minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – porcja makaronu dla 2 osób, około 250 g makaronu – 100 g śmietany 18% – 2 ząbki czosnku – 1 szalotka – 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki tartego parmezanu + dodatkowy do podania – 8-12 zielonych szparagów – pierś z kurczaka – sól i pieprz
nietylkopasta.plżyczę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Carpaccio z kalarepy z parmezanem Składniki na carpaccio z kalarepy. 20 dkg kalarepy 3 dkg tartego sera parmezan 1,5 łyżki pistacji 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki płynnego miodu szczypta soli szczypta pieprzu Carpaccio z kalarepy(...)nieco na siebie. W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz miodem. Sosem z kubeczka intensywnie polać ułożone na talerzyku plastry kalarepy, po czym posypać drobno-tartym serem parmezan i grubo-siekanymi pistacjami. Całość po wierzchu oprószyć świeżo-mielonym pieprzem oraz solą. Carpaccio z kalarepy z parmezanem Warto wiedzieć robiąc carpaccio z kalarepy. Waga kalarepy podana
MeCooksszparagami PIECZONE SZPARAGI Z SEREM FETA Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2-3 łyżki tartego parmezanu – 3-4 łyżki pokruszonego dość grubo sera feta – 4 łyżki masła – 1 łyżka musztardy dijon lub sarepskiej – pół łyżeczki skórki otartej z cytryny(...)Przygotowanie : Szparagi umyj, odetnij lub odłam końcówki. Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce i nasmaruj oliwą z oliwek. Najlepiej wykorzystaj do tego pędzel kuchenny. Szparagi posyp tartym parmezanem oraz fetą. Na koniec dopraw jeszcze całość pieprzem. Szparagi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 o C i zapiekaj przez 10-12 minut, aż warzywa zmiękną
nietylkopasta.plmożna zrobić na obiad z serkiem homogenizowanym, koniecznie zobacz nasz przepis na te pyszne kluseczki! Kluski z serków homogenizowanych , to oczywiście ani tradycyjne kluski leniwe z bułką tartą , ani klasyczne kluski leniwe kładzione , jednak idealnie wpisują się we współczesny trend kulinarny. Dlaczego? Po pierwsze, są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ pełen czas wykonania kluseczek wraz z ugotowaniem(...)drugie są bardzo uniwersalne, można je podać na słodko, jak i na słono, czyli sprawdzą się zarówno jako dodatek nie tylko do zup, ale również do deserów. I po trzecie, wcale nie mniej ważne, są lekkostrawne i bezglutenowe. Ten prosty przepis na kluseczki leniwe z serkiem homogenizowanym dla dzieci blw wystarczy przygotować tylko raz, aby stał się jednym z ulubionych
Kuchnia Na WypasieKotlety w płatkach kukurydzianych to fajna alternatywa tra tradycyjnych kotletów w panierce z bułki. Robi się je praktycznie tak samo jak tradycyjne kotlety, jednak podczas panierowania używamy nie bułki tartej a pokruszonych płatków kukurydzianych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Moim zdaniem kotleciki w płatkach kukurydzianych są bardziej chrupiące. W naszym domu każdy je uwielbia i przyznam szczerze, że robię(...)częściej niż kotlety w bułce tartej. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jestem pewna, że będziecie zachwyceni nowym smakiem kotletów w panierce! KOTLETY W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros sól pieprz Panierka 200 g płatków kukurydzianych 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej (adsbygoogle
Przepiski.plSkładniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz, oregano pół szklanki mąki pszennej 150ml bulionu 150ml śmietanki kremówki pół słoiczka suszonych pomidorów 3 garści szpinaku 1-2 łyżki tartego parmezanu olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w grube paski *** *** Filety oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano *** *** Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy(...)dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory *** *** Dokładamy szpinak *** *** Całość zagotowujemy i delikatnie mieszamy *** *** Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje a szpinak zwiędnie *** *** Zdejmujemy z ognia i posypujemy tartym parmezanem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI
Blog z Apetytemaromatyczne kotlety z łososia i sera! Znakomity pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Niebywale szybkie i proste do przygotowania. Nie wymagają jakiegokolwiek smażenia. Dzięki dodatkowi tartych serów – które w trakcie pieczenia rozpuszczają łącząc wszystkie składniki – z pozornie niezbyt zwartych placków powstają piękne kotleciki. Nadają się one zarówno na redukcji czy stabilizacji wagi, jak i – po podbiciu(...)menu. Polecam także przepis na kotlety z halibuta i sera . Składniki – kotlety z łososia i sera 400 g filetu z łososia lub pstrąga tęczowego 150 g mixu serów tartych – tutaj: gouda, ser z przyprawami i ziołami, dojrzewający feuer i emmentaler 50 g c ebuli czerwonej 1 jajko koperek sól kłodawska , pieprz czarny mielony Przygotowanie
