carbonara: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 330 ml śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki około 20 g tartego parmezanu dodatkowo: 300 g makaronu tagiatelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą(...)konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 20 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. 4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion
Gotuj z Prezesemzawiedziecie się na 4 porcje: około 300 g dyni hokkaido 300-350 g polędwiczek z kurczaka 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 40 g tartego parmezanu 1-2 łyżki posiekanej natki mielona papryka słodka i ostra zioła prowansalskie mielony imbir sól, pieprz około 1/3 wędzonego twarogu – opcjonalnie olej/masło klarowane makaron spaghetti(...)podlewamy około 1/3 szklanki zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż do miękkości dyni. Miękką dynię oprószamy szczyptą mielonego imbiru oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy kurczaka. Wlewamy śmietankę wymieszaną z tartym parmezanem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron na al dente. Odcedzamy. Makaron
Smaki Na Talerzuzimną przekąskę na imprezie. Składniki Ciasto serowe: 40 dag żółtego sera 4 jajka 3 łyżki majonezu Pozostałe składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Przygotowanie Starty ser, jajka i majonez mieszamy. Wylewamy na blaszkę do ciasta i pieczemy 20-30 min w 180 st. Jak wystygnie wykładamy potłuczoną pierś z kurczaka(...)przyprawiamy według własnego uznania). Przesmażamy pieczarki, przyprawiamy do smaku i gdy wystygną dodajemy 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej i wykładamy na mięso. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia i do piekarnika na 40 min. 180 st. Autor przepisu: Urszula Artykuł Rolada serowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyopakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 bakłażan – 300 g 1 mała cebula – 80 g 1 czerwona papryka – 180 g 2 ząbki czosnku 30 g tartego żółtego sera lub parmezanu 3 duże plastry szynki – 120 g 5 listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie koszyczków(...)dwanaście kwadratów. Pokrojonym na kawałki ciastem wykładam foremki na muffinki (papierowe lub silikonowe), delikatnie dociskając ciasto do foremek nadaje mu kształt. Łyżką nakładam farsz warzywny z szynką, równomiernie posypuję tartym serem. Tartaletki piekę w temp. 200 st. C (grzaniem góra plus dół bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Od razu po upieczeniu koszyczki wyjmuję
Zasmakuj Kuchniwypełnione migdałowym kremem, do tego soczyste gruszki i słodki aksamitny krem z białej czekolady z nutą pieprzu. Moja kolejna entremetowa propozycja to prawdziwa bomba. Kto spróbuje nie pożałuje. MINI TARTY GRUSZKA Z PIEPRZEM Składniki: (10 porcji) tartaletki/foremki: 200 g mąki 90 g cukru pudru 90 g masła 30 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych 1 jajko krem(...)silikonowymi matami, a następnie wkładamy (z papierem lub matą) do zamrażalnika na 30 minut. Z zamrożonego ciasta, z pomocą ringów do pieczenia foremek /tj. perforowane ranty do mini tart/ wycinamy koła oraz paski o szerokości ringu. Ciastem wykładamy ringi, które ponownie wstawiamy do zamrożenia (dzięki temu ciasto nie powinno "spływać" podczas pieczenia). Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, wstawiamy
Bon appetit mon amieproszku do pieczenia, beza / piana: 150 g cukru, 3 białka, łyżeczka skrobi ziemniaczanej nadzienie: dokładnie odsączone brzoskwinie z puszki (puszka ok. 820 g) łyżka skrobi ziemniaczanej, kilka łyżeczek bułki tartej cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło(...)widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną. Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier
Lekcje w kuchnibyć z kostki 100ml mleka 100ml śmietanki kremówki 30% sól i pieprz do smaku Na grzanki: 2 kromki chleba oliwa do skropienia sól i pieprz do smaku 3 łyżki tartego parmezanu Nastawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy blachę do pieczenia i spory arkusz folii aluminiowej. Przycinamy z wierzchu główkę czosnku, tak aby był widoczny miąższ ząbków. Układamy(...)Układamy kostki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, najlepiej palcami, aby pokryły się wszystkim. Układamy kostki chleba wierzchem do góry, posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy dpo nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Ugotowaną zupę blendujemy na gładko. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Serwujemy gorącą
Smaczna Stronanaczyniu żaroodpornym. Składniki na Kapsalon z mięsem mielonym: około 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 garście tartego sera np gouda, mozzarella, ementaler 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1 ogórek 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 1-2 łyżki octu(...)kwaśną śmietaną. Dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Składanie: Na upieczone ziemniaki rozkładamy warstwę mielonego mięsa. Posypujemy je tartym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika (pieczemy kilka minut, aż ser się roztopi). Po wyjęciu z piekarnika na ziemniaki z mięsem wykładamy surówkę. Skrapiamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu po przygotowaniu
