieprz czarny mielony, papryka słodka , papryka wędzona Przygotowanie Oto krótki filmik
Ola la LCHFpasty pomidorowej 15 dkg papryki marynowanej 10 dkg cebuli 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżka oleju mały pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 10 dkg tartego sera Ementaler 6 placków tortilli Tortilla z kurczakiem i warzywami Jak zrobić zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami. Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone(...)nadzienie z kurczaka oraz warzyw. Nadzienia nie kłaść na całym placku, a jedynie na jednym z jego brzegów. Kolejno, po wierzchu nadzienie posmarować 2 łyżkami sosu i posypać odrobiną tartego sera. Tortille zwinąć w rulon, podobnie jak to robimy z naleśnikami. Tak przygotowane tortille ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać po wierzchu pozostałym sosem i posypać pozostałym serem. Naczynie
MeCooks