Ola la LCHFporcji: 3-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego 600ml bulionu warzywnego 200 ml mleka 1,5 bułki 2 cebule 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej olej 1. Bułkę namaczamy w mleku i rozgniatamy. 2. Do bułki dodajemy mięso, posiekaną drobno jedną cebulę, jajko oraz(...)przyprawy. Całość mieszamy, jeżeli masa jest rzadka dodajemy dwie łyżki bułki tartej. 3. Formujemy małe klopsiki. 4. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pulpety na złoty kolor z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i smażymy kolejną partię. W międzyczasie kroimy drobno drugą celulę. 5. Na patelni po klopsikach szklimy cebulę. Dodajemy mąkę i przesmażamy. Powoli wlewamy bulion cały czas mieszając
karolgotujektóre z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie koperkowym. Wyszedł obiad pierwsza klasa! Składniki: ok 500 g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% bulion warzywny Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki(...)bułki tartej oraz 3 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majeranek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Na wrzący bulion wkładamy delikatnie klopsy. Dodajemy także liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. W miseczce roztrzepujemy rózgą czubatą
Walijskie Pichceniekaszotto. Składniki: - pęczak w woreczkach lub luzem - mrożone warzywa na patelnię , Wasze ulubione - oliwki zielone lub inne - oliwa z oliwek - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie czarnuszka - świeża bazylia - tarte pecorino Szybkie kaszotto. Jak zrobić kaszotto? Najpierw gotujemy kaszotto zgodnie z informacją na opakowaniu. Po ugotowaniu skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na bok. Warzywa mrożone na patelnię przygotowujemy według(...)uważając aby za bardzo ich nie rozmiękczyć, lepiej aby warzywa były zawsze al dente. Kiedy osiągną pożądaną miękkość, wsypujemy kaszotto na patelnię, mieszamy z warzywami, dodajemy oliwki. Podajemy z tartym pecorino i świeżą bazylią. Kaszotto to danie niesamowicie zdrowe, szybkie do zrobienia i fajnie się przechowuje w lodówce. Jedzmy kasze i warzywa. Szybkie kaszotto. Orzo perlato
Z Kuchni Do Kuchniskładników #3 Ciasto przysmak sułtana Zobacz przepis na ciasto przysmak sułtana #4 Metrowiec Zobacz przepis na ciasto metrowiec #5 Ciasto Pleśniak Zobacz przepis na ciasto Pleśniak #6 Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym Zobacz przepis na tartę czekoladową z kremem pomarańczowym #7 Sernik słony karmel Zobacz przepis na sernik słony karmel #8 Ciasto Snickers Zobacz przepis na ciasto Snickers
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Facebook: MeCooks Steki z kalafiora Składniki na pieczone steki z kalafiora. 60 dkg kalafiora 1/2 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka papryki Gochugaru 8 łyżek oliwy z oliwek 5 dkg tartego sera parmezan 1 duży ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Steki z kalafiora Jak zrobić pieczone steki z kalafiora. W małej miseczce połączyć oliwę, sól, paprykę Gochugaru , przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, posiekane listki rozmarynu oraz połowę tartego parmezanu. Kalafiora pokroić na kawałki o grubości około 2-ch centymetrów każdy. Jedną stronę każdego z kawałków kalafiora natrzeć połączonymi składnikami z miseczki, po czym ułożyć kawałki na blaszce do pieczenia, natartą stroną ku dołowi. Kolejno, tak samo postąpić z drugą stroną kalafiora, którą po posmarowaniu dodatkowo posypać pozostałym parmezanem. Piekarnik nagrzać
MeCooksząbków czosnku – 200 g śmietany 18% – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 garści świeżych listków szpinaku – 10 sztuk suszonych pomidorów – sól i pieprz – 2 – 3 łyżki tartego parmezanu, plus dodatkowy do podania PRZYGOTOWANIE: Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na domowe gnocchi lub z instrukcją na opakowaniu gotowego produktu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z garnka(...)razu wrzuć świeże liście szpinaku. Wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj, aż szpinak zwiędnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj resztę odłożonej wody. Przekładaj danie na talerze i posyp tartym parmezanem lub grana padano i posyp świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Artykuł Gnocchi z chorizo i szpinakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plpolędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 500 g polędwicy wieprzowej sól kłodawska , pieprz czarny 25 g oliwy z oliwek 150 ml gorącej wody 70 g chrzanu tartego 250 g śmietany 30% 4 ziarenka ziela angielskiego , 2 liście laurowe , suszony tymianek i oregano Przygotowanie Mięso oraz śmietanę wyjąć z lodówki 30-45 minut wcześniej. Polędwiczkę(...)wlać gorącą wodę, dodać ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, suszony tymianek i rozmaryn. Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie w miseczce przygotować sos, mieszając śmietanę z tartym chrzanem. Gotowy sos dodać do mięsa, wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i dalej gotować, aż woda odparuje i sos lekko zgęstnieje. Podawać z gotowanymi lub surowymi warzywami
Ola la LCHF