Smaki Na Talerzuokoło 1/2 szklanki bulionu, wody albo białego wytrawnego wina (dolewać po trochu, patrząc na konsystencję sosu) 1 drobno posiekany ząbek czosnku 2 łyżki ulubionego pesto 2-3 łyżki tartego parmezanu (plus dodatkowa porcja do posypania gotowej potrawy) sól, sok z cytryny i mielony pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Gnocchi w sosie śmietanowym przepis Krok 1. Na większej patelni(...)celu przemieszania składników. Gdy gnocchi będzie ugotowane dodać starty parmezan, wymieszać i doprawić do smaku. Ilość parmezanu dostosuj do swoich upodobań. Gotową potrawę podajemy z tartym parmezanem, można posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Gnocchi w sosie śmietanowym bardzo dobrze przechowują się w lodówce. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie dodatkowej ilości wody lub bulionu. Oto kilka innych
Moja Książka Kucharskapyszne i soczyste kotlety wykonane są z mielonego mięsa kurczaka, podduszonej na maśle cebulki oraz marchewki. Kotlety z dodatkiem mielonego czosnku i posiekanego koperku. Panierowane w złotej bułce tartej Panko są niezwykle dobre i chrupiące z zewnątrz. Delikatne i soczyste kotlety mielone z kurczaka znakomicie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami, mizerią(...)minut z każdej strony, aż kotleciki będą chrupiące i złociste z zewnątrz i gotowe w środku. Gotowe kotleciki drobiowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Mogą być tłuczone ziemniaki, mizeria lub tarte buraczki. Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać: Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym Kotlety z indyka w panierce Ziołowo-czosnkowa pierś z kurczaka
Moja Książka KucharskaPyszny omlet z warzywami, których nam akurat teraz nie brakuje. Składniki: 2 jajka odrobina mleka sól, pieprz 1 łyżeczka sera żółtego tartego kawałek papryki kawałek cukinii kawałek cebuli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Jajka wbić do szklanki, dodać trochę mleka, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. 2. Warzywa umyć, cukinię pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę(...)krótkie paski, a cebulę piórka. 3. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić warzywa i całość chwilkę smażyć. Wlać masę jajeczną, posypać wierzch tartym żółtym serem, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. 4. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Anikurczakiem i warzywami: 200 g makaronu – u mnie penne podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (450 g) 200 ml śmietanki 30% 150 g sera tartego sól, pieprz, papryka słodka, curry, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy w dość małą kostkę(...)smarujemy margaryną, na dno wykładamy 2/3 ugotowanego makaronu, następnie połowę warzyw, kolejno resztę makaronu, kurczaka i resztę mieszanki warzywnej. Naszą zapiekankę polewamy sosem, który powstał przez wymieszanie śmietanki z tartym serem, oczywiście doprawiamy do smaku! Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez 20-30 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemnaleśniki z mięsem mielonym to smaczny pomysł na rodzinny obiad! Jeśli szukacie przepisu z wykorzystaniem mięsa mielonego to idealnie trafiliście! Naleśniki faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, posypane tartym serem są naprawdę obłędnie pyszne i z pewnością Wam zasmakują. Oczywiście do farszu możecie użyć waszych ulubionych warzyw, ja użyłam cebuli, papryki, pomidorów i kukurydzy – bo akurat(...)słodka, chilli, zioła prowansalskie Sos beszamelowy : 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka sosu sojowego imbir, gałka muszkatołowa, rozmaryn, sól, pieprz Dodatkowo: około 150 g tartego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaczynamy od usmażenia naleśników. Do miski wbijamy jaka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko oraz wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania puszystej masy. Porcjami
Gotuj z Prezesemgarach! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-brokułowym: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 średni brokuł 250 ml śmietanki 30% 300 g makaronu spaghetti 100 g tartego sera 1/2 szklanki wody curry, chilli, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kosteczkę. Mięso(...)opakowaniu. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż zmięknie. Ugotowanego brokuła i makaron odcedzamy z wody. Do kurczaka wlewamy wodę oraz połowę śmietanki. Pozostałą śmietankę łączymy z tartym serem i powoli wlewamy na patelnię. Gotujemy, aż sos się zredukuje, cały czas mieszając. Do sosu dodajemy różyczki brokuła i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Gotuj z Prezesem